Тактика и стил на игра ! [Официална тема]

Модератори: TodorT, paceto, modor, kartago, SkArY_9, rhaegar, Rivaldo10, ntodorov, slavia_forever, Madridist

manchev_13
Контакти:

Re: Тактика и стил на игра ! [Официална тема]

Мнениеот manchev_13 » 30 авг 2011 09:30

kalinek написа:Abe mom4eta za kakav taktika i za kakav stil stava vapros? Teq ,,futbolisti,,ne mogat da si sprat topkata pravilno, ne sa nau4eni na elementarni ne6ta, dobre 4e idva nqkoi i drug 4ujdenec ta da gledat ot nego. Ne6tata sa tragi4ni. Dokato se nablqga na tatusite, duskotekite i manekenkite ei na tova nivo 6te sme i da ne se o4udvame za6to ni bie vseki
A vie si pravete tema za taktika i stil i si obsajdaite .......

Много си прав, ние си чешем езиците (пръстите), а нашите си мислят само за заплати, гелове, силиконки и т.н. Той Матуес си го каза, ама едва ли някой ще го чуе - "На мен никой никога не мие носил сака, а българите са свикнали да им носи някой саковете, и преди мач си подреждат официалните дрешки, което означава че не мислят за мача, а за след него!".... Не ства самос пиене....

И ще ви разкажа една история, която ми разказа Николай Арабов (повечето от Вас предполагам знаят кой е, ако не има Гугъл). Националите на лагер, нямат право да излизат, обаче Гунди решил да излезе и другите да не са по назад и те. Витлачил разбрал всички, които са излезли и на другия ден ги строил и им казал - ти, ти, ти ... наказани сте, но Гунди не бил в групата на наказаните. Един от футболистите изкоментирал: "А гунди защо не е наказан, и той беше навън", а Витлачил отговорил - "когато започнеш да играеш като Гунди и теб няма да те наказвам"..
Та мисълта ми беше, че преди да се научат да се ходят по кръчмите и по курвите, трябва да се научат да играят футбол!

Потребителски аватар
milen.hristov
Контакти:

Мнениеот milen.hristov » 30 авг 2011 09:37

manchev_13 написа:Проблема тръгва от треньора - наскоро четох "философията на Виаш - Боаш". Сигурен съм, че гонзо не чете такива неща , сигурен съм че трудно прави разлика между хоризонтален и вертикален пас, не знае какво е ултранисък блок. Наистина бековете се лутат без цел и посока, а в модерните страни , когато единия бек е много напред, другия изчаква и когато топката се центрира втория изведнъж изненадва всички с бързо изкачане от задна позиция.. Тактиката, колкото и да е добра, е просто непромененеа от времето на Мъри, а вече всички са наясно с нея. Проблем е че тактиката се определя според играчите, иначе едно раздвижено 4-4-1-1 мисля, че е добре. Крилата са малко назад за да помагат и в дефанзивен план, където засега сме много зле. Мисля си за стратегия със скрит нападател - ала Барселона, но ние нямаме бърз нападател, който да изкочи от втора позиция, а първоначалното 442, набързо се превръща в 433, при което двамата "нападатели" стават крила и отварят защитата на противника, а скрития нападател и атакуващия халф се включват през центъра което доколкото съм наясно обърква много противника..... Но п-ък няма как Райков и Калво да стоят като двойка нападатели, а "бързия Арс" да е зад тях и изведнъж да се включва.Не, че разбирам от тактика много, но си мисля, че трябва да е нещо такова нестндартно. Иначе добри играчи имаме , и можем да сме шампиони, но ако продължаваме да играем така - няма големи шансове. Не трябва да се заблуждаваме от една победа над Ботев - ако не беше съдията те щяха да поведът в резултата и тогава трябваше да пробиваме 10 защитника и ен се знае нищо! Отзад сме като разпасана команда. Играчите не си помагат. Имам чувството че всеки е за себе си! Май има нещо вярно, че Грийн не си говори с българите и че е скаран сГонзо заради непрестанното сменяне на позициите му!

