Неутралните и достоверни анкети и факти, винаги са били трън в очите на НЕпловдивчаните. Появява се международна, независима класация и те са в шок. Интересно е, какво търсят тук, а не отидат да се зачекнат с "кръвния враг" Левски? Много се провалиха тези хора... А имаше време, когато ходехме заедно на мачове: пловдивчани и афидейци. Имаше закачки, но нямаше злоба. Идваха жълтите фенове в Локотаун, упътвахме ги, кой рейс да хванат за центъра, откъде да си купят билети а сега?
Стана въпрос за посещаемост. Болното им, слабото им място. Помня, когато играха с Берое, които бяха "случайно натровени", и ги биха с 8-1, АФД Тракия игра този мач на стадион "Хр. Ботев". Тогава нямаше буферни зони и феновете сядаха заедно. Стадиона побираше 25 000, но скоро видях статистика, че е имало 18 000. Почти 1/4 от стадиона е бил празен. В чудесен, слънчев, съботен ден. Мач, за първо място. Тогава за първи път видях 3 дузпи да бъдат свирени в полза на един отбор. И за последен...
Локомотив игра няколко седмици по-късно. В студен и мрачен ден. На стадион "9-ти септември", с капацитет поне 45 000 души. Стадиона беше пълен, имаше и заралии, а пътеките зада последните редове бяха препълнени. На стадиона имаше 2 пъти повече публика. Локомотив станаха 7-ми в този шампионат. кой е бил обичан, аз не виждам смисъл да коментирам. Този въпрос никога не е седял в онези години на дневен ред. Тракия имаха повече успехи пре 80-те години, но Локо бе по-популярния отбор в Пловдив. Хората от селата избираха по-успешния естествено. И сега Локомотив е недолюбван в селата около Пловдив. Не случайно легендите на Тракия бяха НЕпловдивчани:
Вичев -Чирпан, Пачев-Паничери, Раков-Маноле, Митьо Селския 1 Младенов-Белащица, Бакалов-Долни Воден, Пашев -Токайто, ромски квартал в Пазарджик, Пехливанов- българо- мюсюлманин като Бакалов от Мадан. С такъв произход са 90 % от легендите и феновете на клуба. И те никога не са го крили.
При някои успехите обаче секнаха след 10 ноември 1989. Много от тях все още живеят с носталгия по това време и искат то да се върне. Но то не се връща. Скоро четох интервю на една неградска легенда. Тук и самото интервю. Всеки неутрален читател може да разбере, кой беше отбора на партията, на номенклатурата.
"А лично на вас какво ви е дал този клуб?
- Всичко! На Ботев дължа имиджа, който си изградих във футбола, успехите ми, че дори и придобивките си. Пристигнах в клуба на 1 август 1963 год. Шефовете ме попитаха имам ли автомобил. Казах, че нямам, а на 20 август ми дадоха кола. В петък ме питаха дали имам апартамент, а в понеделник вече ми беше осигурен. Дори бях приет във ВИФ „Георги Димитров” в София, при положение, че преди това кандидатствах там, но не се получи. Станах и първият пловдивчанин треньор в Кипър. Това също стана благодарение на Ботев, защото ако не бях наставник на отбора, нямаше никакъв шанс да ми поверят тим от острова на Афродита. Така се получи, че целият ми живот е свързан с Ботев. Завърших строителния техникум „Христо Ботев” в София. Играх 2 мача за Ботев (Враца), изкарах казармата в „Христо Ботев”- Плевен, а след това дойдох в Пловдив."
http://www.plovdivutre.bg/sport/30574-d ... v_bulgariaПоследно искам да кажа и няколко думи за Чико. Два пъти спаси Локомотив от изпадане. Беше казал за Локо: За 6 месеца, тук изпитах повече любов отколкото през цялата ми кариера на футболист и треньор". Ето заради това, ние винаги ще бъдем по-успешния клуб. Защото можем да обичам. И не държим да го показваме публично и по просташки начин. Затова и скоро пак ще има ново сдружение, защото неградските пак ги пуснаха по пързалката. Ама сивите клетчици са кът... при някои "майни". гледайте ни новите игрища, новите трибуни и стадиона пълен с млади хора и деца.... Живи и здрави, драги ми Смехурковци!