honda написа: Но като говорим за ФУТБОЛЕН БИЗНЕС - най-голямото и сочно парче от баницата наречена ФУТБОЛЕН БИЗНЕС са тв и интернет правата. Според няколко направени социологически проучвания около 40-45% от всички фенове на българския футбол са привърженици на Левски. Според мен е напълно нормално в такъв случай ФК Левски да получава и 40% от приходите.
Уважаеми Honda, ще ти напиша нещо много отговорно и те моля добре да го прочетеш.
Преди години се бях радикално запалил по твоята идея. Толкова радикално, че мислих да звъня на Иван Христов (с когото се познаваме доста добре от времето на телевизионната ми слава), а също и на Георги Градев, с който пък изкарахме в една компания цялото лято на 2012 в Свети Влас от времето, когато той бе любител на таблата и мадамите.
Понеже го знаех още тогава Градев, че е идеалист, луда глава и обича авантюристичните начинания, исках да ги вербувам и тримата да правим инициативен комитет и да извършим революция в България по въпроса с телевизионните права в полза на Левски, именно по изложените от теб мотиви. Още повече, знаех, че Градев е голям левскар. Играеше редовно табла с една синя фланелка на Левски с 8-ми номер на гърба в едно ресторантче над Марина Диневи, където пък ние се събирахме да играем покер с прятели. Иван пък добре му се получаваха точно тогава медийно нещата.
Аз, покрай дуета ми с Васил Найденов и все още непресъхналата ми риалити слава, да кажем, имах прилична публична представителност.
Имах, обаче, късмета точно в този момент в българската преса да станат достояния щенията на Барселона и Реал, които се бориха с Испанската федерация за преразглеждане на договорите за правата. Те претендираха с абсолютно същите мотиви. Перифразирам "че техните мачове са най-гледани, предизвикват повишени ставки за рекламодателите" и прочие съвсем разумни аргументи. Тогава всички останали испански клубове се организираха и тръгнаха на война с грандовете. Футболната им федерация ги подкрепи и се започнаха ежедневни декларации, престрелки, заплахи и т.н.
Зарових се много дълбоко в тази история, проучвайки внимателно аргументите на всички страни и в крайна сметка се убедих, че това е една свръх дясна политика от най-лошите проявления на капитализма, която ще убие напълно испанския футбол. Защо?!
Първо, защото ще го принизи до нивото на шотландската Висша лига. Едно първенство е толкова силно не колкото силни един или два отбора има, а КОЛКОТО ПО-РАВНОСТОЙНИ МАЧОВЕ СЕ ИГРАЯТ!
Второ, това щеше да доведе до отдръпване на големи спонсори, поради липсата на достатъчно интрига и като следствие на това, щеше да се окаже, че Барса и Реал, дори и да постигнат желанията си, могат да се окажат в ролята на хитрата сврака и да получават дори по-малко, поради намаляване на общата нетна стойност на продукта "Ла лига".
Няма да коментирам опцията "продавам си сам правата", тъй като тя се оказа несъстоятелна по правни причини, казаещи патентни и авторски права, които няма да описвам тук, защото това е много дълга друга тема и ще се разводни изложението. Говорил съм с юристи и съм проучвал и тази радикална форма на промяна.
Хубаво е да знаеш, че именно в онзи момент на крушение във финансовите амбициите на испанските грандове на родната им сцена, в техните офиси стана зачатието на План Б - Суперлигата! Не в Англия, не в Италия, а точно там!
Те гледат собствените си отчети и виждат добре какво се случва с продукта "Висша лига на Англия". Даваха си отлично сметка, че е въпрос на време отбори като Тотнъм и Астън Вила да са по-конкурентни финансово в привличането на играчи от топ ниво. И започнаха да работят срещу този процес по нов план, загърбвайки "домашния преврат".
Едно от нещата, които искрено ме възхищават в американския продукт НБА и смятам вече за гениално, е простичкото и леко комунистическо правило най-слабите отбори да пазаруват първи в драфта и да имат правото да оберат каймака от талантливи играчи, идащи отдолу. Това е едно от малкото неща, за които признавам янките и бих им се поклонил от уважение.
И смятам, че е един от крайъгълните стожери в сянка за създаването и поддържането на една изключително конкурентна лига със съвършен маркетинг.
Но да се върнем отново на българския терен. Само си представи за миг, Левски и другия му голям конкурент да обират ТВ правата на база популярност и гледаемост и трохите да останат у Ботев Враца, Пирин и сие (!?!)
Ще стане един още по-уродлив конструкт от това, което бе през Комунизма.
Хайде да си го признаем честно, и Ние и червените бяхме привилегировани пред останалите. Всеки задействаше неговите си лобита. Е, червените малко повече, заради партията-майка, петолъчката и цвета. Но факта си е факт, нали?!
Разбира се, от време на време се пускаше един Берое, Етър или Славия да станат шампиони веднъж на 10 години за параван.
Ще кажеш, ама имаше силен футбол!
Имаше, но това бе по други причини - спортните училища, дисциплината, участието на държавата и най-вече заточението на ярките таланти да не излизат навън.
Ако сега в този компрадорски и хищен капитализъм, в който бизнесът футбол е на равни данъчни нога с бизнеси като алкохол, цигари, телекомуникации и прочие, бъди сигурен с една такава радикална мярка, ще изпокапят като круши почти всички провинциални отбори и ще имаме формат на първенство като следвоенния период на Първата световна война - с 4 до 6 отбора в някаква абсурдна формула. Хак ти тогава "телевизионни права", "Ние сме Левски" и т.н.
Има други начини за яхване на фенския потенциал и г-н Стоилов бе трасирал пътя. Левски бе категорично на правия път!
Проблемът бе, че всичко прохождащо е свързано с клатушкания. Те пък, от своя страна дадоха "фолклорни доводи" на скептиците ала "Хамрун, "11 мача без победа", "селекцията", "трансферите", "комисионните" и т.н.
Професионалните финансисти в управлението бяха хитро подведени от "съветници" (добри или лоши, само времето ще покаже) и стана каквото стана - "сватба правим, булка нема"