Барселона колко години след Кройф не променят стила си на игра,схемата пък само се модернизира,но и тя не се променя от атакуващите 3 нападатели,даже вече започват да залагат вместо 433 на 343 което предполага още по офанзивен футбол.При една дисциплинирана игра,ще бъде внесено достатъчно разнообразие.
Пример отново с Барса-толкова години стила се не променя,ако играта стане прекалено предвидима се взимат нови играчи които ще паснат на стила,за сметка на тези играчи които са станали предвидими

askold

Мнениеот askold » 30 авг 2011 09:41

поздравления за автора на темата! моето скромно мнение е следното: с гонзо не може да става и дума нито тактика нито за стил. дори да беше грамотен треньор, а той не е, манталитета му на звезда не му позволява да установи връзка с играчите. в това отношение цска ни превъзхожда. и техния е неграмотен но поне не се дуе и не настройва играчите срещу себе си. иначе смятам че имаме най-добрите играчи в първенството, макар и някои от тях да са съсипани от некадърността на великия ни треньоро-директоро-разбирач. но проблема с гонзо е само следствие от престъпната политика на тара!

manchev_13
Контакти:

Мнениеот manchev_13 » 30 авг 2011 09:42

milen.hristov написа:
manchev_13 написа:Проблема тръгва от треньора - наскоро четох "философията на Виаш - Боаш". Сигурен съм, че гонзо не чете такива неща , сигурен съм че трудно прави разлика между хоризонтален и вертикален пас, не знае какво е ултранисък блок. Наистина бековете се лутат без цел и посока, а в модерните страни , когато единия бек е много напред, другия изчаква и когато топката се центрира втория изведнъж изненадва всички с бързо изкачане от задна позиция.. Тактиката, колкото и да е добра, е просто непромененеа от времето на Мъри, а вече всички са наясно с нея. Проблем е че тактиката се определя според играчите, иначе едно раздвижено 4-4-1-1 мисля, че е добре. Крилата са малко назад за да помагат и в дефанзивен план, където засега сме много зле. Мисля си за стратегия със скрит нападател - ала Барселона, но ние нямаме бърз нападател, който да изкочи от втора позиция, а първоначалното 442, набързо се превръща в 433, при което двамата "нападатели" стават крила и отварят защитата на противника, а скрития нападател и атакуващия халф се включват през центъра което доколкото съм наясно обърква много противника..... Но п-ък няма как Райков и Калво да стоят като двойка нападатели, а "бързия Арс" да е зад тях и изведнъж да се включва.Не, че разбирам от тактика много, но си мисля, че трябва да е нещо такова нестндартно. Иначе добри играчи имаме , и можем да сме шампиони, но ако продължаваме да играем така - няма големи шансове. Не трябва да се заблуждаваме от една победа над Ботев - ако не беше съдията те щяха да поведът в резултата и тогава трябваше да пробиваме 10 защитника и ен се знае нищо! Отзад сме като разпасана команда. Играчите не си помагат. Имам чувството че всеки е за себе си! Май има нещо вярно, че Грийн не си говори с българите и че е скаран сГонзо заради непрестанното сменяне на позициите му!

Барселона колко години след Кройф не променят стила си на игра,схемата пък само се модернизира,но и тя не се променя от атакуващите 3 нападатели,даже вече започват да залагат вместо 433 на 343 което предполага още по офанзивен футбол.При една дисциплинирана игра,ще бъде внесено достатъчно разнообразие.
Пример отново с Барса-толкова години стила се не променя,ако играта стане прекалено предвидима се взимат нови играчи които ще паснат на стила,за сметка на тези играчи които са станали предвидими

Да не правим изводи от един мач на Барселона- все пак само вчера играха с 343 и то защото нямат здрави защитници. За Кройф си прав, но ние какво модернизирахме откакто се махна Мъри?

