Левски: Всичко около клуба
Модератори: TodorT, paceto, modor, kartago, SkArY_9, rhaegar, Rivaldo10, ntodorov, slavia_forever, Madridist
- Michael_Buble
- Контакти:
Re: Левски: Всичко около клуба / DMS LEVSKI на номер 17777
Участието на Левски във футболен мач е като участието на музикант в концерт. Когато правя концерт и съм изпълнител, продуцент и организатор на концерта, то аз наемам музиканти и им плащам за самата изява на сцена. Ако, обаче, съм заснел концерта и искам да го продам за излъчване в BTV, например, то аз трябва да искам разрешение от всеки един музикант, че е съгласен да бъде излъчен. Ако само един ми откаже или ми иска непосилна сума, то аз не мога да излъча никъде концерта си, независимо, че те са били платени за live изявата и аз съм собственик на дигиталния продукт, който съм заснел. Затова именно, всеки нормален телевизионен продуцент предварително прави договори с всички участници, че са съгласни да бъдат излъчени. И няма значение дали става въпрос за футболен мач, "Фермата", "Биг Брадър" или концерт.
- Michael_Buble
- Контакти:
[/quote]
Написано е какво се случва, ако откажат да подпишат. Ако не се лъжа дори от БФС казаха какво ни чака, ако не подпишем.[/quote]
Конституцията и законите на държавата са над нормативната уредба на БФС. И всеки клуб може да осъди БФС в нормален български съд. И ние в шах-клуба можем да си напишем наредба, че който падне на шах, става за 3 дни законен роб на победителя и му изпълнява всяко желание. Това, обаче, противоречи с точка 1 в Конституцията на България.
Написано е какво се случва, ако откажат да подпишат. Ако не се лъжа дори от БФС казаха какво ни чака, ако не подпишем.[/quote]
Конституцията и законите на държавата са над нормативната уредба на БФС. И всеки клуб може да осъди БФС в нормален български съд. И ние в шах-клуба можем да си напишем наредба, че който падне на шах, става за 3 дни законен роб на победителя и му изпълнява всяко желание. Това, обаче, противоречи с точка 1 в Конституцията на България.
Това да се отделим от договора за ТВ няма как да стане.
България има природни богатства,
България има народ несломим,
България има от всичко по малко
но само един - ЛЕВСКИ футболен тим !
България има народ несломим,
България има от всичко по малко
но само един - ЛЕВСКИ футболен тим !
- metodito
- Контакти:
Много интересен разказ за Гърция, но там имат ли октопод и модела koj? Защото Домус ага е част от модела koj, а в България независим съд и прокуратура - няма. То и между другото Домузов е в сериозен конфликт на интереси, ама някой нещо?
@Бубле: В Конституцията пише и нещо за разделение на властите, но дефакто такова у нас няма. Въобще, ние живеем в деспотия от ориенталски тип с вкус на "Ислямска държава". Просто се намираме в Европа, иначе досега да са ни изклали и да има шериат.
@Бубле: В Конституцията пише и нещо за разделение на властите, но дефакто такова у нас няма. Въобще, ние живеем в деспотия от ориенталски тип с вкус на "Ислямска държава". Просто се намираме в Европа, иначе досега да са ни изклали и да има шериат.

Michael_Buble написа:Участието на Левски във футболен мач е като участието на музикант в концерт. Когато правя концерт и съм изпълнител, продуцент и организатор на концерта, то аз наемам музиканти и им плащам за самата изява на сцена. Ако, обаче, съм заснел концерта и искам да го продам за излъчване в BTV, например, то аз трябва да искам разрешение от всеки един музикант, че е съгласен да бъде излъчен. Ако само един ми откаже или ми иска непосилна сума, то аз не мога да излъча никъде концерта си, независимо, че те са били платени за live изявата и аз съм собственик на дигиталния продукт, който съм заснел. Затова именно, всеки нормален телевизионен продуцент предварително прави договори с всички участници, че са съгласни да бъдат излъчени. И няма значение дали става въпрос за футболен мач, "Фермата", "Биг Брадър" или концерт.
Аз също споделях твоето мнение,но след малко по задълбочено проучване разбрах ,че на този етап не можем да продаваме сами правата си.
Според закона за Физическото възпитание и спорта ,правата принадлежат на Федерацията (в нашия случай - БФС). Според Устава на БФС , всеки член на съюза е длъжен и спазва закона за ФВС.
От ръководството на нашия клуб се изисква да иницира дискусия по темата и да бъдат предложени промени в закона даващи право на клубовете сами да продават правата си. Ако тези промени бъдат приети ,всеки клуб ще може да продава правата си или група клубове да продават колективно правата от мачовете си.
Добър или лош закона е такъв и ние трябва да му се подчиним .
Иначе ако можем да предаваме мачовете си сами по нета просто може да се окажем в съвсем друга орбита,но на този етап това са само в сферата на пожеланията.
tiamat написа:Брей, Насиру влязал в отбора на кръга на дспорт! (Със Спиро.)
Що пък да не си намери мястото на терена и не заиграе добре. Чудеса стават. Мисля може да стане доста бързо крило ама истинско. Само да се научи да подава после...

