На кой спортен клуб преди 1944г. е наследник, ПФК Миньор

Модератори: paceto, kartago, SkArY_9, slavia_forever, Madridist

Потребителски аватар
nedev30
Контакти:

Re: На кой спортен клуб преди 1944г. е наследник, ПФК Миньор

Мнениеот nedev30 » 19 ное 2011 09:33

Futbolen_istorik написа:
комуна написа:На 26 юни 1929 г. с Указ № 402 на цар Борис III Перник е обявен за град. :) За какъв футболен отбор през 1919 г. се говори не ми е ясно,населението е било 1000 души.

Приятел сбъркал си форума и темата, тук не разискваме историята на град Перник, а на ПФК Миньор.
А и твоя любим отбор ЦСКА не е основан 1948г., а 1913г., оправете си годината и тогава си пъхайте носа където не ви е работата.
Поздрави

Сашеее мноо си прос !!
ВЕРНИ ДО ГРОБ !!!!

Потребителски аватар
petrof
Контакти:

Мнениеот petrof » 19 ное 2011 09:34

Futbolen_istorik написа:Здравейте МИНЬОРЦИ.
В официалната ви история на клуба ви пише че Миньор е основан 1919г. като наследник на спортен клуб Кракра, но действителната истина е друга. През 1944г. всички пернишки отбори се разпадат. В края на 1944г. са възстановени само 2: Бенковски (основан 1936г.) и ЖСК (основан 1942г.). На 31.05.1945г. Бенковски се обединява с Юнак-Миньор (гимнастическо дружество) и "спортните секции към руднишките служби", под името "Рудничар". На 19.08.1946г. Рудничар се обединява с Локомотив ( основан 1942г. като ЖСК) под името "Републиканец". На 28.02.1947г. Републиканец се обединява с Миньор (колоездачно дружество) и Голо бърдо (туристическо дружество) под името Рудничар. През есента на 1949г. след реорганизацията повечето играчи на Рудничар попадат в Торпедо, през 1952г. Торпедо се разделя на Торпедо и Миньор като на практика Торпедо е преименуван на Миньор, а е създаден нов отбор Торпедо (началото на Металург). През 1969г.Миньор и Металург се обединяват под името "Кракра Пернишки". През 1970г. е преименуван на "Перник". През 1973г. си връща името Перник.
Дано съм бил полезен, и дано някои фенове на Миньор не са ми се разсърдили от публикуваната истина. Така е станало не можем да го променим. Както виждате и към любимия си клуб съм реалист (Берое е основан в действителност 1929г. а не както се тръби 1916г.)
Поздрави.

Здрасти ИСТОРИК.
Първият футболен отбор в Перник е Кракра, създаден през 1919г. Не знам каква е тази мания напоследък да се променят дати на основаване на футболни отбори. То не беше Батков с Левски, Локо Пловдив /които били основани 10 години по-рано/, ЦСКА пък спорят дали са наследник на АС-23 и т.н. По отношение на това кой на кого е наследник нещата са много относителни. Не знам дали си заслужават такива спорове, защото нещата ми изглеждат недоказуеми. Ние Миньорците приемаме, че сме наследници на футболен клуб Кракра 1919г. Дали е така е въпрос на интерпретации и гледни точки. Пак казвам обаче не виждам смисъл от такива спорове. Все пак първия футболен клуб в Перник е основан 1919г, така че приемаме 1919г. и това е ;)
ПОДКРЕПЯЙ МЕСТНИЯ СИ ОТБОР! НЕ БЪДИ К*РВА!
Реконтра от Перник http://vbox7.com/play:ce211868

Потребителски аватар
Labros
Контакти:

Мнениеот Labros » 19 ное 2011 09:40

Историка, миналата седмица започна като фен на "Дунав", с аватар на един от несъществуващите вече русенски отбори.
Сега гледам си минал от "Берое"... чудя се другата седмица от кой ще си?

Историята не се учи или преподава в интернет. Някаква мания има в последните години за рязка промяна на години, дати и събития във футболната ни история с цел "Ние сме най...". И докато при Батков парите бяха водещото (всеки клуб-юбиляр получава кинти от УЕФА), при другите не мога да разбера какъв им е филма...?
...по лицето ми усмивката е трайна, щото на сърцето ми не пише MADE IN CHINA !!!

1912

Потребителски аватар
PIMP
Контакти:

Мнениеот PIMP » 19 ное 2011 09:43

Много е трудно да се каже кой отбор на кого е наследник заради безбройните и безсмислени обединения и преименувания по времето на комунизма. Затова много отбори приемат датата на основаване на първия отбор в града им (Берое 1916, Миньор 1919) и т.н
[offtopic]ЦСКА бил основан 1913, пич осъзнай се малко :lol: :lol: :lol:[/offtopic]
Изображение
Sisi 1914 написа:1/8 Финалите, в един мач се излъчваше победител или в два?

