Der Schmarotzer написа:TristaNNN написа:tmanolov написа:...
Тристане, аз малко не съм съгласен - вратарят трябва да е полеви футболист, защото има "право" да говори със съдията и да е в центъра на събитията. без значение дали вратар ни е Пламен или Икер, вратар за капитан не е ок - лично мнение. Апропо, много по-добрия Пламен преди 10 години го смазахме точно с капитанската лента
Това е много субективно, аз пък мога веднага да дам примери с успешни отбори от миналото с вратар-капитан - Кан, Буфон, та дори и наш Боби Михайлов.
Но, да, това е все едно да спорим кои жени са по-секси - брюнетките или блондинките? За мен категорично са първите (приоритетно естествено къдрави или с начупена коса), та успех да ме убедиш, че някоя с млечно бяла кожа и права жълта коса е по-готина.
Нещо не мога да го разбера това "смазаха Х с капитанската лента" по адрес на вратар. Звучи като много лесно, заучено оправдание за липсата на умения или слабите изяви. Обикновено голяма част от вратарите уж са "смазани", ако допускат леки или много голове по тяхна вина. Какво чак толкова променя капитанската лента в "смазването"?
Задавам си въпроса като човек, който е започнал да играе организиран, състезателен футбол, макар и не на професионално ниво, именно като вратар.
И трите примера който си дал са за вратари с голямо В. Аз ще добавя още едно - Дино Дзоф. Не може да има абсолютно никакво сравнение с нашия хубостник. Кан докато стане капитан изяде бая вурстчета, същото се отнася и до Буфон, и дори до наш Бобчо. Този последния сещаш ли се как стана капитан на Левски, а след това и на националния? Ники Илиев и КСПП щяха да се избият за капитанската лента и Бобката стана капитан, за да се уталожат страстите, а и беше от най-умните сред тях. Докато малкият още млякото около устата му не беше изсъхнало и той вече капитан. Същото беше и с другия Пламен. За капитан трябват първо заслуги, след това лента - Андреев наистина има доста мачове, в които не са му вкарали гол този сезон, но който е гледал мачовете на Левски веднага ще каже истинската причина - в тях и чистачката на Герена да беше вратар щеше да има подобен резултат, защото защитата пред него беше желязна, преди да я разбият. Капитан трябва да бъде този, който може да владее отбора, но не по назначение от шефовете, а сам да си извоюва това право - нарича се неформален лидер. Пламен Андреев все още не може да бъде такъв.
Само да вметна няколко неща:
Манолов явно не е гледал футбол от Европа щом има такова мнение за вратар-капитан, дали сте достатъчно примери и няма и аз да ги поствам.
Колкото до защитата , за де желязна трябва да са убедени, че и вратаря е железен. Това не е мое мнение, а постулат във футбола.
И накрая - няма значение ние какво си коментираме, има треньори, скаути и СТД ( изключая Левски към момента , чиято работа е да дават оценки.
Твърдя тези неща, като баща на вратар в Левски.