Професор поиска да преименуват Левски

Модератори: TodorT, paceto, modor, kartago, SkArY_9, rhaegar, Rivaldo10, ntodorov, slavia_forever, Madridist

Потребителски аватар
Кашчей

Re: Професор поиска да преименуват Левски

Мнениеот Кашчей » 21 юли 2010 19:07

Снайпер написа:
Синият Болярин написа:Левски не е създаден, а е основан.

:)
мечтай си

Кашчей написа: защо вие използвате прозвището армейци и се кичите, че сте армейски клуб?

Те от самото си начало са армейски клуб.

Кашчей написа:Не знам каква е била идеята "Левски",

Ето я идеята на 'Шести клуб"
Изображение

От 1937г. въпросния клуб е ръководен от комунисти.Затова ветераните ви разказват как се провеждат комунистически събрания на трибуната на игрището.
Това е "идеята" на клуба ви.

Мдаа... значи този медал е още от 1937-а, когато е било въпрос на чест да напишеш, че си отбор от комунисти..Браво, браво!
Досега не знаех, че Левски -Спартак не е рожба на идиотщината на БКП и БФФ, а е бил създаден преди преврата на 9.09.1944.
Браво на такива историци!Проф. Г. Бакалов ще се гордее с вас.
Ний армейци сме големи,
на "Литекс" верни сме чеда.
Със съдиите-наше знаме
мачкаме навред сега.

Разговор в "Спорт Депо":
-Имате ли фланелки на "ЦСКА-София"?
-Каква ви трябва-на вратар, на полеви играч, или на съдия?

Noir
Контакти:

Мнениеот Noir » 21 юли 2010 19:20

Кашчей написа:
Noir написа:Аз не искам да ви се сменя името... искам само да спрете да го ползвате в своя изгода, а да почнете да работите в негова :)

Как не ви омръзват клишетата :evil: "Спрете да ползвате името в своя изгода!"..Как става това ползване на името на Левски в изгода на един ФК?

Имам предвид ваша, на феновете, а не на клуба. Твърдения, че феновете му са истинските българи и изказвания от този сорт ... Това имам предвид под своя изгода - фен си на Левски и хоп вече си големия патриот и т.н. Според теб това правилно ли е? Да или не?
За армейците - това е прякор. Ако срещна войник на улицата няма да му кажа колега, няма да се изкарвам и по-обичащ БА и уважаващ нейните успехи повече от феновете на други отбори. А защо прякора е армейци - колегата ти обясни.

Потребителски аватар
Кашчей

Мнениеот Кашчей » 21 юли 2010 20:05

Noir написа:
Кашчей написа:
Noir написа:Аз не искам да ви се сменя името... искам само да спрете да го ползвате в своя изгода, а да почнете да работите в негова :)

Как не ви омръзват клишетата :evil: "Спрете да ползвате името в своя изгода!"..Как става това ползване на името на Левски в изгода на един ФК?

Имам предвид ваша, на феновете, а не на клуба. Твърдения, че феновете му са истинските българи и изказвания от този сорт ... Това имам предвид под своя изгода - фен си на Левски и хоп вече си големия патриот и т.н. Според теб това правилно ли е? Да или не?
За армейците - това е прякор. Ако срещна войник на улицата няма да му кажа колега, няма да се изкарвам и по-обичащ БА и уважаващ нейните успехи повече от феновете на други отбори. А защо прякора е армейци - колегата ти обясни.

Левскарите като срещнат полицай на улицата, казват ли му :Здравей, колега :mrgreen: Нали са уж отбор на МВР :mrgreen:

Би ли ми обяснил какво означава изразът "България значи ЦСКА", като такава група има във фейсбука?Това не е ли изхвърляне?
За мен България значи нейната територия, нейната история, нейната култура(доколкото е останала, но я е имала), приятелите ми, градът, в който живея.За вас може би само ЦСКА олицетворява България-не знам, но да казвате, че левскарите се имали за по-българи, след като вие имате такъв лозунг.. не е ли малко нагло?!
Ний армейци сме големи,
Със съдиите-наше знаме
мачкаме навред сега.

Разговор в "Спорт Депо":

Потребителски аватар
unist_gp
Контакти:

Мнениеот unist_gp » 21 юли 2010 20:14

Родният футбол не заслужава имената на Ботев и Левски

70% от участвалите в анкетата, публикувана в news.bg, отговориха с НЕ на въпроса „Трябва ли спортни отбори да носят имена на видни българи?". Анкета, дошла след академичното, но не по-малко звучно НЕ на историка проф. Иван Бакалов, произнесено на 173-тата годишнина от рождението на Васил Левски.