Потребителски аватар
Captain Stottlemeyer

Мнениеот Captain Stottlemeyer » 19 ное 2011 09:43

Labros написа:Историка, миналата седмица започна като фен на "Дунав", с аватар на един от несъществуващите вече русенски отбори.
Сега гледам си минал от "Берое"... чудя се другата седмица от кой ще си?

Историята не се учи или преподава в интернет. Някаква мания има в последните години за рязка промяна на години, дати и събития във футболната ни история с цел "Ние сме най...". И докато при Батков парите бяха водещото (всеки клуб-юбиляр получава кинти от УЕФА), при другите не мога да разбера какъв им е филма...?

Колега, той знае. :) Ти също като мен си спал в часовете по футболна история. :lol:
П.П. Любопитно ми е, аджеба, как се е казвал този "ЦСКА" през 1913 г., може би футболният Божидар Димитров ще ни осветли!? : :roll:
"Има една страна България и в тази страна България има един отбор „Левски”. В този отбор съм се родил, в този отбор ще умра!" Георги АСПАРУХОВ

Потребителски аватар
stannn
Контакти:

Мнениеот stannn » 19 ное 2011 09:58

Сините комплекси засраха поредна тема. Какво общо има ЦСКА с Миньор. Коментирайте Миньор. ЦСКА си има емблема, една единствена е между другото. Не караме с 2-3-5 или 20 различни по едно и също време. На тази емблема си пише годината на основаване и тя е 1948 година, а датата е 5 май. Тая година 1913 незнам от къде я измислихте. Ако се намеква нещо за АС-23 то този клуб е част от клубове които са се обединили на 5.5.1948 и е създаден ЦСКА. За Левски вече левскарчетата ще си кажат последно коя година са създадени, на коя дата и от кого. И не на последно място коя им е актуалната емблема, че на автобуса им са 2. Явно тоя автобус е на 2 отбора. По тази тема може да приключите и да се насочите към основната за Миньор.
[center]ИзображениеИзображение[/center]

Потребителски аватар
Avanti_Ragazzi
Контакти:

Мнениеот Avanti_Ragazzi » 19 ное 2011 10:04

Понеже те виждам голям историк на тема футбол,та да те питам.Как реши, че ЦСКА е основан 1913 може би защото ФК Атлетик е основан 1913 година,нали? Да ти имам логиката обаче.Ето ти официалното родословно дърво на ЦСКА от страницата им в Wikipedia!!!Как така реши, че ЦСКА е точно наследник на този клуб а не друг от много там а? Защо нима някой наследява общо име или екип.Ас-23 играе в Бяло и Черно а Шипка в Зелено!!!Чавдар пък играл в небесно синьо а пък ЦСКА в червено!!!Всичките имат отделно име и по кое съдите, че това е един и същи клуб а? По стадиона така ли? Еми Партизан,Цървена Звезда,Динамо Букурещ и Стяуа Букорещ наследяват стадионите си!!!Докато на тяхно място не построяват нови такива.Ама нито един от тях не се пише наследник на БСК Белград,Югославия Белград,Венус Букурещ или Рипсения Букурещ нали? А за разлика от АС-23 тия отбори са били многократни шампиони на Югославия и Румъния преди войната!!!!Нима играчите на Партизан,Звезда,Динамо и Стяуа са паднали от небето и не са дошли от тези клубове а историко!!!Нима сегашните им стадиони не се намират на мястото на старите такива на старите отбори а?Ама и на 4те отбора пише основани 1945,1947 и 1948ма!!! Защото хората правят разлика от нов отбор с ново коренно различно име и нови цветове и емблема и стар отбор с коренно различно име,стари цветове и стара емблема!!!

Изображение
Изображение
Изображение
Последна промяна от Avanti_Ragazzi на 19 ное 2011 10:17, променено общо 2 пъти.
[center][wrapimg=]http://prikachi.com/images/742/9410742s.png[/wrapimg][/center]
[center]Чардар, Ловеч, Микре, кои сте всъщност вие? Знаем, че сте само фенове на Литекс! Фенове на Литекс шаляляля, ооо фенове на Литекс шаляляляла![/center]

Потребителски аватар
Labros
Контакти:

Мнениеот Labros » 19 ное 2011 10:10

Ама много удобни бяха чиновете в кабинета по футболна история... и как бяха сложили предмета в понеделник първи час... ;)
В къщи (е, повечето са в избата :?, но не знам в какво състояние са ) имам някои и други материали за футбола у нас и малко по-специално за пловдивския футбол. Все пак, баща ми е бивш спортен коментатор и журналист, та подобни четива има, та покрай него съм прочел доста. Значи излиза, че книгите лъжат, а ние сме без акъл, защото им вярваме...

Много е трудно да се каже кой отбор на кого е наследник заради безбройните и безсмислени обединения и преименувания по времето на комунизма.

