metodito написа:specter написа:Не знам докога ще продължава това делене на българчета и чужденци, бели и черни, ритащи с ляв и десен крак, не знам си какво... И от двете страни има както абсолютни некадърници, така и добри футболистчета. Не е ли най-важно за клуба, а и за нас като фенове, в отбора да има КАЧЕСТВЕНИ футболисти, независимо от коя част на света идват? Живеем в уж отворена към света страна, съществува нещо, наречено глобализация... Точно както Ники Михайлов, дори и неиграл от сума ти време, върши много повече работа от Полачек, точно както Костов върши много повече работа от Буш, Ривалдиньо и тем подобни супергерои, по същия начин и Нганиони би свършил по-добра работа в момента от Горанов, Холмар пък е класи над всички бг защитници, а Живко е класи над Цветкович и т. н., и т. н. Пак казвам - за мен поне е най-важно да виждам 11 човека на терена, които да дават всичко от себе си и да се борят да печелят, пък нека са от България, Сърбия, Холандия, Щатите, от някое африканско племе дори, все ми е едно. Ако има 11 и повече български футболисти, които биха вдигнали нивото и биха били конкурентни за титла, купа и т. н. - да заповядат. Нямам нищо против, даже ще се радвам.
Това и имах предвид. Но и за друга тема, която засягаш, говоря нееднократно. Глобализацията. Защото, не набивам на никого мнението си, но имам чувството, че в "Левски", в онова де играе на Армията, в Локо Пд (не споменавам Верея, понеже това е едно сбъркано недоразумение), се вземат понякога футболисти, само защото са чужденци. Такова чувство имам. И разбира се има и друга версия (далавери). По никакъв друг начин не мога да си обясня... Да не ти ги изреждам, че ме заболява главата, а и къде да ти ги помня.
В момента, най-конвертируемите футболисти на пазара са поляци и хървати. Хърватите - ясно. Погледни полското първенство обаче. Нещо Легия, Краков, друг техен отбор да е участвал скоро в ШЛ? Да е минавал групата си? Сега ще кажеш: ма те звездите им да не играят в Полша? Откъде тръгват Зиелински, Милик, Пьонтек? Самото полско първенство... пробвах се тази година да гледам Заглембе - Лех, не помня. Супер спрял футбол ми се стори. Нямат негри. Съответно и някакви бързи малки чернички също няма. Чужденци в полското поначало има малко май. Защо полските отбори нямат по 8-9 титуляра неполяци? Сигурно са тъпички? Или бедняци? Не участват в глобализацията?
Не можеш, пак казвам, ти да не се уважаваш, и другите да те уважават. Просто няма начин. Ние не се уважаваме - ако, нали отхвърлим версията, че чужденците се вземат заради далавера. Преди си говорихме тук как Разград вредят на българския футбол с 10 чужденци. Доста лицемерно, откакто и ние играем така, вече не се обсъжда? Защо?
Или, ако искаш остави хървати и поляци, че са висока топка. Как ще коментираш черногорците?
Не ми се дъвчи вече. Само ще кажа, че нещата не са толкова сложни. Трябва да свържеш точките. Ние сме като някакви деца-идиотчета, и даже това не може да направим. Нарисувано ни е, и постоянно излизаме от листа. Но и по-зле сигурно може.
П.С. Има разлика между глобализация - естествения процес, и глобализъм - нарочното и безпринципно смесване на култури, заради самото смесване. При нас е глобализъм.