Модератори: TodorT, paceto, modor, kartago, SkArY_9, rhaegar, Rivaldo10, ntodorov, slavia_forever, Madridist
Zaash написа:Здравейте,
Публикувам темата, за да предложа начин на финансиране и управление на любимия ми клуб.
Идеята е следната:
Всеки привърженик дарява през специална платформа някаква сума (например 20 лв. за глас) и с гласа/гласовете си да решава как да се разходват средствата в клуба вследствие на гласуване в същата тази платформа. Периодът за право на гласуване да е в период от 1 година от момента на превода. Тоест всеки привърженик ще е сигурен, че не просто е дарил едни пари, а ще има роля в решенията и това значително променя нещата. Нещо като акционер, но без да има реален юридически ангажимент. Ръководството ще е длъжно да изпълнява избора на гласуващите в платформата по предложените теми. Когато има равенство (, което силно ме съмнява), ръководството ще има последна дума. Дори с по-малко от процент от имащите право на глас, да се изпълнява по-избраното решение. Така например, дали да се купи даден футболист, дали заплатата да му 20 000 евро и т.н. На пръв поглед звучи нереализуемо, защото трудно ще се процедира всичко в клуба, но основната причина за предложението ми, е че ми е писнало от глупави решения. Бездарни попълнения и загубени цели поколения левскарчета. Безсмилсени треньорски рокади и смяна на ръководства, след които дългът на клуба винаги се оказва още по-голям.
Да, изглежда трудно да се случи, но според мен е единственият път клубът наистина най-после да се управлява правилно и от истинските си привърженици, а те са много. И с такива условия клубът бързо ще изплува финансово, предполагам че даренията ще са многократно повече, а поредният "месия" в клуба няма да се упражнява като мениджър за негова сметка и отговорността всъщност ще е на привържениците. Нямам против Сираков, но от 4-те му първи решения поне 2 за мен са грешни. И няма как да искат подкрепа от привържениците, когато решенията продължават да се взимат на принципа проба-грешка.
Какво мислите?
Zaash написа:Captain Stottlemeyer написа: Ще добавя, че всеки, който не е привърженик на "Левски" би могъл да саботира избора на решение - както е написал сам авторът на темата, "в този дигитален свят всичко е възможно"...
Ако имаш предвид хакване на платформата има си начини това да става много трудно. Все повече хората управляват парите си дигитално и риск винаги има, но не мисля, че това е причина идеята да не може да се реализира.
Въпросът е, че аз съм никой и няма да се реализира, защото даже няма да стигне до когото трябва. А и да стигне, предрасъдъците са толкова много, че няма да има смелост и желание да се случи, знам.
Nilim написа:Не амиго. Брат ми чорбара дава 20 лева и съвсем легално има право на глас. Шефа на отбора им, Ганчев като по паралия дава 200 бона и има 1000 гласа, само да намери 1000 души да се регистрират вместо него (възможно е да стане дори със софтуер). Домусчиев и той прави тая врътка например и набърже се оказва, че сме създали "парламентарна сила пета колона".
Nilim написа:С приетия меморандум устав квото искаш тая идея е НЕПРИЛОЖИМА. Всъщност и без него няма ли юридически делегирани права няма как да стане. Това първо.
Второ феновете няма как да имат цялата картинка за да вземат правилно решение винаги, защото винаги има куп скрити неща. Дори в едни преговори с нов играч.
metodito написа:Ето и от мен нещо по-разчупено. Levski Coin. Използващ някой от известните блокчейни. Нали, тук се казва: "100 хиляди човека на месец по 10 лева на месец да дават, ето ти милион". Да бе, ма за десет лева да се разкарваш до банката или пък да следиш. Имаш си един ап. Даже няма нужда и да цъкаш. Можеш си го настроиш автоматично да си цъка там. И отделно може да се използва за различни други цели. Не, че съм толкова запознат. Някой с повече познания да каже. Със самите коини отделно вече може да се измисли нещо. Може даже билети или някакъв мърч там да се заменя за него.
Zaash написа:metodito написа:Ето и от мен нещо по-разчупено. Levski Coin. Използващ някой от известните блокчейни. Нали, тук се казва: "100 хиляди човека на месец по 10 лева на месец да дават, ето ти милион". Да бе, ма за десет лева да се разкарваш до банката или пък да следиш. Имаш си един ап. Даже няма нужда и да цъкаш. Можеш си го настроиш автоматично да си цъка там. И отделно може да се използва за различни други цели. Не, че съм толкова запознат. Някой с повече познания да каже. Със самите коини отделно вече може да се измисли нещо. Може даже билети или някакъв мърч там да се заменя за него.
И в момента има платформи, в които се плаща директно от компютъра вкъщи. Единият от начините, по който дарих пари беше такъв. Това изобщо не е трудно и би могло бързо да стане.
Не на месец, а на година.
Идеята ми хрумна от простата сметка, че 1 млн. привърженици по 20 лв. на година спокойно връзват бюджета на отбора за година, който се твърди че е около 20 млн. И тук не включвам приходи от спонсори, тв права, билети, маркетинг, евротурнири, изходящи трансфери и т.н.
За съжаление като гледам мнението на другите участници и разбирам, че идеята не се приема...
Жалко, това можеше да изтласка Левски много бързо и много високо!
Потребители, разглеждащи този форум: Няма регистрирани потребители и 18 госта