В дипломата си за средно образование имам оценка по предмет основи на комунизма. В дипломата си за висше образование имам оценка по История на БКП, Научен комунизъм, Диамат и исмат плюс Политическа икономия - общо 4 идеологически предмета от общо 30 за първата специалност. Завършил съм висше в 1971. година. Кое как е било по соца тук може да се разказва само от лична перспектива. Фактът, че историята му все още не е публична, говори много. Затова е добре да се обърнем към спомените на тези, които са живели по това време и да ги четем от призмата кой къде е бил в онези години. Аз също мога да разкажа неща, които съм преживял. Най-травмиращото е, когато след седми клас не ми позволиха да кандидатствам в езиковата гимназия в Пловдив, защото произходът ми не беше достатъчно надежден - засегнати от народната власт нямам освен баба и дядо чрез колективизацията. Тогава имаше бройки по окръзи и когото Окръжният комитет одобри, той отива да кандидатства. Одобриха дъщерята на полковник ... До седми клас изчитах по три-четири картона книги от библиотеката, след това една година не прочетох нищо освен задължителната литература.
Всеки, който е преживял годините, в които съм живял, знае как е живял и защо. Сега животът за мнозина е непонятен.
П.С. По повод на разказването на вицове - кога Стършел започна да публикува вицове за властта?
Стършел беше орган на ЦК на БКП. Едва в края на осемдесетте с онази карикатура Правешко хоро, може да се говори за по-смел изказ.
https://btvnovinite.bg/bulgaria/kak-karikatura-v-starshel-izdade-che-totalitarizmat-si-otiva.html