http://www.blitz.bg/article/9502
ПОСЛЕДНИТЕ ДУМИ НА ГЕОРГИ СОКОЛОВ-ЙОГАТА: ЗУМА БРЪКНА В З*ДНИКА НА БЕСТ!
Легендарният ирландец се обърнал и го проснал с един удар.
За печат се подготвя новият бестселър на Юри Стефанов "Тайните на "Левски". Той гъмжи от шокиращи откровения на Жоро Соколов за себе си, Гунди, Котков, Патрата, Сашо Костов, Теко Абаджиев и другите съотборници. Осветява величието и падението на треньорите Витлачил, Пачеджиев, Коце Георгиев, Кръстьо Чакъров и Христо Младенов. Разкрива истинския лик на сините ръководители Ангел Солаков, Любо Червенушев, Томас Лафчис и Владимир Грашнов.
Разнищва номенклатурните мръсотии при обединението на "Левски" със "Спартак" - София. Скандализира с неизвестни факти за Зума, Якимов, Диев, Пешо Величков, Божков и мегазвездите на футбола. Книгата включва интервютата с Йогата, взимани до неговата мъчителна смърт и нови факти. Разкрива самоубийствената диета "водка и глад" на Соколето след проваления му юбилей. Тя е още по-сензационна от разграбената за нула време "Тайните на Гунди".
Чети, народе! Омир написа Илиадата, а Юри Стефанов - Соколиадата.
"ШОУ" ви предлага откъс от бестселъра.
Христо Бонев беше европейски футболист, но с ориенталски характер. Играехме с ирландците. Нашите атакуваха. Изведнъж Джордж Бест цапардоса Зума, който се тръшна в наказателното поле. Съдията свири дузпа.
Бръкна му отзад
Зума постъпи коварно. Избъзика го отзад. Джордж веднага го нокаутира. Той беше гениален футболен хулиган. Като мене. Опъна го като прани гащи.
Съдията не видя провокацията, но забеляза удара. И даде 11-метров наказателен. Разгоряха се спорове. Дузпа ли е или напротив.
По време на гъзобръка топката беше на центъра. Но нарушението стана в наказателното поле. Реферът се оказа прав.
Островът на прасетата
Никой не обича Христо Бонев. Той е надменен. Гледа надуто. Има самочувствие, понеже е много богат. С баща си гледаха безброй свине-майки по едно комунистическо постановление. Ако кажа, че имаха стотици прасета, ще ги обидя кръвно. Те чуваха хиляди. Нямаше футболист, по-мангизлия от Зума.
“Бонев и сие” си живееха бейгиби. Наеха цигани да им хамалуват. После прибираха парсата. Купиха цял остров на Марица да си гледат свинете. Тя стана една: “Шуми Марица окървавена, реве вдовица люто язвена…”
Сдуши се с Гунди
Хората си мислят, че двамата се сближиха едва в националния отбор. Но истината е, че се сдушиха още когато Аспарухов беше войник в “Ботев” – Пловдив. Наистина адашът е 4 години по-голям, но пък Ицо играе в “Локото” от малък.
Двамата ходели на джагите, разхождали се нагоре-надолу по стъргалото, забавлявали се съвместно.
Бонев парадираше с Гунди. Преди мача с Полша го завел да играят тенис на “Народна армия”. Пред много хора. Но Гунди сам си носел екипа, а Зума дал на един войник от спортната рота да му мъкне сака. Въпреки всичко двамата не направиха добър тандем в националния.
Егати приятеля
Преди един мач на “Левски” с “Локо” – Пловдив Зума дойде при мен и Гунди. Започна да ни се заканва на меко. Щели са да ни смачкат. А уж бяха приятели.
Гунди ме посочи с пръст: “Ето, тоя ще ви ебе майката.” Точно така му каза. Кратко и ясно. Като по вода гледаше. Шибнах им два и ги опукахме.
По едно време се сблъсках с прехваления Бонев. Уж беше 10 сантиметра по-дълъг и 15 кила по-тежък, а изхвърча като тапа. Пльосна в една локва.
След мача в тунела Аспарухов потупа “звездата” по рамото: “Аз какво ти казах, мойто момче?” Бонев даже не се обърна. Тихомълком се прибра в съблекалнята.
В ЦСКА не му ходеха по гайдата
Като войник Зума се пробва в ЦСКА. Но не му се отвори парашутът. Те хич не обичат такива екземпляри. При тях има дисциплина. Бяха страхотен колектив. Това понятие е непознато за Бонев. Той е вълк-единак.
В ЦСКА пловдивски мурафети не можеш да продаваш. Няма кой да ти ходи по гайдата. Орманджиев не го бил харесал. Че какво да му харесва чак толкова?
Истината е, че Зума не можа да се пребори за поста дясна свръзка с Никола Цанев. И как той ще се мери с Кольо? Цането има бързина, техника, характер. И досега никой няма такъв финт.
Цесекарите го кръстиха Ристе Бърдоква. Намекваха, че е като Ивайло. Селски цар. Цар-свинар. А пък левскарите му викаха Педерастик. Имаха предвид неговия характер.
Под кожата на Дража
