Ама много удобни бяха чиновете в кабинета по футболна история... и как бяха сложили предмета в понеделник първи час...
В къщи (е, повечето са в избата

, но не знам в какво състояние са ) имам някои и други материали за футбола у нас и малко по-специално за пловдивския футбол. Все пак, баща ми е бивш спортен коментатор и журналист, та подобни четива има, та покрай него съм прочел доста. Значи излиза, че книгите лъжат, а ние сме без акъл, защото им вярваме...
Много е трудно да се каже кой отбор на кого е наследник заради безбройните и безсмислени обединения и преименувания по времето на комунизма.
Навсякъде в книгите от ония времена са представени като нещо нормално (

) и различните имена на ДФС-тата (или АФД-та) са представени като имена на отбора през годините (един нагледен пример за тия гимнастики: 1921- "Родопи" (с. Козарско). 1945 сливане с "Партизанска гордост" (с. Козарско, основан през декември 1944). Новото име е "Антон Иванов", а година за основаване на отбора се счита 1921, като имената "Родопи" и "П. гордост" са представени като предшестващи на новото. През 1955 г. се преименува на "Червена звезда", годината остава пак 1921, като и трите имена се считат- "Родопи", "Партизанска гордост" и "Антон Иванов". А всъщност "Родопи" и "П. гордост" никога не са били едно цяло- два отбора, две истории, обединени в едно и едната история отпада. Но да продължим- през 1975 г. нова смяна на името: този път "Родопски партизани", годината остава същата, имената се припознават като предшестващи и са представени така: 1921-1945- "Родопи", 1945-1955- "Антон Иванов", 1955-1975 "Червена звезда", и т.н., т.н. /наистина има отбор "Родопи" от посоченото село, който играе в "Б" ОФГ, зона Пазарджик. Другите имена са измислени/). Иди хвани кой кой е във футболната история...
За това мнението на
petrof е много правилно. Нека не водим излишни спорове.