Потребителски аватар
BLUE CHAMPIONS

Мнениеот BLUE CHAMPIONS » 30 авг 2011 10:00

Има два вида тактика- печеливша и губеща, без значение как са наредени по терена :) Най-лошото е поне за мен е,че е напълно еднообразна и предвидима. Ето-и с Черно море и с Ботев схемата беше идентична,но от едните паднахме с много,другите бихме с много и не е там разликата,че Черно море е някакъв колос в сравнение с Ботев. Липсва елемента на изненадата,схемата трябва да е съобразена според противника, а не всеки отделен противник да се съобразява с нашата еднообразна схема с което без особени трудности да бъдем надлъгани без да бъдем надиграни или превъзходени от класата на противника.
[offtopic][wrapimg=]https://fbcdn-sphotos-h-a.akamaihd.net/hphotos-ak-frc1/q71/s480x480/576815_272513049560227_557336297_n.jpg[/wrapimg][/offtopic]

Потребителски аватар
Avanti_Ragazzi
Контакти:

Мнениеот Avanti_Ragazzi » 30 авг 2011 10:11

Captain Stottlemeyer написа:Според мен идеята е много хубава, ще си позволя да я доразвия. Най-добре би било всички наши предложения да бъдат обобщени от някой модератор (може би Милен или Дъстли ще се заемат с това). След това чрез „Гонг” да се направи връзка с фен-клуба на "Левски" и така да се организира среща със спортно – техническото ръководство на отбора, на която идеите и предложенията да бъдат обсъдени. Искрено се надявам, че Гонзо, Тони Здравков и останалите, хора врели и кипели във футбола, няма да се почувстват обидени от това, че искаме да продаваме на краставичари краставици.
Конкретно по темата. Мисля че на всички е ясно, че „Левски” играе трудно срещу отбори, които се защищават с 10 души в собственото наказателно поле, когато играят на „Георги Аспарухов”. Започва ходене по мъките, публиката негодува, играчите се изнервят, а не дай Боже, съперникът с една смислена контраатака да ни вкара гол – тогава нещата стават трагични. Това не е само проблем на „Левски” в България, затова смятам, че тук може и трябва да се почерпи чужд опит. ;)

:lol: Това няма как да стане,защото Гонзо е от типа хора,дето много мразят да търпят,чуват и изпълняват чуждо мнение.Гонзо е от типа хора,които на пук ще направи нещо дори вътрешно да си задава въпроса дали е правилно или не,но ще го направи за да покаже, че той е човека!!!!

