santiliana написа:ще си позволя да дам отговор с мое виждане на зададените от теб въпроси към злобул:
1.Собственик не бива да бъде едно физическо лице- по-скоро си мисля, че един стратегически инвеститор, който да постави умен и уважаван в обществото човек за президент на клуба (пример за такава фирма Теленор, Газпром, Виваком, ЕВН, ЧЕЗ, Лукойл,ОМВ и т.н.);
2. Андрей Желязков- Жужо,(Ники Илиев);
3. Димитър Димитров- Херо, Мъри Стоилов (или чужденец, но задължително с опит и успехи);
4. Алекси Желязков, Христо Йовов, Даниел Боримиров, Ники Илиев, Емо Спасов,Илиян Стоянов, Далибор Драгич;
5.Гонзо (Кокала, Павел Панов,)
Абсолютно съм съгласен с теб,моето мнение по въпросите е общо взето същото. Само бих си позволил да споделя моето мнение по въпросите:
1. За мен не е толкова важно койе е собственика,а как се управлява клуба и ка се осигурява финансирането му. За мен най-добрия начин е клуба да се финансира,за съжаление в момента Левски и неговите фенове не са готови за този вариант. Друг начин е група бизнесмени стават миноритарни собственици и всеки осигурява една част от бюджета -примерно личности като Вл.Златев, Б.Манчев,Т.Батков,А.Петров, А.Щерев,В.Марешки,Ал.Кюлев осигуряват хипотетично по 1 млн годишно ,за всеки един от тях това не е никакъв проблем. Отделно всеки един спонсор е добре дошъл . Като много добър вариант за мен е комбинация и от двата варианта- феновете примерно осигуряват част от бюджета(малка част -пряко), група бизнесмени друг, трета част клуба сам си осигурява чрез правилен мениджмънт. За мен схемата с един собственик,който осигурява еднолично бюджета не е много добра,рано или късно въпросния бизнесмен ще изпадне в немилост пред властта и това значи проблем за бизнеса му.
2. За мен Анд.Желязков е добър вариант,но според мен се е откъснал от реалностите в българския футбол,а и вече годинките му не са малко за длъжността СТД. Аз примерно бих предпочел Д.Боримиров или защо не Ив.Тонев(но той върви в комплект с точно определени собственици) двамата са по-млади и по-енергични ,отделно имат своите методи да контрират евентуални действия срещу Левски,човек трябва да е сляп за да не види че тази година Левски беше ощетен на няколко пъти доста скандално .
3. За мен цитираните от теб треньори са много добри варианти,към тях бих добавил Ед.Ераносян-за мен най-добрия български треньор,общо взето стила на игра ,който практикува е близък до този на Херо,но е по-офанзивен. Херо е много добър тактик,но неговите отбори не играят особено атакуващо,по-скоро се неутрализира другия отбор и се разчита дебнене за грешки. В Левски освен победа ,всички фенове очакваме и офанзивна игра ,но все пак Херо за мен е един от възможно най-добрите варианти. Ферарио Спасов- за мен също е много добър треньор. Стойчо Стоев- показа ,че умее много добре да ръководи мачовете ,също е много добър вариант.Добри варианти също са Св.Тодоров и Ст.Генов.
4. За мен селекционер е малко дискусионен въпрос дали не е ненужен лукс,но бих поставил на първо място Херо и хората с които работеше в Черноморец.
5. За мен е много важно в школата да се работи стриктно по определена методика ,не е толкова важно дали е холандска,испанска,немска,английска или италианска,като се осигуряват съответните треньори да могат да го реализират,а да не се повтори ситуацията отпреди 10 години когато Сираков и Стоилов направиха всичко възможно да покажат на Ян Диркс,че неговия начин на работа дава резултати на други места ,но в България няма как да дадат резултати. Тук добри варианти са Гонзо. Боримиров,Св.Тодоров,защо не и чужденец като Ян Диркс.