eelche написа:Аз съм лошият в нашият форум от ден първи, в който съм се регистрирал - и като лошият може би съм единственият,който подхожда критично, НО и предлага решения на проблемите.
Нека се върнем към ранната есен на 2004-та година и едно интервю на Станимир Стоилов по Канал 3 във вече несъществуващото предаване "Спорт в обектива".Интервюто засягаше стажа на Станимир в Барселона и изкараните треньорски курсове в едноименният гранд на световният футбол. 12 години по-късно начело на отбора застана легендата на балканският футбол и НОСИТЕЛ НА КЕШ с ЦЪРВЕНА ЗВЕЗДА ЗА 1991 година Любомир "Люпко" Петрович.
Тези дни нямам много работа и размишлявам над изгледаният плейоф за Лига Европа срещу Верея.Със зачеркнатите играчи АНТОНИО САЛАС КИНТА - АНИЕТЕ, националът ГЕОРГИ КОСТАДИНОВ,който вкара гол срещу Беларус завчера и Джереми Де Нойер + Франсис Нар, отборът на Левски мачкаше в А група и отпадна поради неопитност в ЕКТ срещу Марибор. Имахме желязна защита,а напред малкото положения се вкарваха и напук на каузи и съдийски балтии ЛЕВСКИ БЛЕСТЕШЕ,а другите МЪЖДУКАХА!
Появиха се обаче разни чекиджии по платени парцали като медиите на Пеевски и продажните спортни сайтове Спортал,Топспорт, Днбалон,Спорт1 и т.н. които всекидневно бълваха пасквили срещу Люпко и отбора. Тук е редно да се отбележи,че още от ден първи т.нар. скаут Андрей Желязков и онова гадно копеле Станислав Ангелов (Бог да го накаже, ако е работил срещу Люпко и отбора!) направиха всичко възможно да го разкарат от Левски + дейното участие на Димитър Димитров - Херо,който направи интрига по поръчка на няКОЙ, след един мач на Нефтохимик в Бургас. Памет ли нямаме или сме малоумни? Закриват ни клуба,а ние седим отстрани и проклинаме цяла Вселена! Понякога си мисля,че ще спукам язва от яд,че аз не мога да поема отбора и с много работа да се наложат юноши и да се изгради ясна стратегия за бъдещето по пример на Аякс Амстердам!
Първата стъпка е акциите да преминат в ръцете на феновете, да си върнем клуба! Оттам - нататък пътят е лесен. Началото минава през оставките на Русев и сол-ташаците му Красимир Иванов, Дианчето,Борето,който стана ибрикчия и Ники Тъпото. Другото е история.
Съгласен съм с много от написаното от теб,но има и неща с които не съм съгласен. Много опасна грешка в момента е "акциите да преминат в ръцете на феновете". Първо какво значи това на мен не мие ясно. А ако се прави нещо на всеки ,на всяко ниво трябва да му е ясно какво се иска от него и как да го постигне. всеки един клуб по света по един или друг начин се издържа от привържениците си. Другото с един чичко паричко ,който налива постоянно пари не е устойчив модел. Но в момента не сме готови за тази схема. Ще си позволя да доразвия твоите идеи. Да се опита чрез нещо като членски внос привържениците да осигуряват примерно 10% от бюджета ( на този етап дори тези 10% са прекалено оптимистична цел). Като перспективата е този дял постепенно да се увеличава. По нататък може да се говори за определени маркетингови похвати и стратегии. Със сигурност трябва и да се промени и съзнанието на привържениците на Левски. Закупените фен артикули са обидно малко. Бих си позволил да предложа някои стъпка ,който според мен биха увеличи приходите:
1. След изтичане на договора за ТВ права Левски в никакъв случай да не подписва нов. ФК Левски да си продава правата сам. Най-добрия вариант е да сключи директно договор с някоя тв и мачовете да се излъчват след заплащане на определена такса- примерно 2лв за мач или 4 лв за клуба и 2 лв за тв на месец. Или мачовете да бъдат излъчвани по платен интернет канал - примерно по 2 лв на мач. По този начин за година в клуба ще влезнат приблизително 5-7 млн лв.( при разработване може и много повече)
2. Фен артикули - тук според мен 1,5 - 2млн лв на година са напълно постижима цел.
3. Членски внос- 1-1,5 млн лв
4. Билети - 1-1,5 млн лв. Тук трябва доста да се поработи .
Отделно никъде не е казано ,че Левски трябва да има едноличен собственик. Няма нищо лошо да има няколко по-едри акционери примерно не е тайна ,че няколко от най-богатите хора в България са левскари - примерно О.Донев, В.Марешки, И.Каменов, Вл.Златев(най-богатия българин според някои класации), Р.Чандъров, Б.Манчев, А.Петров, А.Щерев, А.Кюлев, С.Русев. За никой от тях не е проблем да осигурява примерно 10% от бюджета на Левски. Необходимо е мощна кампания и да бъдат убедени тези "бизнесмени" да се обвържат с Левски.
За мен феновете нямат работа в управлението на клуба. Там където има емоции се правят много грешки. За мен е много добре да бъде нает мениджърски екип ,не е задължително да бъдат левскари може и да бъдат дори чужденци,но трябва да бъдат професионалисти. Примерно колко хора знаят ,че призидента на Лудогорец -Ал.Александров е човек,нямащ нищо общо с професионалния футбол. Той е бивш морски навигационен офицер(капитан). Но определено момчето се справя много добре със задълженията си.
Не съм фен на Наско Сираков,но определено Левски има нужда от човек,който може да обедини синята общност ,имах такива надежди за Д.Боримиров ,но по всичко изглежда че съм се излъгал. За мен такива фигури,които имат познанията са Н.Сираков и малко екзотичния вариант С.Бардон.
Относно изваждането на основни играчи от първия състав - не ми е приятно но трябва да призначя че за мен това е правилната тактика. Щом футболиста не съгласява да подпише контракт при ,който клуба също да вземе нещо(минимална сума ,колкото клуба да си избие част от разходите по съответния футболист) , играча трябва да седне на трибуните-такава е световната практика. Между другото Аниете е много добър футболист,дето се казва и оная му работа е футболист ,но в цялата си кариера никога не е играл два последователни сезона в един и същ клуб . Просто всяко лято взема на ръка едни пари от новия си клуб и следващото лято -следващия клуб. Горе долу подобна е и ситуацията с Г.Костадинов. И двамата дойодоха по тази схема и ни напуснаха по същата схема . Такива са правилата на играта и никой не може да обвинява никой в нещо.
За мен модела Аякс е еталон ,но не трябва да забравяме и че Аякс отдавна не е със статут на гранд в Европа(колкото и да не ми е приятно -това е любимия отбор след Левски). Но и там ситуацията е съвсем различна. Първо Аякс има около 30 школи в над 10 държави( мисля че са 13- основно в Африка) и отделно стадиона им струва няколкостотин милиона евро и носи на клуба десетки милиони на година. При нас ситуацията не е такава.
На този етап с наши юноши спокойно ще бъдем в средата на таблицата и ако се преборим до участие в ЕКТ би бил ансолютен максимум. Ще бъдем максимум на нивото на Локо(Пд) и Черно море. Като първата година е много вероятно и да бъдем във втората половина на таблицата.
За Л.Петрович много пъти съм писал - за мен е най-доброто аварийно решение. Ако има нужда от треньор който да вдигне отбора за нула време -той е правилния човек. В дългосрочен план(3 и повече години) не е най-добрата опция.