Футболът в България: преди и сега?

Модератори: TodorT, paceto, modor, kartago, SkArY_9, rhaegar, Rivaldo10, ntodorov, slavia_forever, Madridist

Потребителски аватар
marmi52
Контакти:

Re: Футболът в България: преди и сега?

Мнениеот marmi52 » 22 авг 2010 09:30

8-)

Вижте сега, по-големи майстори от нас българите в самоунижението и националния нихилизъм няма в цял свят може би ...
Още като писах за успехите на българските клубове бях сигурен, че ще бъда репликиран.
Не съм искал да изтъквам един клуб и да омаловажавам успехите на друг. Допуснал съм и някой грешки, признавам.
Основната ми идея обаче беше да покажа, че българският клубен футбол без да е сред най-великите е имал и своите златни мигове, за каквито в момента за съжаление само можем да мечтаем.
Не съм съгласен с колегата, че преди е било по-лесно да се спечели трофей в Европа, отколкото сега !
Вярно, че се изиграваха по-малко мачове, но за сметка на това не съществуваха десетките посредствени отбори от новосъздадени държави.
Тогава преди разпадането на СССР, Югославия, Чехословакия ... отборите бяха значително по-малко на брой, но за сметка на това почти всички бяха стойностни.

Искам да допълня и това, че държави като Турция, Гърция и Кипър ние ги учехме на клубен футбол и когато ги срещнехме нашите отбори ги биеха с разлика !
А, сега това възможно ли е ? :evil:
[center]Изображение[/center]

[center]"Настане вечер - месец изгрее,
звезди обсипят сводът небесен;
гора зашуми, вятър повее,
Балканът пее хайдушка песен !"
[/center]

Потребителски аватар
blue avalanche
Контакти:

Мнениеот blue avalanche » 22 авг 2010 10:00

marmi52 написа:8-)

Вижте сега, по-големи майстори от нас българите в самоунижението и националния нихилизъм няма в цял свят може би ...
Още като писах за успехите на българските клубове бях сигурен, че ще бъда репликиран.
Не съм искал да изтъквам един клуб и да омаловажавам успехите на друг. Допуснал съм и някой грешки, признавам.
Основната ми идея обаче беше да покажа, че българският клубен футбол без да е сред най-великите е имал и своите златни мигове, за каквито в момента за съжаление само можем да мечтаем.
Не съм съгласен с колегата, че преди е било по-лесно да се спечели трофей в Европа, отколкото сега !
Вярно, че се изиграваха по-малко мачове, но за сметка на това не съществуваха десетките посредствени отбори от новосъздадени държави.
Тогава преди разпадането на СССР, Югославия, Чехословакия ... отборите бяха значително по-малко на брой, но за сметка на това почти всички бяха стойностни.

Искам да допълня и това, че държави като Турция, Гърция и Кипър ние ги учехме на клубен футбол и когато ги срещнехме нашите отбори ги биеха с разлика !
А, сега това възможно ли е ? :evil:

Прав си!Преди КЕШ си беше КЕШ,т.е турнир,в който играеха само шампионите!Всички останали-УЕФА.Значи-още в първия кръг можеш да срещнеш 2-я,3-я,4-я в Англия,Италия,Испания и бум-аут от турнира!А сега-кво?Биеш-падаш от един турнир-в друг.Там с малко късмет-хоп в групите.Набарваш малко по-лесна група(с отбори,за които турнира е последния им дерт) и ето ти европоход!С две думи-преди в никакъв случай не е било по-лесно!
"Искам да допълня и това, че държави като Турция, Гърция и Кипър ние ги учехме на клубен футбол и когато ги срещнехме нашите отбори ги биеха с разлика ! "
Бихме Ескишехир с 4-1 и 3-1,сега се молим да не се паднем с турски отбор.Изгермечихме Рейпас с 12-1 и 7-1,а Тампере...И двата от Финландия!
Последна промяна от blue avalanche на 22 авг 2010 10:37, променено общо 1 път.

honda
Контакти:

Мнениеот honda » 22 авг 2010 10:28

Моето мнение, доста се различава от всички предхождащи. Според мен проблема не е в България- просто по-богатите станаха още по-богати и оттам по-силни,а по-бедните още по-бедни и оттам още по-слаби. Особено след влизането в сила на т.н. правило "Босман" което даде възможност на богатите клубове да създадат някакви мултинационални отбори в които има 15-20 национала на своите страни. Докато преди 30 години отборите имаха право на 2 чужденци,а в доста държави местното законаделство го забраняваше или го позволяваше само от определени страни.
За справка,когато през 1982 Байерн игра полуфинал за КЕШ срещу нашия ЦСКА в тима на баварците имаше 3 национала - Румениге, Брайтнер(на 36 години - но беше страшен ;) ) и Дремлер(който не беше твърд титуляр в Бундестима). Такава беше и ситуацията във всички отбори,ако един тим имаше 2-3 национали на своята страна и 1-2 чужденци беше голяма работа. Нашите отбори(особено ЦСКА) вадеха срещу тях напрактика националния отбор -примерно в гореспоменатия двубой в ЦСКА играеха 10 български национала.
По-горе прочетох,че отбори от Австрия ни настигали- не е вярно че ни настигат- те винаги са били пред нас ;) .
Някои страни като Турция, Гърция и Кипър (напоследък) ,някога бяха след нас ,а сега са доста пред нас- съгласен съм. Но не трябва да се забравя че други страни като Белгия, Швеция, Шотландия,Югославия(сега вече, Сърбия, Хърватска ,Словения и т.н) даже и Португалия загубиха позициите си и сега разлика между нас и тях е по-малка отколкото преди 30 години. Други страни ,колкото и странно да прозвучи на някои по-млади фенове , като централноевропейските Австрия, Швейцария, Чехия, Словакия, Унгария винаги са били ,макар и с малко, по-напред от нас на клубно( а и на национално ниво ;) ).
Споменават се успехи на българските отбори - да имаше и такива ,но мястото ,което заемаше България в европейския футбол е общо взето същото. Нека да споменем, че отбори като Магдебург, Локомотиве(Лайпциг)(ГДР), Дукла(сега Марила прибрам,който Левски разгроми тази зима с 0:5), Слован (Братислава), Ференцварош, Хонвед, МТК, Видеотон(Будапеща), Динамо(Тбилиси), Динамо (Загреб),Абърдийн, Цървена звезда- отбори,които в момента някои от тях вече не съществуват ила ако съществуват,не са в никакъв случай по-силни от нашите грандове имат успехи в ЕКТ с каквито нито един наш отбор не може да се похвали. Умишлено не съм поставил в тази група отбори като Стяуа,Спарта(пр) , Спартак(м), Динамо (к)- които и в момента са пред нашите и преди бяха пред нашите.
Още повече ,че преди в ЕКТ играеха по 1 представител в КЕШ и 1 в КНК- интерестно защо българските отбори имаха успехи в КЕШ и КНК ,но почти никакви успехи в УЕФА,където играеха повече отбори от водещите страни за около 30 години български отбори са елиминирали английски отбори 2 пъти( и двата -ЦСКА), италиански- 1 път(отново ЦСКА), ФРГ(Германия)-3 пъти( и 3-те Левски), от СССР-2 пъти( един път Локомотив(Сф) и един Левски)- ами май не е койзнае колко успешна подобна статистика. Просто основния принцип тогава беше "бай ,бабо да не ме срешне мечка ;). Например(без ни най-малко да омаловажавам успеха на ЦСКА през 1967,просто са имали късмет при жребия) ЦСКА достига до полуфинал на КЕШ без да срешне по пътя си един професионален отбор.Сега просто подобно нещо е невъзможно.
Други отбори,които си бяха грандове като Бенфика,Фейнорд,Андерлехт,Гьотеборг,ПСВ, Селтик, Глазгоу Рейнджърс дори и Аякс ( с 6 купи от ЕКТ,между които 4 нот най-престижния)Лпросто загубиха този си статут благодарение на това ,че са от по-малки страни и интереса към вътрешните им първенства не е толкова голям и изгубиха конкуренцията с отборите от Англия, Испания, Италия и Германия и се привърнаха в придворни доставчици на готови ,школувани таланти. Тогава какво да кажем за България?- Това което става с българското първенство ,става и с всички първенства "от нашита черга" приятно или не ,това е съвсем закономерно и в обозримо бъдеще не се очертава да се промени. Просто богатите ще ставт все по-богати и по-силни,а по-бедните още по-бедни и по-слаби.За съжаление ние сме твърдо в групата на бедните ;) .

