Red_Neck написа:Има фенове, които се кефят, че най-конвертируемите ни играчи спряха да бягат в преки конкуренти за да печелят титли, че Ливърпул не се превърна в трансферния идиот на Европа (по подобие на Барселона и Реал, които похарчиха майка и баща за т.нар. "обновяване" на големите си отбори) и Ливърпул не разчита основно на дълбоки джобове на собственици за да е в играта на домашна и международна сцена.
Има фенове, които се кефят, че клубът функционира в сферата на нормалното за играта (по подобие на Байерн М), че се следва устойчив модел и че собственици и борд не сменят мениджъри през 6 месеца за кеф на самозабравили се звезди.
Има фенове, които се кефят, че Ливърпул е клуб, който все още буди уважение и респект във футболните среди, а не е възприеман като скъпа играчка на отегчен милиардер.
Ако за някои това е малко, да си преразгледат ценностната система и да си спомнят къде беше клубът последните 30 години.
Съгласен съм с всичко, което си казал. Моето притеснение идва от няколко неща.
1. Има доста самоиздържщи се модели на управление, при които няма спортни резултати и не случайно. Пример Ареснал, Тотнъм - спортните постижения клонят към нула последните години. Байерн не е коректен пример, защото при вяла конкуренция са ежегоден шампион. Тоест при тях има финансова дисциплина, гарнирана с купища титли, разликата е, че там няма други мастодонти. В Англия има два отбора със собственици с бездънни джобове, които правят каквото си решат, а МЮ е огромен бранд и също си позволява харчове над нормалното. За клубовете спазващи стриктно финансовата рамка, просто е трудно да се конкурират с тия трите. Не че е непосилно, но трябва време и малко късмет с точни трансфери за точните пари. До тук Ливърпул го демонстрира умело това нещо с малки изключения (говорим за периода на Клоп, че при Брендо беше куче влачи диря няма). Особеният момент е, че тази успеваемост не може никой да ни я гарантира в бъдеще.
2. Притеснявам се да не стигнем до лафа - Всяко чудо за три дни. Изгради се състав постигнахме супер успехи и сега каквото дойде, само да сме в четворката. Тук се надявам да греша де.
3. Модела със самоиздържането и продай преди да купиш е разработен отдавна в Челси. Те имат най-големия брой футболисти и продават на поразия. Този трансферен прозорец, кой чул кой не, но продадоха от академията някакъв защитник за 30 млн. мисля. Говореше се че ще продават втори за сходни пари, но изгубих нишката и не съм следил. Отделно може да кешират Тами за едни 40 млн. За продажба са им футболисти като Лофтъс и Баркли. Мисля си, че с новата тренировъчна база, Ливърпул се опитва да следва този модел, тоест да се продават много хора от школата и около първи отбор и с тези пари да се надгражда състава. Тук има един особен момент, че се въведоха рестрикции в тази посока и има ограничения, това може да е спънка за плановете ни в бъдеще. Отделно за тази стратегия си трябва време, тепърва започваме да я осъвършенстваме.
4. Спазването на строго задаената финансова рамка ще ни ограничава още повече в бъдеще, особено при прехода от този ни печеливш отбор и граденето на нов такъв. След година две почти няма да имаме конвертируеми футболисти за големи суми, които да ни гарантират постъпления за нови покупки.
5. Силно се надявам когато настъпи момента, собствениците да подкрепят отбора във финансово отношение, за де не се налага да чакаме пак 30 години. И като имам предвид подкрепят нямам предвид изцепки като в Сити и Челси.