blue avalanche написа:honda написа:Можеш ли въобще да четеш - написал съм "доскоро" - до преди няколко години. Посочил съм ти и основната причина . Когато повече от една компания закупи тв права се случва по едно и също време да има няколко мача и няма как да бъдат излъчени всичките мачове директно.
Примерно в Италия преди доста години(точно когато италианските отбори бяха абсолютни доминати) всеки отбор сам си продаваше мачовете , но мачовете се играеха по традиция в неделя от 14.30 и един мач от 20.30 , а мачовете в различните години се излъчваха от РАИ, каналите на Берлускони, Скай. Дори имаше момент когато мачовете на Милан се излъчваха по Скай, а не по каналите на Берлускони.
Нека не се сравняваме точно с най-големите първенства , защото там се продава продукт, който се продава в цял свят. И огромните приходи не идват дори от европейския пазар, а от азиатския и там като се продава пакетна услуга приходите са по-големи за всички. Защото примерно господин Жин от Бейжин е луд фен на Реал (М) и иска да гледа всички мачове , но телевизията закупила правата от Реал(М) излъчва директно само домакинските мачове и ще трябва да плати допълнително и за гостуванията на Реал, отделно ако иска да гледа и конкуренти ще трябва да плати отново. Отделно в Азия са луди по залаганията и искат да следят всички отбори от дадено първенство. Това е причината да бъдат въведени колективните договори . До преди няколко години Реал и Барселона продаваха правата от мачовете си сами и никой не можеше да ги спре да го правят. Просто в момента и приходите за тях са по-големи( не само от тв права а и от мърчандайзинг по цял свят)
При нас нашето първенство се излъчва само у нас. и два клуба генерират около 85% от зрителския интерес.
Надявам се правиш разлика между Наредба на БФС и закон. Май и по ТЗ и по закона за авторското и сродните му права БФС могат да бъдат атакувани, а?
Апропо ти не си ли написал за Англия реално същото ,което и аз съм написал.
Интересно след като БФС държи правата на мачовете, защо клубовете вземат приходите от билети? По какво се различават тв правата от правата за разрешаване на директно наблюдение(билети)?Можеш ли въобще да четеш - написал съм "доскоро" - до преди няколко години.
"Доскоро" не значи абсолютно нищо! Важно е СЕГА!
Много свежо и убедително. Каква е разликата в нормативната база от доскоро и сега, а?Нека не се сравняваме точно с най-големите първенства , защото там се продава продукт, който се продава в цял свят.
Да се сравним тогава с Македония, Албания, Хърватска, Косово... И да видим колко взимат там от ТВ права?Май и по ТЗ и по закона за авторското и сродните му права БФС могат да бъдат атакувани, а?
При изготвяне на договора за ТВ права юристите на БФС дали са участвали? Как мислиш? Те "трева пасат" ли? След като сме толкова недоволни, защо не сме завели дело вече? Как мислиш? Ако тръгнем на война с БФС, при втората бомбичка от феновете няма ли да ни изхвърлят в Б група? Как мислиш? Както, междупрочем, отдавна трябваше да се случи... Но ние сме с безброй "последни предупреждения". От същото това "лошо БФС".Интересно след като БФС държи правата на мачовете, защо клубовете вземат приходите от билети? По какво се различават тв правата от правата за разрешаване на директно наблюдение(билети)?
Справка: табличката за Ла Лига, най-долния ред. Който има очи - да гледа. Както се казва в Библията...
"Доскоро" не значи абсолютно нищо! Важно е СЕГА!
Много свежо и убедително. Каква е разликата в нормативната база от доскоро и сега, а?
Това че някои големи световни клубове са се съгласили да сключат колективни договори при практически същите приходи от тв права ,които имаха когато продаваха правата си сами не виждам по какъв начин се отнася към нас. Тези колективни договори дадоха големи допълнителни средства в по-малките клубове от големите първенства. За големите клубове приходите от тв права практически останаха на тези нива ,които бяха в момента когато продаваха правата си сами. За тях значително се увеличиха приходите от спонсори ( не е едно и също дали даден мач се гледа от примерно 100 млн зрители или 1 млрд -особено за спонсорите), мърчандайзинг. Например преди години с едно такова "комерсиално" турне в Азия на Реал(М) е бил платен трансфера на Бекъм , като даже са били на плюс. Но това е съвсем друга тема и съвсем други условия.
Опитвам се да ти кажа, че правата за мачовете са на клубовете , а не на федерациите. Това че в големите първенства клубовете доброволно сключват колективни договори и преотстъпват правата за тв излъчване на други структури- федерации, лиги, мениджърски компании и т.н. е не защото това е единствения законен начин да стане ,а защото това е най-изгодния начин да стане понеже когато една компания закупи правата за мачовете тази компания на практика почва да прави програмата за мачовете за цялото първенство, като целта на тази компания е да излъчи максимално възможен брой мачове във възможно най-удобният за потенциалния зрител часови пояс. При една компания държаща правата на един отбор броя на излъчените мачове е много по-малък. Оттук идва разликата.
При нас няма такова опасност да има голям брой потенциални зрители в други часови пояс от нашия( мачове от нашето първенство да се излъчват в други континенти - а дано, ама надали ).
А защо да не се сравняваме с Турция, Гърция или Румъния за приходите от тв права. Не знам дали си запознат но ПАОК не подписа колективния договор в Гърция и сам си излъчва мачовете ,като според различни източници приходите им са между 8 и 15 млн евро за един сезон ,като броя на привържениците на ПАОК е доста по-малък от евентуалния брой привърженици на които Левски може да разчита.
Броя на абонатите на Диема спорт е около 1 млн. -като реално огромната част от тях са такива заради българското първенство . Всичко друго може да бъде гледано и по други канали с по-добро качество и на по-професионално ниво .
Не знам за юристите на БФС- имам някакво наблюдение върху работата им и то не е много позитивно. Но просто няма как БФС да разполага с правата от мачовете, не ми е известно да съществува правило според което правата от мачовете да са на БФС- те са на клубовете.
Зададох ти въпрос защо след като според теб правата от мачовете са на БФС , приходите от право на директно наблюдение(билети) са изцяло за отбора домакин?- май нещо не се връзва,а?
Тук не говорим за критерий при разпределение на приходите от тв права пропорционално на продадени билети.