Потребителски аватар
blue avalanche
Контакти:

Мнениеот blue avalanche » 22 авг 2010 11:22

honda написа:Моето мнение, доста се различава от всички предхождащи. Според мен проблема не е в България- просто по-богатите станаха още по-богати и оттам по-силни,а по-бедните още по-бедни и оттам още по-слаби. Особено след влизането в сила на т.н. правило "Босман" което даде възможност на богатите клубове да създадат някакви мултинационални отбори в които има 15-20 национала на своите страни. Докато преди 30 години отборите имаха право на 2 чужденци,а в доста държави местното законаделство го забраняваше или го позволяваше само от определени страни.
За справка,когато през 1982 Байерн игра полуфинал за КЕШ срещу нашия ЦСКА в тима на баварците имаше 3 национала - Румениге, Брайтнер(на 36 години - но беше страшен ;) ) и Дремлер(който не беше твърд титуляр в Бундестима). Такава беше и ситуацията във всички отбори,ако един тим имаше 2-3 национали на своята страна и 1-2 чужденци беше голяма работа. Нашите отбори(особено ЦСКА) вадеха срещу тях напрактика националния отбор -примерно в гореспоменатия двубой в ЦСКА играеха 10 български национала.
По-горе прочетох,че отбори от Австрия ни настигали- не е вярно че ни настигат- те винаги са били пред нас ;) .
Някои страни като Турция, Гърция и Кипър (напоследък) ,някога бяха след нас ,а сега са доста пред нас- съгласен съм. Но не трябва да се забравя че други страни като Белгия, Швеция, Шотландия,Югославия(сега вече, Сърбия, Хърватска ,Словения и т.н) даже и Португалия загубиха позициите си и сега разлика между нас и тях е по-малка отколкото преди 30 години. Други страни ,колкото и странно да прозвучи на някои по-млади фенове , като централноевропейските Австрия, Швейцария, Чехия, Словакия, Унгария винаги са били ,макар и с малко, по-напред от нас на клубно( а и на национално ниво ;) ).
Споменават се успехи на българските отбори - да имаше и такива ,но мястото ,което заемаше България в европейския футбол е общо взето същото. Нека да споменем, че отбори като Магдебург, Локомотиве(Лайпциг)(ГДР), Дукла(сега Марила прибрам,който Левски разгроми тази зима с 0:5), Слован (Братислава), Ференцварош, Хонвед, МТК, Видеотон(Будапеща), Динамо(Тбилиси), Динамо (Загреб),Абърдийн, Цървена звезда- отбори,които в момента някои от тях вече не съществуват ила ако съществуват,не са в никакъв случай по-силни от нашите грандове имат успехи в ЕКТ с каквито нито един наш отбор не може да се похвали. Умишлено не съм поставил в тази група отбори като Стяуа,Спарта(пр) , Спартак(м), Динамо (к)- които и в момента са пред нашите и преди бяха пред нашите.
Още повече ,че преди в ЕКТ играеха по 1 представител в КЕШ и 1 в КНК- интерестно защо българските отбори имаха успехи в КЕШ и КНК ,но почти никакви успехи в УЕФА,където играеха повече отбори от водещите страни за около 30 години български отбори са елиминирали английски отбори 2 пъти( и двата -ЦСКА), италиански- 1 път(отново ЦСКА), ФРГ(Германия)-3 пъти( и 3-те Левски), от СССР-2 пъти( един път Локомотив(Сф) и един Левски)- ами май не е койзнае колко успешна подобна статистика. Просто основния принцип тогава беше "бай ,бабо да не ме срешне мечка ;). Например(без ни най-малко да омаловажавам успеха на ЦСКА през 1967,просто са имали късмет при жребия) ЦСКА достига до полуфинал на КЕШ без да срешне по пътя си един професионален отбор.Сега просто подобно нещо е невъзможно.
Други отбори,които си бяха грандове като Бенфика,Фейнорд,Андерлехт,Гьотеборг,ПСВ, Селтик, Глазгоу Рейнджърс дори и Аякс ( с 6 купи от ЕКТ,между които 4 нот най-престижния)Лпросто загубиха този си статут благодарение на това ,че са от по-малки страни и интереса към вътрешните им първенства не е толкова голям и изгубиха конкуренцията с отборите от Англия, Испания, Италия и Германия и се привърнаха в придворни доставчици на готови ,школувани таланти. Тогава какво да кажем за България?- Това което става с българското първенство ,става и с всички първенства "от нашита черга" приятно или не ,това е съвсем закономерно и в обозримо бъдеще не се очертава да се промени. Просто богатите ще ставт все по-богати и по-силни,а по-бедните още по-бедни и по-слаби.За съжаление ние сме твърдо в групата на бедните ;) .

