Смуути в пълния му блясък
Точно на обратното мнение съм за Жозе Моуриньо и развитието му на кариерата - аз лично я разделям на две - до периода му в Интер Милано и след. Преди да отиде в Италия Жозе практикуваше бърз футбол, основан на контраатаката.. Да, във всички по-големи мачове (например с Челси срещу Барса на Рийкард) португалецът залагаше на по-дефанзивна постройка, но отново футболът му беше РЕЗУЛТАТЕН и ефективен! Победата с 4-2 срещу тази Барса на Стамфорд Бридж ми е останала в съзнанието като еталон за футболът, който ''младият'' Моуриньо изповядваше. Признавам, че ми харесваше и му се възхищавах.
Когато отиде в Италия, за Моуриньо изобщо не беше трудно да усвои постулатите на типично италианският стил на игра, наречен не ''паркиране на автобуси'' - реплика, която самият Моу употреби за безумно дефанзивния отбор на Тотнъм под ръководството на Жак Сантини

, а КАТЕНАЧО! Защо го направи - защото като всеки умен треньор, той се адаптира към условията на лигата, в която е - в Англия той залагаше на бързината и борбеността повече, отколкото на тактиката.. В допълнение и умението му да печели играчите на своя страна му донесе и титлите и славата там
Когато премина вече в Реал Мадрид, аз очаквах да повтори подходът си от Англия и Италия и да се адаптира към офанзивния футбол, типичен за Ла Лига. За разлика от много мадридисти, аз смятам, че това НЕ СЕ СЛУЧИ - Моу явно сметна, че печелейки требъл с Интер, това е неговият завършен вид като футболна философия и само това е начинът да спре доминиращата преофанзивна Барса на Пеп.. Реал побеждаваше в неговия период с по 5-6 на 0 отбори от долната половина на таблицата, дори във втория сезон стана шампион с най-много точки и голове отбелязани, но това категорично не означаваше онази чиста офанзивна игра, която се очакваше от Реал! 90 процента от головете идваха след контраатака, а в големите мачове Реал излизаше паркирал не един, а 5 автобуса

Аз лично няма да простя на Моуриньо СТРАХЛИВАТА тактика и в трите полуфинала на ШЛ, в които участва с Реал

Като добавим вече и наистина доста общите му черти с Ван Гаал в отношението с играчите, особено в третия сезон - аз лично не желая да го виждам никога повече начело на моят най-любим отбор!
Любопитно е, че след като се завърна в Челси, освен типичните му виждания за футбола се прокраднаха и няколко негови опита да ''тики-така'' (да правилно четете) - фенове на Челси могат да потвърдят, че португалецът се опита да налага в някои мачове футбол, базиран на притежание на топката, но определено изпълнението на футболистите на Челси беше лошо и го отказаха бързо от тези идеи..
Сега наистина наследява от Ван Гаал един отбор, който изпалзва добре това притежание с цел да се защитава - дефанзивна ''тики-така'' хахаха но има страхотни проблеми в организирането на атакуващата си мощ. Прелюбопитно е точно как Моуриньо смята да процедира оттук нататък