Eminem написа:....
Общото е, че отново казвам - не става въпрос за еврото. Вие нямате и една причина в негова полза. Вие го искате, защото имате остра нужда да се чувствате от някакво измислено европейско "семейство" и поради тази причина, сте постоянно наведени към ЕС и приемате всичко... .
Аз ще споделя своите плюсове за еврото - първо тези, които касаят мен и семейството ми.
- Търгувам с някои финансови инструменти и за определени обменни действия лева<->евро плащам такси обмяна на валута, нищо че курсът е фиксиран.
- Това обменно дране се повтаря от банката, когато внасям или тегля, или прехвърлям лева/евро.
- Когато пътувам в ЕС по работа или на почивка - пак дране с такси. Веднъж за теглене на евро на каса в банката, след това такса за плащане с карта навън и т. н. и т. н.
- Като цяло, единна валута почти наясякъде, където ми се налага да пътувам ще ми спести и време.
-----
За България:
- Повече туристи, респективно повече приходи за бизнеса и хазната. Бедните дойчовци и франсета няма да треперят да не ги метнат с фалшиви левове, да не ги дерат с цени за чужденци и прочее ганьовски тарикатлъци.
- Някои стоки ще се окажат по-евтини от ЕС на запад - повече търговия.
- Удобство за транспорта по отношение на винетки, такси, глоби и каквото там се плаща.
- Невъзможност да се повтори КТБ аферата.
Това е на прима виста и на крак. Отговорих, понеже се прокрадва мнението, че никой не можел да даде плюсове на еврото. :))
Не желая да влизам в дискусии по темата, нито с чугунени припоци-копейки, нито с неолиберали, нито с герберасти, нито с агрофашисти, нито с никого! Да не говорим, че си имате тема за политика, не знам що решихте да осер*те тази, в която обикновено слагаме припоци на мястото им.