honda написа:blue avalanche написа:Ми като няма да се връщаме толкова назад, да вземем шампионите от 2002. Роналдиньо, Ривалдо, Роналдо... Да не би да имаха "бригели" в отбора?
Самият факт, че си запомнил футболистите от онзи отбор значи много! Сега, ако те питам за германците от '90 колко ще си спомниш?
Колко деца започват да ритат топка с "Искам да стана като Роналдиньо, Платини, Зико, Сократес, Марадона..." и колко искат да приличат на Хрубеш, Бригел или Бухвалд?
А бразилците загубиха от Италия, защото при 2-2 можеха да ритат топката по трибуните, да се търкалят по терена и да се класират. Както биха направили жабарите. Но не им е в ДНК-то. Междувпрочем при италианците също беше пълно с техничари и нямаше "бригели".
Холандците също не станаха световни. Това прави ли Кройф и Неескенс по-слаби футболисти от Нетцер и Оверат?
Явно с теб говорим на различен език. Много некоректно е да се сравняват футболисти играещи на различни позиции. Една типична "десятка" (Зико) с един защитник( в някой мачове играещ и като "разбивач" )(Бригел) . На терена има място и за двамата. "Техничарят" нищо няма да може да направи ,ако няма кой да отнеме топката от другия отбор и да му я подаде.
Може ли да обясниш защо противопоставящ "техниката" на "физиката" .Би ли обяснил към коя група принадлежат примерно Зидан, ван Бастен, Кр.Роналдо ,Роналдо, Гулит , де Бруйне, Каниджа например, защото аз не мога да преценя. За мен Зидан, Роналдо(Феномена) и ван Бастен са едни от най-филигранните техничари ,които съм виждал и едновременно с това изключително мощни физически. А Кр.Роналдо и Гулит имат уникална скоростна техника.
Аз също харесвам бразилския футбол ,особено онзи отбор от 80-те години.Беше истинско удоволствие да ги наблюдава човек, но колко мача срещу "сериозни' отбори спечелиха?
За вече неколкократно споменавания мач Бразилия-Италия 2:3 през 1982г ,доколкото си спомням първата италианска атака при 2:2 завърши с третия гол на П.Роси. Италианците нямаха "бригели" , но за сметка на това имаха един от най-големите футболни "терористи" в цялата история на футбола - Клаудио Джентиле, трябва ли да ти напомням какво направи той и с Марадона, и с Зико ,и с Бонек( с него имаха и някакъв инцидент). По онова време във всеки отбор имаше по един "бодигард" ,чиято задача беше да изключи от игра най-ключовия футболист на другия отбор(обикновено"десетката") ,ами в болшинството случаи успяваше.
За мен най-техничния футбол е най-бързия . Няма как да играеш бързо ,без да имаш техниката да пратиш топката там където искаш да я пратиш.
Защо Гарра Дембеле беше толкова успешен у нас и нищо не направи след това в Бундеслигата. Имаше всичко на всичко 3 качества :
1. Изключително бърз и атлетичен, което му даваше предимство в единоборствата и да "надбягва" защитниците.
2. Умение да обработва топката на пълна скорост и да стреля в движение без да "мачка" ,докато топката е още "ничия" .
3. Научен още като дете ,когато стреля ,да стреля в ъглите на вратата. Докато у нас ,когто на тренировка се отработват удари към вратата обикновено вратарите тренират на другата врата,а полевите играчи отработват удари на празна врата и обикновено се целят в центъра на вратата и след това защо нашите нападелите целят вратаря в пъпа.
Но да се върнем към нашия спор- за мен "техника" и "физика" не са взаимно изключващи се начала във футбола, а трябва да се съвместяват , според мен примерно холандската и белгийската школа нагледно показват ,че могат да се създават играчи ,които са много добре подготвени и физически и технически.