Относно темата, тази тема просто не е за Левски!!!!В Левски от както си тръгна Мъри,просто няма тактика,няма?
-При Кокала играехме,едно нищо но по-стила на Мъри само ,че вместо с раздвижен тип нападател като Домовчийски,играехме с мощен тип Гонзо.Иначе в другите фази си играехме същата игра,но много по-лоша от спортно-техническа гледна точка.Но имаше и позитивни неща тогава-Дарко,Рабех,Жо и Зе!!!
-При Ратко играехме едно такова нещо дето е нищо!!!Идеята му беше чрез игра най-вече през центъра да се пробива и да се мачка противника чрез постепенна атака и затваряне на противника подобно на това в хокея.Само дето нищо не стана,отбора беше трагичен,нищо не разбираше и не знаеше кво точно да прави на терена и така си остана и до края?
-При Гонзо 1-Левски играеше без каквато и да е тактика и цел,топката или само се изсипваше напред,или се разчиташе на Дарко и Жо да измислят нещо?Отбора играеше ужасен футбол без никаква тактика или замисъл,а само на мускули и блъскане.Единственият мач в който Гонзо се опита да да постави нещо като тактика беше с ЦСКА,когато за цял мач минахме центъра 5 пъти и устискахме равен!!!
-При Ясен есен-Футбола беше насочен към извеждащи пасове от от задна позиция (средната централна зона на терена) към Дембеле и той надбягваше противника!!!Или Дарко да подаде извеждащ пас на Дембеле и пробиви по-крилото от страна на Жо!!!Нямаше нищо друго в играта на Левски!!!
-Пролет Ясен (на практика Гонзо 2)-Предишните 2 неща от есента при Ясен,но вече без крила????С потресаваща ужасна игра в зоните и защитата!!!!
-Сега Гонзо 3-Сега Левски е най-зле от предишните периоди защото просто ги няма Жо и Дембеле и защото Гонзо като треньор е най-слаб от всички преди него!!!Левски в момента представлява това?
-Тотално сбъркана подготовка-не правилни натоварвания на играчите,те сега или се контузват в тренировките или след първото полувреме нямат душа да дишат,камо ли да тичат!!!
-Тотално сбъркана педагогическа насока на Гонзо,вместо да се държи с тях като човек,ментор и да им има уважението на футболистите,да играят за него.Той им вика,обижда и псува като каруцар,така е настроил цялата съблекалня срещу него и футболистите не могат да го понасят!!!
-Липса на каквато и да е тактика в игрови план.Левски няма правилно зониране,даже то липсва изцяло?Правилно прегрупиране,да не кажа, че не съм виждал в Левски някой изобщо да знае при контра атака или защита или пък на статично положение кой точно покрива?От тази гледна точка е тотален хаус,ама тотален.Липса на правилно заставане при статични положения във фаза защита и атака,така и така тоя отбор не се научи кой кой покрива,винаги е абсолютен хаус и всеки застава с който му е най близо,вместо който му е тактически удобен.Липса на изнасяне на топката от защитата при фазата на постепенната атака!!!Или ако се изнася от тях обикновено се изплюва на някой бе каквато и да е цел?Така се губят 2 човека във фаза постепенна атака а именно вътрешните халфове.Защото вместо да разиграват топката пред пенала,те я разиграват в центъра!!!Липса на контра атака,когато Левски вземе топката на контра просто не знаят какво трябва да правят с нея!!!Липса на заучени положения,както и на изкуствената засада като приом.Тези неща ама изобщо ги няма в играта.Липса на изненада в предни позиции,примерно скрит нападател,или вътрешен халф да попадне като крило за момент.Единственото което се прави е левият бек да играе от дясно и обратно, както и дясното крило от ляво и обратното.С това единственият който се обърква е Левски,а не противника защото просто се изненадваме сами себе си.Защото противника не си променя играта и постройката не се нарушава,а само ние!!!Идеята е да увличаш противниковата защита за да освобождаваш място от втора линия,а не само да правиш размяна на позиции,само заради размяната!!!Липса на каквото и да е разузнаване в Левски,винаги се повтаря, че не било важно как играе противника а как играел Левски,напротив такова животно НЕМА,трябва да знаеш и кътните зъби на противника за да може да построиш правилно играта и тактиката си върху това.Трябва да знаеш кои са слабите играчи,кои са слабите звена в играта,от къде ще дойде изненадата,каква е стандартната тактика и тип игра,и още много и много компоненти в играта на противника.Няма как да построиш своята тактика ако не познаваш тактиката на противника,това е невъзможно!!!
П.П. Тук изобщо не говорим за изпълнението на самите компоненти на играта във фаза защита и нападение,а само компонентите.Защото само като видиш как са построени и застават футболистите на Левски ти е ясно, че в този отбор няма и 2 грама тактика!!!
[center][wrapimg=]http://prikachi.com/images/742/9410742s.png[/wrapimg][/center]
[center]Чардар, Ловеч, Микре, кои сте всъщност вие? Знаем, че сте само фенове на Литекс! Фенове на Литекс шаляляля, ооо фенове на Литекс шаляляляла![/center]

Потребителски аватар
chievo
Контакти:

Мнениеот chievo » 30 авг 2011 10:59

ЦСКА-р съм, но бих искал да изкажа и своето мнение, надявам се да не дразня някой.