1." Докато преди 30 години отборите имаха право на 2 чужденци,а в доста държави местното законаделство го забраняваше или го позволяваше само от определени страни."
Знаеш ли колко чужденеца имаше в Барселона,когато ги изгермечихме с 5-4?И колко национала?
2."За справка,когато през 1982 Байерн игра полуфинал за КЕШ срещу нашия ЦСКА в тима на баварците имаше 3 национала - Румениге, Брайтнер(на 36 години - но беше страшен ;) ) и Дремлер(който не беше твърд титуляр в Бундестима)."
В никакъв случай не смятам,че "онзи" Байерн е по-слаб от днешния(многонационалния).Напротив!!!"Онзи" Байерн стана 3-кратен носител на КЕШ.Днешния-хм...
Колко национала имаше в Аякс,когато беше отстранен от ЦСКА и Левски?Колко национала имаше в Динамо К,когато Локо Сф и Левски ги отстраняваха?В Ювентус,когато играха с Берое?
3." Според мен проблема не е в България- просто по-богатите станаха още по-богати и оттам по-силни,а по-бедните още по-бедни и оттам още по-слаби..."
Я провери бюджетите на "онези" Ливърпул,Байерн,Барселона,Атлетико М,Ювентус и ги сравни със заплатите,които се получаваха в ЦСКА,Левски,Марек,Берое...да не излезе,че разликата тогава не е била много по-различна от тази сега?
Никой не твърди,че тогава сме били "велики" и със страхотни статистики,но от време на време избухвахме и правехме паметни мачове!А сега какво?
И малко храна за размисъл:Аспарухов,също както Пушкаш,можеше да избяга на Запад,да играе в Милан,да взима огромни за времето си пари и никой не можеше да го спре,но остана в Левски до края.Защо ли?

honda
Контакти:

Мнениеот honda » 22 авг 2010 12:37

[quote="blue avalanche)
1.
Знаеш ли колко чужденеца имаше в Барселона,когато ги изгермечихме с 5-4?И колко национала?
До 1988 в ЕКТ - бяха позволени 2 -ма чужденци, после 3- ма. Доколкото си спомням когато Барса играха с нас имаха 2-ма чужденци - Неескенс и Кройф.И двамата суперкласа, но 2-ма. В момента колко чужденци има в Барса?
2.[color=#0000FF]"За справка,когато през 1982 Байерн игра полуфинал за КЕШ срещу нашия ЦСКА в тима на баварците имаше 3 национала - Румениге, Брайтнер(на 36 години - но беше страшен ;) ) и Дремлер(който не беше твърд титуляр в Бундестима)."

