Модератор ЛокоПД написа:BPFC1912 написа: Факт е че 74 години вие се водите 1936. Аз не споря за това дали имате някаква връзка със Спортклуб или не , а просто се дивя на това , че след 74 години някой тръгва да пише нова история за създаването на отбора.
Историята,драги ми BPFC 1912,има много лица.Зависи как, колко и чия история ще прочетеш.Ще ти разкажа един случай.Точно преди 10 ноември 1989г,като студент първи курс,бяхме на лекции по история,а темата беше "Ролята на Партията..." бла-бла...Не бяхме изтрезняли с колегата и нещо се хилехме на банките,а доцента,който водеше лекцията/явно усетил "промяната на вятъра"/ се обърна и каза "Колеги,това ,което ви говоря в момента,са глупости,но пишете,защото ще държите изпит по тази материя!".И се оказа прав.На следващата година вече нямаше "История на БКП",разбра се за лагерите в Белене и Ловеч... т.е. това което го нямаше в историята.Какво знаехме ние до 1989 г ? Бях на 22 тогава.Направи сравнение между учебниците по история през 80-те и сегашните.Някой казал,че Локомотив ПД е създаден през 1936...обаче,както казва Рама,няма официален документ за това.Както няма и такъв,за това ,че сте създадени през 1912. Така обаче е прието да се казва или така е наложено.Просто никой досега не се е ровил в тези неща.Аз примерно знам някои неща от дядо ми,лека му пръст,бил е футболист на Парчевич.Целия ми род са локомотивци.Защо според теб не съм ботевист,спартаклия или маричанин ? Не сте само вие,които предавате традициите си от "поколение на поколение".
Така е,няма официален документ за създаването ни през 1912,но има доказателства.
Съвременният спорт датира от скоро време в България. Преди голямата и балканската войни, спортът не беше познат на широките народни маси и беше известен на малцина и то само в по-големите градове, където беше се почнало да се чувства влиянието на Запада и на Англия не само в спорта, но и във всяко друго било културно, било икономическо или друго начинание.
В гр. Пловдив благодарение на френския колеж „Свети Августин” спортът е бил познат повече на възпитаниците му българчета, които са го занесли като европейска новост между другарчетата си. И още в 1906-1907 година в Пловдив се образува първия футболен тим, а в 1910-11-12 год. вече и в града изникват дребни махленски клубчета с най разнообразни европейски и български имена. Но още в 1911 година се образува махленски спортен клуб „Ботев” от ученици, в които е имало и възпитаници на колежа. Но тогава тия ученически клубове са съществували като еднодневки, докато амбицията на инициатора е била твърда и силна. Така и спортен клуб „Ботев”. В 1912 г. през месец март се образува пак спортен клуб ”Ботев” и за нещастие дохожда освободителната балканска война и спира неговия живот. В 1914г. се възстановява неговия живот вече с утвърден устав от Министерството на Просвещението и учителския съвет на тукашната гимназия и се почва трескав живот. Но ето, че отново пречка – обявява се голямата европейска война, България и тя се намесва в нея да събере цялото българско племе в една държава и спортният клуб туря отново точка на своя живот. Едва в 1919 година в началото се възтановява клуба и с нова сила и енергия почва да работи.
Една снимка от сайта ни,който доказва всичко това което извадих по-горе.