Мнениеот metodito » 16 апр 2018 21:29 

Ето ги моите пет стинки за синьор Роси (май "синьор" е по-правилно от "сеньор"). И защо няма да се получат нещата. 
Роси иска:
- пакетно придвижване и близко стоене на отделните линии, с което да не се откриват пространства за връзка между противниковите футболисти.
- освен това, тези линии да се движат в синхрон - нападаме, ок, но когато защитаваме, всички да се дърпат назад и да се покриват зоните. Ако има синхрон обаче, това значи, че движението ни няма да е бързо - все пак десет души да се движат в синхрон не е толкова лесно. Оттам и някои споменават бавния футбол. Ами... просто планът не се изпълнява. Погледнете Италия и Англия и кажете къде се играе по-бърз футбол? Идеята в италианското Калчо обаче е всеки да се труди в дефанзивен план.
Защо не става и защо няма да стане?
- първо, споменатият синхрон се изгражда трудно, но най-вече с едни и същи хора. Те трябва заедно да свикнат да правят нещата на терена, не на тренировки. Оттук идва и чуденето ми: защо титулярният състав беше разбит и през пролетта бяха интегрирани петима нови футболиста: Тиам, Нашименто, Фигейредо, Костов и Паулиньо. Така все едно всичко започва отначало. Те трябва да се приспособят към колектива, към движението и поведението на колегите си. Защо и какво се случи пролетта? Дали Роси има участие в това, защото, ако има план за споменатите от мен, си противоречи. 
- ако съм прав за пакетното придвижване и стоящите близо една до друга линии, разбирам защо един Мапуку бе махнат. В Берое играта му се заключаваше основно да чака на ръба на засадата, някой отзад да му хвърли топкка напред, той търчи и понеже е негро (а знаем, че белите... ) надбягва всички и вкарва. Това му беше. Ние обаче, не би трябвало да играем така, нали? Само че... какво, по дяволите прави един Цветкович, който напуска постоянно позицията си и не може да се върне? И така не се ли разбиват линиите. Тиам. Тиам стои на една линия. Как се вписва той в стратегията за преливането на линиите?
Крилата.
Есента играхме с обърнати крила и на мен ми се нравеше. Това не бяха "крила", а полузащитници на крилата. Функциите има бяха полузащитни, а не "полуатакуващи". Така пакетното състояние се запазва, защото със силен десен крак отляво, той не може да се "откъсва" - стои в пакета. ЗАЩО, аджеба на пролет тръгнахме с класически крила. Ей, богу, това не разбирам!!!! Изведнъж "пакетът" се разкъса.
- Второ. Ако си в Италия, играеш като италианците. Ако си в България...
Ние играем този... традиционния, немски модел на футбола. Стандартния. Италианският футбол е много специфичен. Това, което иска Роси мисля, че го виждам. Но според мен, за тази игра, трябва и другите да играят така. Това, което например играеше Лудогорец при чичо Гошо беше... холандски футбол (този от Ередивизи) - силен акцент над бековете и играта на крилата с колче между тях - простичък модел наложен още от Петев, когато играеше и онзи словенец. С този футбол обаче срещу едни италианци нямат шанс. Тези бразилци забравят защитата. Малко като айкидо сме - онзи отстреща трябва да посегне, че ние да предприемем действие. И ако отсреща също чакат? Не знам, сложно ми е. Просто виждам това, което иска Роси, но според мен той не може да го предаде. А дали има странични обстоятелства? Дали някой не му докара насила едни футболисти? Не знаем... Или не може да го предаде или някой му се меси. Гледам Калчото и знам какво имам предвид.