След войниклъка Зума се завърна във Филибето. Влезе под кожата на Дража Вълчева. Даже като й биха дузпата, пак не загуби позиции. С парите от прасетата бързо си създаде връзки. Там големците винаги се държат един за друг. Като свински черва. Пловдивската мафия е много сплотена.
Пишеше премиите в “Локото”
Стигна дотам, че започна да пише премиите в родния си отбор. Определяше кой колко ще получи. Той, а не треньорът. Зума режеше надниците като бригадир в текезесето. Нали е свинар човекът. Свикнал е да брои пари. После започна да командва цял Пловдив. Този град се ръководеше от двама футболисти: единият бе Зума, а другият - Тодор Диев – Кон Дорчо.
Дорчо беше готин
Между двамата имаше разлика от небето до земята. Тошо беше хубав, топъл човек, имаше чин полковник. Не от Държавна сигурност, а от милицията. Командваше цял Пловдив барабар с номенклатурите. Даже въртеше около пръста си такива генерали като Сарийчев и Стоилов. Те не предяха пред Диев.
Помогна на много хора. За квартира, за жителство, учене и работа. Изяждаше по една кофа кюфтета. Поливаше ги с буре червено вино. Почина скоропостижно. Но го запомниха с хубаво.
Бонев хаир не направи
След това го наследи Зума. Не съм чул той да е помогнал на някого. Този вълк е саможивец. Винаги говори с надменност. Само себе си обича. Но върти града около пръста си.
Христо Стоичков стана световен играч. Милионер в долари. Но той никога не е имал такава власт в Пловдив като Зума и Дорчо. По света може да има и по-големи връзки, но във Филибето – не.
Бонев викаше като пъдарин на съотборниците си. Това са пейзански работи. Не го наричах “селянинът с колелото”, понеже кара луксозни коли. Моето обръщение беше: “Селянино клети.”
Има селска психика
Голям го вади, но има кънтри-психика. Ту се перчи, ту се корка баш когато не трябва. Националният игра с Уругвай на световното в Германия. Резултатът е 1:1. Минути преди края съдията ни свири фаул отляво. Положението беше идеално за левичар. Начко Михайлов тръгна да го бие. Но Зума го изблъска. Грабна му топката от ръцете и се осра.
България се изправи срещу Франция. Мачът бе у нас. А резултатът 2:2. В последната минута съдията ни свирна дузпа. Бонев май вече бе вкарал два гола. Един от дузпа и един от фаул. Тръгна да прави хеттрик. Да става национален герой. Добре, ама не улучи вратата. Класираха се французите.
Тая дузпа не е за тебе, бе. Или я вкарвай, или я дай на Божил Колев или Начко!
Преди Мексико вестниците го нарочиха за бъдещата звезда на шампионата. Той им повярва. Поведохме на перуанците с 2:0. Но нашият се притеснил. Подкосили му се крачката. Загубихме с 3:2 спечелен мач.
Прехвалиха го
Имаше техника, шутираше ниско и правеше голове. Биеше хубаво фалове. Но футболът не е само наказателни удари. Преди да подаде, танцуваше върху топката като балерина. Подскачаше като розово фламинго. И в играта е егоист, не подава на всеки, излязъл в голово положение.
Избираше на кого да даде пас. Само ако си му приятен, ще ти я хвърли. Изглежда як, но е каба. Няма демараж.
Не е най-великият
Набързо го обявиха за звездата на нашия футбол. Аз не съм убеден в това. Сравняват го с Якимов. Това са глупости. И дума не може да става. Митата е сто пъти отгоре. Впрочем той никога не е отстъпвал на Гунди.
Аз и Христо Бонев
Не обичам да говоря за себе си. Има си специалисти, те да кажат кой е по-добър и талантлив. И аз, и Ристе сме десни свръзки. Но аз играех много по-модерно от него. Това е факт. Спор няма.
Той не можеше да тича от пенал до пенал. Къде му е стартът, продължителната бързина и издръжливостта? Липсва му характер.
А аз имам много здрава психика. Ако не беше тя, нямаше да съм жив. И къде е играл Зума? Това, че е ритал в “Локо” – Пловдив край гарата, още не значи, че е най-добрата дясна свръзка.
Последните думи на Георги СОКОЛОВ-ЙОГАТА: ЗУМА...
Модератори: paceto, Модератор ЛокоПД, Irish stout, kartago, SkArY_9, slavia_forever, Madridist
Последните думи на Георги СОКОЛОВ-ЙОГАТА: ЗУМА...
Последна промяна от ogg на 01 юни 2010 16:45, променено общо 1 път.
Единственото, което се е случило в Пловдив през 1926 е, че Ботев става първенец на града за пореден път. Всичко останало са митове и легенди...
Re: ПОСЛЕДНИТЕ ДУМИ НА ГЕОРГИ СОКОЛОВ-ЙОГАТА: ЗУМА...
Много точно го е казал!
- Plovdiv1926
- Контакти:
Баси глупостите на нереализирани, неизвестни бедни душички. Все пак да почива в мир човека.
В името на Пловдив от 1926г. насам!