- Michael_Buble
- Контакти:
honda написа:Според закона за Физическото възпитание и спорта ,правата принадлежат на Федерацията (в нашия случай - БФС). Според Устава на БФС , всеки член на съюза е длъжен и спазва закона за ФВС.
Ако действително е така, то има закони, които си противоречат, защото в закона за авторското право пише, че:
"авторското право е неприкосновенно, то не може да се отдава или преотстъпва".
А Левски има неоспоримо авторско право върху своя интелектуален продукт(в случая спортен, но в закона така се третира)
В този смисъл са незаконни и декларациите, които ни карат да подписваме във всяка музикална телевизия, че се отказваме от правата си, за да ни излъчват песните и съответно да не плащат на Мюзик Аутор. Аз съм малък и става въпрос за малко пари, затова е безсмислено да отивам на война с музикалните телевизии, но виж, при Левски става въпрос за много пари, с които клубът е ощетен. Там войната си заслужава!
Вълчан написа:tiamat написа:Брей, Насиру влязал в отбора на кръга на дспорт! (Със Спиро.)
Що пък да не си намери мястото на терена и не заиграе добре. Чудеса стават. Мисля може да стане доста бързо крило ама истинско. Само да се научи да подава после...
Не знам, малко на Нар ми докарва. Ама дано

Michael_Buble написа:honda написа:Според закона за Физическото възпитание и спорта ,правата принадлежат на Федерацията (в нашия случай - БФС). Според Устава на БФС , всеки член на съюза е длъжен и спазва закона за ФВС.
Ако действително е така, то има закони, които си противоречат, защото в закона за авторското право пише, че:
"авторското право е неприкосновенно, то не може да се отдава или преотстъпва".
А Левски има неоспоримо авторско право върху своя интелектуален продукт(в случая спортен, но в закона така се третира)
В този смисъл са незаконни и декларациите, които ни карат да подписваме във всяка музикална телевизия, че се отказваме от правата си, за да ни излъчват песните и съответно да не плащат на Мюзик Аутор. Аз съм малък и става въпрос за малко пари, затова е безсмислено да отивам на война с музикалните телевизии, но виж, при Левски става въпрос за много пари, с които клубът е ощетен. Там войната си заслужава!
От една страна съм съгласен с теб. Преди време Т.Батков имаше желание да се заеме с казуса и твърдеше ,че имаме всички шансове да спечелим спора. Но се случиха доста други неща и по една или друга причина нещата не се случиха.
Все пак говорим за може би най-скъпия адвокат по търговско право ( заедно с бившия му съдружник А.Ангелов- също наш бивш собственик). Като има и не малко аргументи в наша полза. Като например,че Левски осигурява мястото за провеждане на мероприятието, цялостната организация включително и заплащането на всички лица ,които участват в мероприятитието.
Иначе Левски трудно може да претендира ,за авторски права - играта футбол не е създадена от нас. И формално погледнато правата за нея на територията се държат от БФС.
За мен много по-лесно е да се иницира дискусия и да бъде внесено в НД предложение за изменение на ЗФВС , като бъде внесена поправка ,че правата от излъчване принадлежат на клубовете(както е почти навсякъде в цивилизования свят).
- Michael_Buble
- Контакти:
honda написа:Иначе Левски трудно може да претендира ,за авторски права - играта футбол не е създадена от нас. И формално погледнато правата за нея на територията се държат от БФС.
Honda, в тази част не си ме разбрал.

Левски генерира творчески продукт, който хората искат да гледат. Той държи авторските върху конкретното изпълнение, а не върху практикувания спорт. Ако аз изпълня на участие наживо песен на Рей Чарлз имам права върху конкретното изпълнение, но нямам изключителните права върху песента на автора. Това пък означава, че никой няма право да ползва с търговска цел или дигитално разпространение моето изпълнение наживо на тази песен без мое изрично разрешение. Това са част от така наречените Сродни права. По тази точка Левски може да атакува БФС във всеки съд по света.