sinfen14 написа:Metodito,ти гледаш ли Мартин Минчев от Черно Море как играе на 17 години?Според теб има ли необходимите качества момчето да играе титуляр,да се развие и да стане добър играч?Има,нали?А според теб Илиян Илиев дали го пуска защото вижда потенциал в него или просто защото е юноша и е абониран за титулярно място?Май е първото,нали?![]()
Сега сравни Мартин Минчев с някой от нашите юноши?Да вземем Станислав Иванов,който играе на сходен пост,макар че нашия е с 2 години по голям?Има ли разлика?Има.Станислав Иванов никога няма да достигне нивото на Минчев,ако ще да запише 100 поредни мача като твърд титуляр при нас.Опитът не придава класа.Да опитът е важен,но не е определящия фактор.Лъчо Балтанов натрупа много опит в А група,но си остава все същия слаб футболист.Показа го в неделя на Герена.
Приемете,че в българския футбол НЯМА таланти.Тоест има,но до определена възраст.Мартин Минчев е просто изключение.Ако при нас се появи нашия Мартин Минчев,то той ще получи незабавно шанс за игра.Точно както Краев получи.
Българският футбол се нуждае от абсолютно спешни и радикални промени.Не от игрови минути на "таланти".Тогава ще можем да даваме шанс на много Мартин Минчевци,а Станислав Ивановците да са просто лоши изключения.
Добре, де, колега, а ти схващаш ли, че не става дума за това само? Какво направи Мъри на времето, помниш ли? Помниш ли колко юноши изпробва. Но когато казвам изпробва, нямам предвид да ги пусне като резерви в края на мача. Пуска го титуляр. Ако се справи, дава му шанс. Срещу Беласица, Марек, няма значение. И да не се справи, пак може още веднъж да му даде шанс. Не оправдае ли доверието, следващия. "Матераци", да речем го е пробвал, помня поне в два мача титуляр. Еми, не се получи, но си му даде шанс. И други, които съм забравил. Живко помниш ли в началото. "Хон гил дон". Вярваше ли, че от това лапе ще излезе това, което е сега. С ръка на сърцето ти казвам, че аз не вярвах. Влизаше по малоумен начин на шпагат. Изчисти играта си. Ето го сега. С успешна кариера в кипърското първенство и я завършва вкъщи. Коприваров някакъв специален ли беше? Тцъ. Той грабна шанса си, който му кацна на рамото. И макар и да си беше... по-скоро посредствен, помогна много на клуба.
Ти си видял един Стаси и сега това се върти. Стаси, та Стаси. Само той ли е? Казвам ти, Мъри ги изпробва в реални мачове, давайки на много лапета шанс. От тези много лапета, тези, които се възползваха от шанса и се доказаха колко бяха? Домо, Живко, Ники Михайлов, Хичо, с известни уговорки Копи. А е вкарал на терена в истински мачове, може би над 25-30 лапета за три години. Надявам се разбираш какво имам предвид. Помисли от 30 ли не знам колко, на които е даден шанс, и на още два пъти по толкова сигурно, които са тренирали с първия отбор през тези години, пет лапета. Пет-пет. Колкото-толкова.
А дали има таланти или не. Това вече е въпрос от сферата на догадките, философията, педагогиката и тъ нъ. Не съм компетентен. По това, по което мога да говоря, от миналия ми професионален живот и над 5 години работа с подрастващи (може би над 1000 за тези години) е, че потенциала е нещо, което трябва да го изкараш, понякога насила. А най-обидното за един млад човек е да го подцениш и да си предубеден. Но както казах, тази тема е от сферата на психология, педагогика и тъ нъ.