В никакъв случай не смятам,че "онзи" Байерн е по-слаб от днешния(многонационалния).Напротив!!!"Онзи" Байерн стана 3-кратен носител на КЕШ.Днешния-хм...
Със сигурност е по-слаб, повярвай ми ;) . Само искам да ти напомня какво стана с италианските отбори след като им разрешиха да вземат повторно чужденци през 1982. Всеки знае къде бяха в края на 70-те и началото на 80-те и къде бяха в края на 80-те и началото на 90-те. Тогава там играеха всички водещи футболисти- Марадона, Зико, Пасарела, Румениге, Платини, Сократес,Бонек,Елкер,Гулит,ван Бастен, Рийкард, Матеус,Бреме, Клинсман, Фьолер,Карека и т.н. играеха там ,дали това не вдигна нивто на футбола им според теб? - За справка през 90-та на финалите на ЕКТ италианците класираха 4 отбора,от 4 възможни и ги спечелиха всичките.
Колко национала имаше в Аякс,когато беше отстранен от ЦСКА и Левски?Колко национала имаше в Динамо К,когато Локо Сф и Левски ги отстраняваха?В Ювентус,когато играха с Берое?3." Според мен проблема не е в България- просто по-богатите станаха още по-богати и оттам по-силни,а по-бедните още по-бедни и оттам още по-слаби..."
Я провери бюджетите на "онези" Ливърпул,Байерн,Барселона,Атлетико М,Ювентус и ги сравни със заплатите,които се получаваха в ЦСКА,Левски,Марек,Берое...да не излезе,че разликата тогава не е била много по-различна от тази сега?
Никой не твърди,че тогава сме били "велики" и със страхотни статистики,но от време на време избухвахме и правехме паметни мачове!А сега какво?
И малко храна за размисъл:Аспарухов,също както Пушкаш,можеше да избяга на Запад,да играе в Милан,да взима огромни за времето си пари и никой не можеше да го спре,но остана в Левски до края.Защо ли?[/quote]
доколкото си спомням когато Аякс играха с Левски имаха 3-4 национала,когато играеха с ЦСКА малко повече -5-6. Колко национала на своите страни има в настоящия носител на ШЛ Интер, или Реал, или Челси?- Май не по малко от 20, според мен числата доста се различават.
Не виждам по какъв начин могат да се сравняват заплатите в България през 80-те и тези в Западна Европа по същоато време по обективни причини,просто нашите футболисти не можеха да идат да играят там. Между другото тогава разликата в заплащането на водещите футболисти в Българското първенство и техните колеги в Западна Европа беше от порядъка на 10 пъти ,а сега около 100 пъти. Примерно през 70-те години когато Марио Кемпес отиде във Валенсия срещу около 1,5 милиона долара се считаха за безбожно много пари. Тогава нямаше клуб ,който имаше бюджет над 10 млн долара. В момента бюджета на водещите клубове в Европа е от порядъка на 500 милиона долара по груби сметки.

Потребителски аватар
Deliba6
Контакти:

Мнениеот Deliba6 » 22 авг 2010 16:24

george_speed75 написа:Може ли някой, от по старите хора в форума,да ми обясни какво е било нивото на БГ фурбола през последните 20-30 години.Как така е паднало толкова бързо след демокрацията.Вярно ли е ,че Левски и Цска са били доста над средното ниво в Европа и са стигали 1/8 , 1/4 финали за КНК и КЕШ и отбори като АИК са били тотални слабаци за наще. :?:

Да уточня!... Аз съм някой от ПО-ВЪЗРАСТНИТЕ хора!... ;)
Нивото си беше българско?!... :cry: Доста над средното ниво не сме били, ама си бяхме там!... А "попарата" са ни сърбали всички тогавашни грандове на Европа!!! :twisted: (За да сме точни и почтени, ЦСКА имат повече "скалпове на пояса си"!!!) :cry:
А такива отборчета като АИК, не ги броехме за живи!!! :twisted: Така че не бъдете нихилисти в отношението си към българският футбол, но бъдете нетърпими към лапачите в българският футбол!!! :( :( :(
Презирайки всеобщото израждане
и всекидневно борейки се за насъщния,
до следващото си прераждане
ви гарантирам - аз ще бъда същият!!!

Потребителски аватар
Foxtrot
Контакти:

Мнениеот Foxtrot » 22 авг 2010 20:08

Не съм живял по онова време, за да коментирам, но все пак ще изразя моята гледна точка по въпроса.
Как са расли децата по време на комунизма? Знаем, че е нямало компютри, нямало е дискотеки на всеки 2 крачки, по-строгия контрол от страна на родители, институции (училище, после казарма) - всичко това дава резултат в изграждането на дисциплиниран човек. А и повечето деца тогава са спортували, независимо дали на зеления терен, на спортните площадки или на асфалта зад училището. Просто почти всички са спортували (независимо на какво ниво) и това е било важна предпоставка за силните "собствени" кадри в българския футбол тогава.

