[offtopic]
Странджата написа:Не разбирам какво си написал ...
И СИМ-картата е чип. Той служи за връзка с оператора. Нищо му няма на телефона( той е вид компютър), когато се сменя. Чипът по принцип е интегрална схема. Ако става дума за микропроцесор, компът след смяната не може да е същият, защото тази смяна предопределя редица други - най-много да ти остане кутията, ако е функционална и ти харесва. Така че тази метафора не е еднозначна. Още повече, че на всеки две години чиповете се оптимизират. Да сменим чипа като метафора аз го разбирам, че трябва да станем по-съвременни в мисленето си, във възприемането на днешния свят. Но смяната на чипа е само начало на цялостната промяна, бих я нарекъл промяна на екзистенциалните основания. И затова смятам, че не става с едностранни решения и без големи жертви. Затова и правя аналогия с Левски - защото той е разбирал, че смяната на основанията за съществуване на един народ е дълъг процес, за който са нужни апостоли, а не Димитър Общи. Дали Наско Сираков може да бъде такъв апостол - на равнище клуб - опазил ме Господ да си го помисля редом с Левски? Аз мисля, че не. Но името и славата на клуба най-малкото го задължават поне тефтерче като Апостола да има. И да води клуба с определена идеология, която да огласява по начин, който е подобен на този на Апостола - т.е. така, че всички да му вярват, защото виждат неговото посвещение ... И тук едно прозрение - може би си искал да кажеш, че не съм достатъчно оптимистичен. Ако е така - това поне съм го разбрал ...
Царят не е IT. Имаше предвид централният процесор. А по-правилно технически щеше да е да каже, че българинът трябва да си форматира хард диска.

[/offtopic]