Мнениеот g3_ev2 » 26 авг 2014 12:21
Мисля, че обликът на Разград няма голямо значение за класата на Лудогорец! Мисля също, че Домусчиев, крив, прав, опита нещо, в което първоначално никой не вярваше, но ето, че Лудогорец вече е трикратен шампион на страната, а миналата година показа и добри игри и резултати в трудни мачове в Лига Европа. А градът си е все такъв и не се забелязва тенденция да се промени.
На второ място, мисля, че едното наливане на пари само не е цялото обяснение на феномена Лудогорец - там парите се харчат много качествено! За това съдя по показаното на терена от този отбор. Преди всичко прави впечатление, че Лудогорец събира играчи с добра техническа, атлетическа подготвеност, но, поне за мен, най-впечатляващото е, че те са събрали играчи, чиято подготовка позволява отборът да се придържа отлично към зададена тактическа схема на терена и не лошо, при нужда, контролирано и все така точно, да обръща на друга тактическа схема, т.е. набират състава си и, вероятно, начина на трениране, главно с оглед тази страна на играта си. Резултатът е, че Лудогорец масово наплаши тактически полу-грамотните, разчитащи на блъскане и бутане в големите купчини, които нормално формират на терена, останали отбори от т. нар. ни елитна група. Последното доказателство за мен беше мачът им с ЦСКА - разгратлии (условно казано) излязоха със силно отслабен полу-резервен състав, но респектът от тях беше толкова силен в ЦСКА, че докато се усетят, делиорманци им набутаха два гола и доиграха мача.
Винаги съм се питал каква е каузата на г-н Домусчиев. Не знам и не ми се иска да гадая. Но самият факт, че наложи хегемония с един отбор, който играе тактически модерно и това му е основно верую в играта, на фона на традиционния български скептицизъм към значението на тактиката (ако се признае, тя би разрушила цялата занаятчийска схема на формиране на играчи и футбол у нас), че събра добри треньори и анализатори в тази светлина, че създаде организация и ред в тази светлина, ме кара да уважавам много усилията му. Дори да съм разбрал погрешно каузата му и тя просто да е показване силата на парите във футбола (не бих искал да вярвам, че е водещо, макар да е особено важно).
Ще си призная, че винаги когато играе Лудогорец с ЦСКА или Левски, ми се иска земляците (аз съм русенец) да загубят - НЕ защото ги мразя или не ми харесват, напротив. Но ми се иска да си създам (поне за малко) илюзията, че тези два отбора, ЦСКА и Левски, малко от малко са прихванали нещо от великолепните усилия на братя Домусчиеви и екипа специалисти около тях. Да, подбутват ги в мачовете, да, получават аванти, но хубавото те кара да си пристрастен дори когато функцията ти на терена изисква обратното!
Така че румънците да не се успокояват с изостаналия комунистически град, а просто да се поучат от възхода на този български отбор - аз му казвам, с добро чувство, Лудогорец - Интернационал (Делиормана)!