magga написа:Не съм фен на Левски и затова няма да давам мнение за финансирането на любимия ви отбор, но това, което коментираш за Испания е абсолютно изключение за европейския футбол. При това говориш за абсолютно изключение от правилото. На принципа на самоуправлението са само 4 отбора- Барселона, Реал М, Атлетик Б и Осасуна. Всички други се управляват точно както и останалите европейски отбори/ имат собственици, които влагат средства в тях/. Доколкото си спомням, въпросният статут на тази 4-ка е определен със закон. Как финансово се справят Осасуна си нямам идея. Обяснението за другият баски клуб е понятен в някаква степен като се има предвид политиката на национализъм, т.е. се използват играчи и треньори само от техен произход. За Барса и Реал можеш сам да си направиш изводи. Извода, че такова нещо е изключително трудно постижимо не само за Левски, но и за почти всички останали отбори на стария континент, се налага от само себе си.
сигурно,за това казах,че ми се вижда фантастично,направо нереално

,но го има и да се направи нещо близко до това не е малко

и не само в Левски,но пак казвам ИДЕЯ Е[/quote]
Съгласен съм, че е идея, но за да има почва в България, трябва да се намери отговор на два основни въпроса:
1. Дали законодателя и в частност ресорния орган /БФС/ ще позволят подобно нещо?
2. Дали подобно нещо е постижимо финансово и организационно в родината ни?
Според мен отговора и на двата въпроса е твърдо не. Дори и от това, което знаем в публичното пространство за финансовите дела на Реал М, то се вижда, че няма да се получи. От една страна са членските вноски, за които говореше "блу аваландж", от друга страна са огромните заеми / в случая от "Банко ди Сантандер, която е една от най- големите банки в света и която плати за да може Алонсо да се състезава за Ферари/ и не на последно място е помощта на държавата за белите. Пример за последното е факта, че за да не обявят Реал фалит преди няколко години, кметството на Мадрид купи тренировъчната им база. Продажбата на сувенири и екипи на звездите на Реал носят приходи, които са трудно постижими за поне 90 % от отборите в света. За такъв мащаб е необходима огромна фенска маса във и извън Испания, което в частност за любимият ти клуб е недостижимо, а за извън пределите на България да не говорим. Имам спомен, че по- голямата част от приходите от лични рекламни договори на звездите на "белите" остават в касата на клуба. Срещу това те получават огромните си заплати. Това е практика поне от времето на Зидан и Фиго насам. Приходите от билети и абонаментни карти също са астрономически за нашите мащаби, защото стадиона им има голям капацитет и цените са средно от по няколко стотин евро.
Не се заяждам с теб и не оспорвам правото ти на идеи, но е хубаво да си наясно с някои неща за да прецениш до колко реални са подобни твои виждания за управлението на един клуб и къде е границата между реалността и фантазията.