Значи ли това, че българският народ и интелигенцията му имат ясна позиция по този доста чувствителен въпрос? Надали.

Една от причините за високия процент желаещи да прекръстят „Левски" на „Витоша" и „Ботев" на „Тракия" откриваме още в коментарите под изказването на проф. Бакалов.

Известно е, че в България силно любим, а още по-силно мразим, особено на футболна тематика. От поне две десетилетия феновете на „Левски" първо мразят ЦСКА и после обичат своя отбор. Както и обратното.

Собствените успехи вече са по-скоро допълнителен повод за радост. Важното е врагът да бъде разгромен, унижен от някой неизвестен отбор, изхвърлен от А група, разформирован... преименуван. Не защото е срамно да четеш на първа страница „БАТЕ съдра от бой Левски", а защото на левскарите ще им е гадно вече да не са левскари, а примерно хижари или от тоя сорт.

Съдържанието на определения като „говеда", „лефскари", „турскосини" и подобни под казаното от Бакалов съвсем забележимо издава пристрастията на голяма част от коментиралите. Съвсем ненадейно в съзнанието ми се появява снимка на група софийски фенове, застанали пред статуя на Ботев и закрили с ръце една важна за смисъла част от „Той не умира"...

Има и нещо друго - „Левски", „Ботев" (бил той от Пловдив или Криводол), „Бенковски", „Раковски" и „Волов" не са прецеденти в света на спорта. Холандия си има своя „Вилем II", „Арминия Билефелд" е печелил Бундеслигата преди години, „Васко да Гама" е дал на света Ромарио, а половин отбор играчи на сръбския „Обилич" подсилиха столичния ЦСКА преди няколко сезона. Проблемът не е в това как викат на отбора, който обичаш или мразиш. Проблемът е в отношението на играчи и фенове, което се изисква, когато си избрал да защитаваш името на Апостола, Ботев или българската армия.

Аз съм малък и не помня, но преди години „Ботев", „Левски", ЦСКА и всички останали са печелили честно стотици битки на терена или пък са губили с високо вдигнати глави. Играло се е мъжки, а феновете са чувствали своя тим като нещо повече от причина да псуват каруцарската около 90 минути. Днес даже секторите на най-верните („Б" и „Г") са по-скоро празни на най-важните мачове... На терена едни волнонаемни гелосани момчета от малки населени места се мъчат да докарат точен резултат и накрая всички се чудим защо футболът ни е като всичко друго у нас - на дъното на Европа.

Къде да бъде, всъщност, когато малкото останали истински фенове на единия от двата столични „гранда" се чудят кой измежду най-мощната фенска групировка и т.нар собственик на тима има по-дебели връзки с организираната престъпност? Идеологическите им противници пък винят световната конспирация за неуспехите на любимците си, докато (поне) четвърто поредно ръководство съсипва някогашното страшилище за еврошампиони.

Тази мила родна картинка наистина не заслужава името нито на Левски, нито на Ботев, нито на славния български войник. Предлагам да послушаме професор Бакалов и да преименуваме „Левски" на „Динамо", „Витоша"... има примери в историята, сигурно и нещо по-добро ще измислим. Нека обаче заедно със „сините" да прекръстим всички останали циркови трупи в професионалния ни футбол. Да не се бъркат феновете, че „това" е „онова от преди", не заради друго.
http://news.ibox.bg/comment/id_542803635

Noir
Контакти:

Мнениеот Noir » 21 юли 2010 20:48

Кашчей написа:
Левскарите като срещнат полицай на улицата, казват ли му :Здравей, колега :mrgreen: Нали са уж отбор на МВР :mrgreen:

Би ли ми обяснил какво означава изразът "България значи ЦСКА", като такава група има във фейсбука?Това не е ли изхвърляне?
За мен България значи нейната територия, нейната история, нейната култура(доколкото е останала, но я е имала), приятелите ми, градът, в който живея.За вас може би само ЦСКА олицетворява България-не знам, но да казвате, че левскарите се имали за по-българи, след като вие имате такъв лозунг.. не е ли малко нагло?!

