Парадоксалното в случая е,че когато става въпрос за Дейвис Мойс и сезон 2013-2014 повечето фенове се ръководят от т.нар. ефект"Das Man".
От дистанцията на времето,още повече и сега на този етап(като паралелна съпоставка),..за себе си достигам до извода,че Дейвид Мойс е постигнал много повече,отколкото изглежда на пръв поглед.
Факторите на средата и прогреса на конкуренцията през сезон 2013-2014 бяха на едно изключително високо ниво,което донякъде се катализира и от т.нар.Преходен период в Манчестър Юнайтед,а и като цяло нивото и динамиката на процесите(на този етап) изобщо не могат да се сравняват с тези през миналия сезон.
1.Ускорението на Арсенал 2.Най-силният сезон на Ливърпул от години 3.Стабилността на Челси и Манчестър Сити 4.Инерцията на Евертън
В този ред на мисли ще направя една "дисекция" на резултатите при Дейвид Мойс,чрез които косвено да покажа,че нещата на повърхността и в дълбочина не трябва да се тълкуват през една обща призма,най-вече поради спецификата на факторите от външната и вътрешната среда.
[wrapimg=]http://prikachi.com/images/694/7813694p.png[/wrapimg]
Ще бъда максимално обективен,акцентирайки не само върху резултата,но и върху неговата "методология"/постигане.
Показатели:7-3-6
Имаме 10 положителни и 6 отрицателни резултата.
5 победи(с 2+ гола разлика)
2 победи(с 1 гол разлика),които бяха постигнати:1.Чрез обрат срещу Стоук Сити.2.Чрез тактическа гъвкавост срещу Арсенал
Относно равенствата:1.Напълно закономерно срещу Челси 2.Неприятно изравняване в 90-та минута срещу Саутхемптън 3.Постигане на пълен обрат срещу Фулъм и неприятно изравняване отново в 90-та минута.
Отрицателните резултати
Аз лично не бих винил(чак толкова) Дейвид Мойс за загубите срещу Сити и Ливърпул,защото:1.Тези два отбора бяха в подем 2.В последния най-добър сезон за Ливърпул(2008-2009) сър Алекс загуби с 1-4 на "Олд Трафорд",докато Манчестър Сити в последните два мача също ни победи:(6-1 и 2-1).
Така,че...Дейвид Мойс не е направил нещо извънредно,което да не се е случвало и при сър Алекс,а още повече да заслужава сипване на толкова помия при положение,че тези два отбора бяха в страхотен подем(Шампионът и Вицешампионът).
А колкото до останалите 4-загуби,...аз лично бих го критикувал само за тези срещу УБА и Нюкасъл, докато срещу Тотнъм и Евертън,..имаше и някои доста по-различни обстоятелства.
1.Срещу "Карамелите" изиграхме добър мач,който за съжаление загубихме нелепо в края,докато срещу Тотнъм(въпреки загубата) последните 15-20 минути опитахме буквално всичко възможно,масиран натиск по всички фронтове,удари от дистанция,но просто нямахме късмет.А и като цяло,...тази загуба не беше нещо ново,защото и сър Алекс загуби миналата година на "Олд Трафорд" срещу тях.
[wrapimg=]http://prikachi.com/images/699/7813699y.png[/wrapimg]
Показатели:10 3 5
Имаме 13 положителни и 5 отрицателни резултата
7 победи(с 2+ гола разлика)
3 победи( с 1 гол разлика),които бяха постигнати чрез:1.Два обрата срещу Съндърланд и Хъл Сити.2.Тактическа гъвкавост срещу Норич.
Относно равенствата:1.Закономерни равенства срещу Тотнъм и Арсенал.2.Неприятно изравняване в 90-та минута срещу Кардиф.
Отрицателни резултати
Нека не звучи като косвено оправдание,но в нито едно от дербитата(Ливърпул-Сити-Челси) Дейвид Мойс не можа да разчита на тандема Рууни-Ван Перси(основните лидери в атаката).
Но и като цяло не мисля,че на фона на преходния период и амортизациите/техния прогрес през сезона е чак толкова фатално да загубиш.Да,неприятно е със сигурност,но просто такива бяха обстоятелствата към този момент.
А колкото до загубите от Стоук и Евертън,аз лично съм по-склонен да критикувам Дейвид Мойс в тези два случая,най-вече поради липсата на ефективност и хъс в тези два мача.А както и преди коментирах:Двубоят срещу Стоук Сити беше и най-слабият(във всяко едно отношение) от доста време насам(загубата от Нюкасъл 0-3 през 2011-2012).
[wrapimg=]http://prikachi.com/images/701/7813701T.png[/wrapimg]
Всичко вървеше прекрасно в този турнир,но фаталната грешка на Де Хея ни лиши от финал с Манчестър Сити на "Уембли".
За отпадането от ФА къп срещу Суонси на "Олд Трафорд" Дейвид Мойс определено заслужава доста критика.
[wrapimg=]http://prikachi.com/images/704/7813704Y.png[/wrapimg]
Най-доброто постижение на Дейвид Мойс за сезон 2013-2014!
Някои хора дори прогнозираха,че предвид липсата на опит и по-тежката група(най-трудната от години насам) Манчестър Юнайтед няма да продължи на 1/8 финалите,а то какво се случи?
На практика ние постигнахме най-доброто постижение в груповата фаза и най-високо класиране(1/4 финал) от сезон 2010-2011.
Знаете ли,че Манчестър Юнайтед никога не бе продължавал след загуба с 2+ гола в първия мач?
Да,но тази неприятна тенденция вече официално приключи.
Двубоят срещу Байерн Мюнхен:Какви бяха масовите прогнози ? "Байерн Мюнхен ще разгроми Манчестър Юнайтед"
Да,Байерн(текущият тогава европейски шампион) напълно заслужено продължи напред,просто разликата в класите беше очевидна,но въпреки всичко Манчестър Юнайтед излезе с чест и достойнство от тази битка.
Аз никога до тогава не бях виждал Пеп Гуардиола толкова озадачен/надигран тактически.
Интересно също,че и в двата мача Юнайтед поведе първи,което не може да бъде някакъв краен аргумент,но все пак заслужава своето внимание,още повече на фона на всичката помия,която се изсипа срещу Дейвид Мойс.
.

[/center]