Old_death написа:damyanov1963 написа:Old_death написа:damyanov1963 написа:Mitata написа:WPWW написа:Отбор, който е създаден 48-а, през върлия сталинизъм, няма нищо общо с бкп, вероятно са го основали фашисти, а може би аполитични, тогава всеки е можел да прави нови дружества и армията не е имала нищо общо с режима.
Cкоро някой може да напише, че Цска е бил отбор на политически дисиденти, борци срещу комунизма, който печели 9 поредни титли въпреки репресиите на бкп и "отбора на ДC" /cъздаден далеч преди режима/

Иcториите с литекс имат отявлени шизо ефекти.
Фенове на първия ведомствен отбор в България да обвиняват другия отбор, че бил отбор на БКП!?
Какъв отбор на дисиденсти сте били? С Цола Драгойчева, с Велчев, Солаков и Батето начело? И с футболисти от ДС? Хайде стига глупости!
Прав си. Още помня, как изброените от тебе личности отмениха нареждането на Милко Балев и БКП да се разформирова Левски, като му се отнеме шампионската титла и правото на участие в КЕШ и се накажат най-добрите му футболисти да на играят до живот, както и да се провали трансфера на Емо Спасов в Порто, а преди това отмениха и наказанието на Киро Миланов наложено му от М. Балев и той да не играе до живот.
Разкажи за случая с отнетата ви титла, че ми стана интересно!
Случая го знаеш много добре, ако пък не си бил роден по онова време, значи не можеш да спориш с мене за футболна история

Нямам спомен да си светил на раждането ми, но на този мач бях на стадиона. По стар обичай доволно си извил ръцете на истината. Преди мача имаше една поредица от ваши победи. Бяхте сигурни, че това ще е поредната и това е причината нервите на някои от вашите футболисти да не издържат. Емо Спасов ми беше съученик и имах много добро мнение за него, но той беше в основата на неприятните сценки. Оттук започват откровените ти лъжи. Тогава с решение на ЦК на БКП, нищо общо със Балев,а по личното нареждане на Живков, бяха закрити и двата отбора, като персонално бяха извадени от футбола играчи от двете страни, въпреки опитите ти отново да се правите на репресирани. А в реабилитацията на наказаните също няма политически мотив. Просто предстоеше Световното първенство и се оказа, че няма кой да играе в националния отбор.
Аз също бях на стадиона в онзи мач и май доста послъгващ.
Всичко започна не от Ем.Спасов , а от Г.Славков-Бенкса(лека му пръст), който вкара първия гол след като очевадно взе топката с ръка. И после показа и на играчите на Левски и на публиката една специфична конфигурация от пръсти.
Този мач нямаше голямо значение за Левски. Вече си беше осигурил шампионската титла и на теория. Към мача нямаше и голям интерес -25 000 зрители за мач между Левски и ЦСКА бяха страшно малко за онзи период. Просто този мач не представляваше кой знае какъв интерес.
Според Ив.Шпатов тогага директор на БФС - атаката е била организирана точно от М.Балев .
и наказанията бяха много неадекватни - бяха наказани завинаги Ем.Спасов, Пл.Николов, Б.Михайлов, Ем.Велев от Левски и Хр.Стоичков от ЦСКА( в онзи момент юноша бледен , мисля че нямаше мач като титуляр). За 1 година Н.Сираков и М.Байчев(Левски) и 3месеца

-К.Янчев от ЦСКА.
Отделно беше решено да няма победител в турнира за Купата и Левски и ЦСКА да бъдат узвадени от класирането в А група- за мен наказанията много меко не са равнопоставени - 6-ма от левски срещу реално една смъртна резерва( в онзи момент) за ЦСКА. Отделно отнемане на титлата на шампиона- все пак това е съвсем друг турнир.
Преди СП бяха реабилирани само Н.Сираков и Б.Михайлов.
Между другото през 1986 Левски и ЦСКА тогава Витоша и Средец играха отново финал за Купата и тогава имаше много странно решенеие - да не играят националите от двата отбора - това добре,но Левски беше ощетен
Отделно всички футболни клубове от ведомствени бяха преобразувани в такива по териториален принцип. След малко повече от една година един клуб беше върнат отново към МНО , докато всички останали останаха клубове по териториален принцип.Това позволи на ЦСКА да събере особено през 1888и89 всички най-добри футболисти у нас.