Изхвърляне е ... но то е на съвсем друга основа. Вие пък сте "отбора на народа"... и двата отбора се имат за велики. В лозунги и други такива свързани с ЦСКА има много изхвърляния, но мисля, че това не е толкова ненормално. За такива свързани с Левски не съм обърнал внимание, но сигурно и там има:) Лозунга обаче казва, че България значи ЦСКА, не защото отбора се казва ЦСКА, а се визират може би множеството фенове или величие, или де да знам и аз какво ... не съм фен на такива изкавания, било то и за ЦСКА. В статията от предния пост има едно много важно изречение - "Проблемът е в отношението на играчи и фенове, което се изисква, когато си избрал да защитаваш името на Апостола, Ботев или българската армия." Отношението ти като фен на Левски трябва да е такова, че ти да заслужиш да си фен на отбор с такова велико име, а не да се държиш сякаш великото име е избрало теб за фен, защотото си много еди какъв си. Пак питам директно - съгласен ли си с това или не?
Това с полицая го приемам като майтап, не вярвам в действителност да правиш паралел между двата примера:)

Потребителски аватар
Кашчей

Мнениеот Кашчей » 21 юли 2010 21:20

Ние сме отборът на Русе, а не на народа, но ти не знаеш това.Всъщност, и в Русе е имало Левски, и баща ми е играл известно време в този отбор..Сега трябва да се срамувам от това и от него..може би.

А Левски сам е посрамил името си, но това май не е прието да се говори за него.В края на краищата идеални хора няма, затова сами си ги създаваме,а легендите живеят дълго.. много дълго.

За мен е неприемливо точно в България да има отбори, кръстени на легенди за нашата история, защото при нас омразата е по-силна от обичта.Разбирай го това така, както искаш.По същият начин е неприемливо отбор да носи името на БА, с която не го свързва нищо.

А по въпроса за използването... Дунав, Черно море, Тракия, Пирин и Рила също са някакви символи на България-да ги забраним ли, за да не срамят България?

В Италия, в Торино, дали биха забранили на едноименният отбор да срами името на града?
Ний армейци сме големи,
Със съдиите-наше знаме
мачкаме навред сега.

Разговор в "Спорт Депо":

Noir
Контакти:

Мнениеот Noir » 21 юли 2010 21:38

Не разбрах тази част със срамуването...
Не мисля, че е удачно да се сравняват имена на личности с такива на планини. Най-малкото планините нямат нравствени качества :)
За мен имената са имена - няма да направя трагедия, ако от ЦСКА остане само К, да речем. Имената в повечето случаи са празни думи - например това, че се казваш Гошо, не говори нищо за теб и твоите качества. Ако направиш някое велико дело ще станеш точно определен Гошо, ако е нещо наистина велико, хората чувайки "Гошо" ще се сещат за твоето дело. Така даден човек може да изпълни едно име с даден смисъл. Това, което аз критикувам е желанието на някои хора да е обратното - не те с постъпките си да изпълват името, а името да изпълва тях с разни качества. В случая името не е задължително да е твоето собствено, а може да е на фирмата, любимия отбор и т.н., схвана накъде бия. Разбира се не всички фенове на Левски мислят и действат по-този начин. За омразата си много прав... но една смяна на име на един отбор би отприщило още толкова омраза... трябва на всички, както пишеше в статията :) За това моето мнение е да си стоят имената на клубовете, но феновете и футболистите да направят така, че да ги заслужават. Тогава няма да има протести.

Потребителски аватар
deepblue1963

Мнениеот deepblue1963 » 21 юли 2010 21:41

Ама вие сериозно ли още продължавате?
ТАМ, ПОД СИНЬОТО НЕБЕ, ПОД СВЕТЛИНИТЕ НА ГЕРЕНА, БУШУВА СИНЬОТО МОРЕ, ПРИТИХВА ЦЯЛАТА ВСЕЛЕНА!

Потребителски аватар
DrAvalanche
Контакти:

Мнениеот DrAvalanche » 21 юли 2010 21:49

Какво има да се коментира още? Едно дете се кръщава от родителите си, един клуб от основателите си. Не е нарушен никакъв закон, има и прецеденти в световната история.
Ние сме Чък Норис на А група, разбираш ли. Ние сме лелката за водата... На който искаме пишем 4 кубика, на който искаме пишем 20 кубика. Ние сме закона! Ние сме конституцията! Левскарски режим!!!

ОВ 1948 ГГ :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen:

Noir
Контакти:

Мнениеот Noir » 21 юли 2010 21:55

Да де, аз не коментирам, че се нарушава закон или нещо такова ... просто феновете да почнат да заслужават това име :)

Върни се в “Левски”