Oтделям му някакво значение от гледната точка, че не става въпрос за няква суха информация поднесена някъде си, документ или нещо подобно, а за мнение на човек живял по времето за което си говорим. Сигурен съм, че и много други мислят като него, просто това ми попадна случайно и това имам.
Ами ти хубаво му отделяш внимание, 'ма аз те предопредих, че не е много хубаво да се доверяваш само на ТВЪРДЕНИЯ....

Не броя Локомотив Пловдив, защото той се роди като издънка на „Марица” в гара Филипово, по времето, когато там беше Матю Колев - баща на бившия наш централен нападател Сотир (Сотьо) Колев. Създатели на Локомотив (тогава ЖСК) бяха инж. Ганчо Колев, по-възрастния брат на Сотьо, Димитър Сарачев и неговият по-възрастен брат и други. В последствие Централна гара като по-висша инстанция погълна тогавашния ЖСК, като го отдели от Кършияка.
Интересно е да видим и какво казва пресата през 1935 година, непосредствено след СЪЗДАВАНЕТО на железничарският футболен отбор... Хубаво е да видим наистина КОЙ е СЪЗДАТЕЛЯ НА ЖСК ПЛОВДИВ?!!!! И наистина да видим какви са съвпаденията с разказа на човека?!!
"Железничарски подем", 20 август 1935г.