PFC Litex написа:727150 написа:Божидар Краев от Левски заминава за Италия .http://viasport.bg/new/10075/%D0%91%D0% ... D1%8F.html
Това не са добри новини за отбора.
Добра новина е юноша да го направиш футболист и като стане на 21 години да вземеш 3-4 милиона евро за него.
С Вутов е същата работа. Вместо момчето да направи 100 мача за първи отбор на Левски, той ще рита сега по селските групи в Италия, а и след 100 мача за Левски цената му няма да е 600К, а ще е поне 2,5 милиона.
Това,което си написал е идеалния вариант,за съжаления в реалния живот идеалния вариант много рядко се реализира. Тук няма да коментирам колко български футболисти са продадени за по 3-4 милиона евро на по 21 години, май не са много, а

Интересно колко мача си гледал от тези наречени от теб "селски групи" на Италия,аз съм гледал чат-пат мачове от тях и мога да ти кажа ,че в т.н. Примавера играят млади момчета от цял свят , доста от които са закупени по за няколко милиона евро и общо взето всеки мач се гледа от мениджъри и скаути на отбори не само от Италия. Да се сравняват качествата на специалистите които работят с младите футболисти в Италия и България е меко казано несериозно. Отделно мениджърите в Италия и тези които се подвизават у нас нямат нищо общо. Както казваш ,че ако примерно Вутов беше останал в Левски на 21 години цената му щеще да бъде поне 2,5 млн евро- възможно е,но при същите качества в Удинезе цената му ще бъде поне двойно. Просто и марката продава . Повярвай ми 10-15 мача в Серия А на 18-19 години вдигат цената на един футболист много повече отколкото званието "най-добър футболист на А група". Неслучайно В.Божинов на 19 години след има няма 20 мача като титуляр в Серия А беше продаден за 13 млн евро ,а за колко беше продаден Г.Миланов? Отделно тук е и ролята на мениджърите ,както и на репутацията на футболистите от нашето първество. Ако Г.Миланов примерно беше продаден от някой от грандовете на бивша Югославия щеще да струва поне двойно, а ако беше някой италиански клуб още повече.
Определено за самия футболист( а и за целия български футбол) е много по-добре да опитва да се наложи в конкуренцията на елитните италиански отбори(нещо което няма да е никак лесно) отколкото да бъде налаган в някой от т.н. български грандове. Неслучайно в младежкия ни национален отбор най-добрите са Ал.Колев и Ед.Йорданов ,който за мен са класа над прехвалените ни млади звезди. Тук оставям настрана въпроса ,че Левски запазва и процент от следващ трансфер ,както бонусти ,ако въпросния футболист се наложи в първия отбор. Така че накрая може да се окаже ,че даже и за клуба е по-добре да продаде по-рано и да получи процент от следващ трансфер ,отколкото да се мъчи да продава сам. Отделно тук има и нещо друго и Вутов и Краев играят на позиции ,на които много трудно могат да се наложат в отбори борещи се за титлата. В цялата история на българския футбол не се сещам за случай ,когато някои от така наречените грандове са наложили юноша играещ на позицията плеймейкър. Обикновено момчета играещи на тази позиция най-добре се налагат в отбори ,които на практика не се борят за нищо.