Потребителски аватар
slavi_1914
Контакти:

Мнениеот slavi_1914 » 23 авг 2010 02:35

Дрън дрън та пляс !
Футболът стана машина за пари това е промяната и затова изоставаме !
Преди футбола се е играел за да радва хората. Само преди 15-години трансфери от порядъка на 5,6 млн. се считаха за рекордни! А сега 40млн.,60млн.,.... Както би казал Гацо Бацов: Къде отиват те,може би ? Къде оставаме ние,едва ли не ?
Иначе е вярно това,че едно време се е разчитало само на собствената школа, ама питам аз не е ли актуално в средноевропейските футболни нации? Холандия бълва гениални таланти ... Да ама защо ?

Истината е една. Аз съм "роден" на игрището.От 5 годишен до 14 всяка минута след училище и във ваканциите не мърдах от сутрин до вечер от игрището. В 7-ми клас опитах да се запиша да тренирам в Цска и после в Левски. И на двете места тренирах по около 3 месеца.Записването ми стана ЕСТЕСТВЕНО със страхотни връзки от страна на родителите ми. Треньорите бяха алкохолици от всякъде (няма да им кажа имената а само инициалите А.А. в Цска и Н.Б. в Левски). За този си период никой не доиде да ме научи как се рита топката(макар,че имам достатъчно умения). Всичко което научавахме беше това което виждахме един от друг с другите момчета. Треньора хвърляше топките делеше ни на отбори и правеше схемата на минитурнира по време на тренировките. След това изчезваше и през половин един час се вясваше за по 5 минути да види до къде сме стигнали. Отказах се защото бе безмислено да си зарежа учението и да се забия в "9-та глуха".
Е питам аз как да имаме футболисти ? Кой да ги научи ? ИСТИНАТА Е ЧЕ В БЪЛГАРИЯ НЯМА ДОСТАТЪЧНО КАДЪРНИ ТРЕНьОРИ МАКАР ДА Е БЪКАНО С ТАЛАНТЛИВИ МОМЧЕТА ОБИЧАШТИ ФУТБОЛА ПОВЕЧЕ ОТ ВСИЧКО НА СВЕТА ! Затова нивото ни пада и успяваме да го поддържаме само с чужди футболисти.
СПРЕТЕ ДА ЧЕТЕТЕ ЖЪЛТА ПРЕСА ! ТЯ ПРОМИВА МОЗЪЦИТЕ ВИ !
Левски е над всичко и над всички, а Левски това сме ние !

Потребителски аватар
Deliba6
Контакти:

Мнениеот Deliba6 » 23 авг 2010 09:17

slavi_1914 написа:Треньора хвърляше топките делеше ни на отбори и правеше схемата на минитурнира по време на тренировките. След това изчезваше и през половин един час се вясваше за по 5 минути да види до къде сме стигнали. Отказах се защото бе безмислено да си зарежа учението и да се забия в "9-та глуха".
Е питам аз как да имаме футболисти ? Кой да ги научи ? ИСТИНАТА Е ЧЕ В БЪЛГАРИЯ НЯМА ДОСТАТЪЧНО КАДЪРНИ ТРЕНьОРИ МАКАР ДА Е БЪКАНО С ТАЛАНТЛИВИ МОМЧЕТА ОБИЧАШТИ ФУТБОЛА ПОВЕЧЕ ОТ ВСИЧКО НА СВЕТА ! Затова нивото ни пада и успяваме да го поддържаме само с чужди футболисти.

За съжаление, май, си прав!!!?... :oops: Аз така "тренирах" баскетбол в Двореца на пионерите преди 45 години!... ;) Имам наблюдения за набор 2000 на "Левски" от 4-5 месеца... Всичките деца не знаят как се бие тъч, а кога ще изградят това елементарно умение, ако не на тези години!?... После? Няма начин, защото "навикът е втора природа"!!! :geek:
Презирайки всеобщото израждане
и всекидневно борейки се за насъщния,
до следващото си прераждане
ви гарантирам - аз ще бъда същият!!!

Върни се в “Левски”