helic написа:vvessel написа:helic написа:Другото са умения (бизнес такива) + нужната доза късмет.
Ако Лудогорец примерно не бяха имали нужната доза късмет ( и първата година срещу чорбата, и 2013та срещу нас) по мое мнение нямаше да ги обсъждаме в момента изобщо като отбор.
Сериозно ли мислиш, че Лудогорец се самоиздържат, понеже са станали шампиони,а Домусчиеви са големи бизнесмени с чисти капитали. Поне с такова впечатление оставам от мнението ти. Къде бяха те преди герб да дойдат на власт? От къде са им милионите? Нещо за БМФ да си чувал? Чувал съм и други неща околко другия им бизнес, но да не ги пиша без доказателства.
Лудогорец се самоиздържат, понеже имат успехи в евротурнирите, оттам добри приходи, съответно и добра трансферна политика. Нищо от тези нямаше да е факт, ако не бяха станали 2 пъти подред шампиони - единия път за сметка на автентичната чорба, втория път за наша сметка. След това имат веднъж участие в групите на Лига Европа, втори път участие в групите на ШЛ. Това са сериозни приходи за един футболен бизнес
Произхода на капиталите на братя Домусчиеви не съм коментирал. Казвам само, че Лудогорец отдавна не е за братя Домусчиеви бездънна каца, в която да наливат по супурнайсе милиона на година. Съвсем резонно е да са на плюс
Нещо, което при нас с по 3-4 хиляди души публика на домакински мач и участие до втория предварителен кръг на ЕКТ е абсолютно невъзможно и немислимо. това е разликата.
И това което искам да кажа е, че ако нямаха късмета да са първите си две години шампиони и като резултат на това две добри години в ЕКТ, сега или щяха да са някакво местно забавление за собствениците от типа "да отидем на мач като сме на посещение в Разград заради фармацевтичния си завод" или отдавна да са се завърнали в селските групи.
С горното ни най-малко не искам да обидя привържениците на отбора и всички разградчани като цяло. Футбола освен успешен бизнес проект трябва и да носи радост на хората, а този отбор носи радост на жителите на този град, околностите му и всички които са родом от там, без да живеят в града в момента.
Коментара ви е изключително интересен. Досега не бях срещал някой фен в България, независимо от клубната му принадлежност, който да смята че в "Лудогорец" се били самоиздържали. Съгласен съм, че разградчани имат солидни приходи от ET, както и такива от продажбата на някои от своите "звезди".
Но във всяко счетоводство освен активната страна тоест приходите има и така наречена пасивна страна тоест разходите.
Ако погледнем разходите по закупуването на разните чужденци включително и парите, които прибират месечно от клуба, ще се получи една малко по-друга картинка. Не бива да забравяме, че разградските "звезди" получават космически за българските условия заплати. Като някои от тези възнаграждения са на нивото на тези в по-скромните отбори в Бундеслигата (Фрайбург, Аугсбург, Кьолн, Хофенхайм). За Кешеру се знае, че прибира около 800.000 евра годишно. Марселиньо е над него, както и още един или двама от мургавите там. Дори един Дяков, чието годишно възнаграждение минава за скромно, скътава в джоба си някъде около 400.000 евра годишно. Ами разходите по персонала, поддръжката на стадиона и другите спортни съоръжения?
Разбира се, че отбора на Домузчиев ползва стадиона и базата в Разград почти без пари. Концесия за Лудогорец-Арена в размер от 16.500 лева годишно е направо смешна в сравнение с 62.000 лева месечна концесия, която трябва да плаща Тирето за Българска армия и базата в Панчарево. Друг е въпросът дали въобще ще ги плаща.
Отгоре на всичко бат Бойко хариза на приятела си Киро 4,5 милиона за трибуна Моци. Към всичко това можем да прибавим и разните десетки милиони от сделката за БМФ, която разгневи Валери Симеонов и той реши да търси от Домузчиев 52-те милиона.
В България няма и не може да има футболен клуб на самоиздръжка. Накъдето и да погледнем картинката е една и съща. Навсякъде разни бизнесмени, финансови групи или държавата по скрити пътища.
Освен това аз все още не съм видял български бизнесмен да се е бръкнал в собствения си джоб за да подкрепя със собствени пари някаква спортна кауза, а камо ли футбола. Всичко е крадено или източвано отнякъде, дори и директно от джоба на данъкоплатците или откраднато и пренасочено от Еврофондовете.
Ако някой познава такъв, нека да ме опровергае!
______________________________________________________________________________________________________
Нa стадион Българска армия Ганчев се провикна към червените си клакьори: АЗ ША ВЪ ИЗДЪРЖАМ!