Навсякъде в книгите от ония времена са представени като нещо нормално ( :o ) и различните имена на ДФС-тата (или АФД-та) са представени като имена на отбора през годините (един нагледен пример за тия гимнастики: 1921- "Родопи" (с. Козарско). 1945 сливане с "Партизанска гордост" (с. Козарско, основан през декември 1944). Новото име е "Антон Иванов", а година за основаване на отбора се счита 1921, като имената "Родопи" и "П. гордост" са представени като предшестващи на новото. През 1955 г. се преименува на "Червена звезда", годината остава пак 1921, като и трите имена се считат- "Родопи", "Партизанска гордост" и "Антон Иванов". А всъщност "Родопи" и "П. гордост" никога не са били едно цяло- два отбора, две истории, обединени в едно и едната история отпада. Но да продължим- през 1975 г. нова смяна на името: този път "Родопски партизани", годината остава същата, имената се припознават като предшестващи и са представени така: 1921-1945- "Родопи", 1945-1955- "Антон Иванов", 1955-1975 "Червена звезда", и т.н., т.н. /наистина има отбор "Родопи" от посоченото село, който играе в "Б" ОФГ, зона Пазарджик. Другите имена са измислени/). Иди хвани кой кой е във футболната история...

За това мнението на petrof е много правилно. Нека не водим излишни спорове.
...по лицето ми усмивката е трайна, щото на сърцето ми не пише MADE IN CHINA !!!

1912

Потребителски аватар
Captain Stottlemeyer

Мнениеот Captain Stottlemeyer » 19 ное 2011 10:28

stannn написа:Сините комплекси засраха поредна тема. Какво общо има ЦСКА с Миньор. Коментирайте Миньор. ЦСКА си има емблема, една единствена е между другото. Не караме с 2-3-5 или 20 различни по едно и също време. На тази емблема си пише годината на основаване и тя е 1948 година, а датата е 5 май. Тая година 1913 незнам от къде я измислихте. Ако се намеква нещо за АС-23 то този клуб е част от клубове които са се обединили на 5.5.1948 и е създаден ЦСКА. За Левски вече левскарчетата ще си кажат последно коя година са създадени, на коя дата и от кого. И не на последно място коя им е актуалната емблема, че на автобуса им са 2. Явно тоя автобус е на 2 отбора. По тази тема може да приключите и да се насочите към основната за Миньор.

1. За годината 1913: Ами да беше прочел по-внимателно предишните постове, за да видиш кой е измислил годината. :)
2. За "сините комплекси": Не употребявай думички, чието значение не ти е много ясно. ;)
3. За емблемата:
http://www.levski.bg/Levski/index.do?lang=bg
4. За темата: Не си ти този, който ще ни каже, кога и къде да приключваме с дадена тема, анадънмо?! :lol:
"Има една страна България и в тази страна България има един отбор „Левски”. В този отбор съм се родил, в този отбор ще умра!" Георги АСПАРУХОВ

Потребителски аватар
Avanti_Ragazzi
Контакти:

Мнениеот Avanti_Ragazzi » 19 ное 2011 10:43

ЦСКА е чисто нов отбор той се получава от сливания на много и различни отбори с различни имена,цветове,емблеми и години на основаване.ЦСКА няма как да е пряк наследник на един от тях защото те са прекалено много.Например при отбора на Септември при ДНВ има повече футболисти от Септември от колкото от ДНВ!!!Това на практика означава, че този отбор е бил повече наследник на Спортклуб и Ботев от колкото на АС-23 и Шипка!!!Новото коренно различно име,цветове и емблема също променят всичко.Да Чавдар е имал същата емблема като АС-23 но с променени цветове!!!Както и име и екип!!!

От своя страна Левски,Ботев,Славия и ЖСК не се обединяват а поглъщат другите отбори!!!Разликата е коренна при Левски сливането с ПСК става,името се променя на ПСК Левски,но екипите остават сини,името на практика си остава Левски,емблемата също а и играчите над 90% са играчите на Левски!!!При обединението на Славия с Беженец и ФК България се запазва името Славия но се добавя едно 45 и става Славия 45.Но екипа остава бял,емблемата също а и играчите!!!При Ботев обединението става с Шипка Пловдив под името Шипка-Ботев но екипа остава жълто-черен,емблемата остава тази на Ботев,както и над 80% от играчите!!!При ЖСК одединението става с Кореняк София,Фортуна и Борислав.Но новото име подсказва на кой отбор е наследник новият Локомотив,отбор свързан с железниците.Новият отбор наследява екипа на ЖСК и над 90% от играчите на ЖСК!!!Само за година,две и допълненията към имената на ПСК Левски,Шипка-Ботев и Славия 45 отпадат.И клубовете си връщат имената без допълнения Левски,Ботев и Славия.
Нито едно от тези услови не се спазва при ЦСКА.При Септември при ДНВ има играчи идващи от много отбори,има нова емблема,нов екип с нови цветове!!!Септември при ДНВ е чисто нов отбор,отговарящ на всички условия за нов отбор!!!
[center][wrapimg=]http://prikachi.com/images/742/9410742s.png[/wrapimg][/center]
[center]Чардар, Ловеч, Микре, кои сте всъщност вие? Знаем, че сте само фенове на Литекс! Фенове на Литекс шаляляля, ооо фенове на Литекс шаляляляла![/center]

Върни се в “Миньор”