Нищо ново. Това са стари неща, стари откровения на Соколето. Автора на книгата е добре познат в журналистическата гилдия. Купуваше едно шише водка на Соколето, напиваше го и след това му записваше щуротиите. За да може сега, несретници и неудачници като автора на темата да се кефят.
Христо Стоичков: Ако бях играл в Левски, сега аз щях да бъда върху коня пред Народното събрание
- plovdivram
- Контакти:
antonzzzz
Тони, като автор на книги за футбола не ти отива да правиш коментари като този по отношение на легенди на БГ футбола като Христо Бонев!!!
Много точно го е казал!
Тони, като автор на книги за футбола не ти отива да правиш коментари като този по отношение на легенди на БГ футбола като Христо Бонев!!!

- DrAvalanche
- Контакти:
Plovdiv1926 написа:Баси глупостите на нереализирани, неизвестни бедни душички. Все пак да почива в мир човека.
Нереализирана, неизвестна, бедна душичка може да си ти, но не и Соколето. Соколето е мегаталант, погубен за жалост от алкохола. Освен това не съм сигурен, че нещата са казани по начина по който ги представя автора на книгата.
Ние сме Чък Норис на А група, разбираш ли. Ние сме лелката за водата... На който искаме пишем 4 кубика, на който искаме пишем 20 кубика. Ние сме закона! Ние сме конституцията! Левскарски режим!!!
ОВ 1948 ГГ

ОВ 1948 ГГ

- Plovdiv1926
- Контакти:
DrAvalanche написа:Plovdiv1926 написа:Баси глупостите на нереализирани, неизвестни бедни душички. Все пак да почива в мир човека.
Нереализирана, неизвестна, бедна душичка може да си ти, но не и Соколето. Соколето е мегаталант, погубен за жалост от алкохола. Освен това не съм сигурен, че нещата са казани по начина по който ги представя автора на книгата.
Поздрави на Чико.
В името на Пловдив от 1926г. насам!

- DrAvalanche
- Контакти:
Plovdiv1926 написа:
Поздрави на Чико.
Грешиш...
Ние сме Чък Норис на А група, разбираш ли. Ние сме лелката за водата... На който искаме пишем 4 кубика, на който искаме пишем 20 кубика. Ние сме закона! Ние сме конституцията! Левскарски режим!!!
ОВ 1948 ГГ

ОВ 1948 ГГ

Re: Последните думи на Георги СОКОЛОВ-ЙОГАТА: ЗУМА...
Жълтите напълно изтрещяха, няма такива болни мозъци като тях...но като се замисля напълно нормално за изтрадалите им душички. 

- Jeff Ament
- Контакти:
Plovdiv1926 написа:Поздрави на Чико.
Твоите комплекси никъде ги няма!Внимавай да не се задавиш!Може да пуснеш още 10 теми за Ботев по форумите!
12 март 1912 г.