Мнениеот honda » 29 мар 2014 09:37
Много пъти съм писал, че не е най-важното как се казва собственика на един ФК( в частност Левски), а как се управлява клуба. Но сега вече съм сигурен ,че просто с Батков нещата няма как да се получат.
Това от което левски има нужда е от стратегия как да се развива и на първо място как да се финансира. Просто ако клуба не може да осигури реалното си самофинансиране, то май е по-добре да помислим за ликвидация. Но когато говоря за самофинансиране трябва да е ясно,че това ще бръкне в джоба на всеки от нас(феновете на клуба). Преди няколко дни един колега от форума написа ,че е готов да дава напълно безвъзмездно към клуба определена сума(никак не малка за българските условия)- веднага се намериха някои ,които да го апострофират.
За сегашното състояние на клуба на първо място сме виновни ние самите фенове на клуба- най-малкото прекалено дълго търпяхме всякакви експерименти с клуба ни. Мисля че идва момента в който трябва да си върнем клуба. Но не сега веднага -първо да се организираме и после ще предеявим претенциите си към клуба. Сигурен съм ,че може да се съберем 50 000 левскари готови да дават по 10 лв на месец за любимия си клуб,ако не можем да се съберем ,то тогава онзи Левски ,който ми стана любим, преди около половин век вече е мъртъв .Ако не успеем да го направим нямаме никакво право да се наричаме гранд или да носим прозвището "Отбор на народа". Ако ние феновете не успеем, дори и да се намери някой чичко-паричко спсител, то това вече няма да бъде онзи "истинския" Левски, а ще бъде един клуб играещ със сини фланелки и носещ емблемата на Левски и това ще бъде единствената разлика от Лудогорец и Литекс.
За да стане това ще трябва самите ние феновете на Левски да се бръкнем в джоба-ако трябва да плащаме за да гледаме мачовете по телевизията,когато не може да сме на стадиона(аз самия по обективни причини не мога да присъствам на стадиона в болшинството случаи). Друг начин е чрез покупка на фен артикули. Какво по-хубаво от това цялата публика да бъде облечена в екипа на отбора. Примерно в съседна Турция Бешикташ печели от продажба на екипи 40 млн евро годишно. Ясно ,че Турция е с много по-голяма население от България(около 10 пъти), също така и че стандарта в Турция е по-висок от тази в България, но ако приблизително Бешикташ има около 20% от общия брой на феновете,а Левски има приблизително 40% от българските фенове, така че е напълно нормално да можем да спечелим 1 млн евро на година от фен артикули при правилна рекламна кампания. Сигурен съм,че могат да се намерят и други начини за финансиране само да има желание.