Проблемът, както при Левски, така и при ЦСКА, се състои основно от 2 неща:
1. Не се изгражда стил на игра
2. На футболистите им куцат основни футболни умения

Ако мога да обобщя, най-успешните отбори в света прилагат една от двете тактики в нападение:
1. Тип Ман Юнайтед - скоростна игра, атака главно през крилата.
2. Тип Барса - задържане на топката, създаване на повече опасности през центъра на нападението

В България, в юношеските школи не създават играчи, които да могат да практикуват успешно някой от двата стила. Аз досега не съм виждал вътрешен халф да може да спре топката след пас от защитник, да се обърне рязко и да елиминира противник 1 на един. Или да го премине още с първо докосване. Когато това прави Иниеста, например, цялата атака на Барса се разтваря като ветрило. Тогава той има много опции - вземете примерно вчерашния мач срещу Виляреал. И тогава стават истинските опасности пред вратата на противника.

Крилата ни пък не са научени нито да центрират точно, нито да търсят нахлуващ от втора линия играч, за да му подадат по земя.

Не се тренират заучени комбинации от игра (не говоря за статичните положения), например - при изнасяне на топката едновременно да тръгнат двама играчи на скорост, като първият получава топката и с едно докосване я прехвърля на втория. Това винаги всява смут в защитата - много по-трудно е да опазиш играч, влизащ на скорост.

Нападателите и крилата не търсят празни пространства. Вижте вчера гола на Фабрегас - сред тълпа от защитници намери коридор, за да получи удобна топка.

Може още много да се говори. В нашия мач със Стяуа Спас беше тотално обезличен, именно защото не е научен да търси правилно празни пространства. В българското първенство понякога му се получава, но една по-добра защита се справя по-успешно с него. Когато не е на скорост, той губи голяма част от предимствата си. А Радуканов явно не може да му покаже, как се прави къс спринт на 10-15 метра, за да се освободиш за пас от вътрешен халф.
Изображение

трупчиев
Контакти:

Мнениеот трупчиев » 30 авг 2011 11:00

За каква тактика говорите,като преди мачовете най-често използваната реплика е "Ние сме Левски,играем си нашата игра,другите да се съобразяват с нас".Нашите отбори са свикнали да играят едно и също всеки мач независимо от противника,затова са толкова лесно предвидими особено в Европа.В съвременния футбол не за всеки мач,а и по време на мача се сменя тактиката.Но това се учи в тренировките,а не в чалгаджийниците.

THE G.A.M.E

Мнениеот THE G.A.M.E » 30 авг 2011 12:44

Основният проблем на Левски в момента наистина е от тактическо естество.
В този ред на мисли ... Темата е точно на място и в точното време ...

Лошото е, че към момента едниствените ни силни страни ( плюсове ) са индивидуалностите на играчите ни, на отделните единици.
Почти всеки един от футболистите на Левски се отличава с нещо специфично от останалите играчи в другите ни отбори ...
Това е отлична предпоставка Левски да е един по-различен отбор , разбира се - в положителен аспект от останалите си конкуренти.

Проблема на този Левски е, че линиите ( защита, халфове и нападатели ) са раздаличени, че има огромни за стандартите на съвременният футбол дупки между тях.
Например в мачовете ни обикновено, защитната формация стои на 30-ят-35-ят метър от терена, халфовете са на 50-ят-60-ят, а нападателите на 20-на-25 метра пред тях ...
Това просто е ужасяващо разпределение на линиите за отобр, който иска да изглежда "компактно" по терена !
Е, няма как да стане това, след разстоянието между защитата и нападението е 60-на метра !!

Вижте как играят дори средно европейски тимове ...
Дори Спартак Търнава имаха едва 40-на метра между трите си линии !
И без да изпадат в глуха защита, създаваха впечатление, че играят "бетон" !!
В съвременният футбол е много важно да имаш компактност на игрището.
Изградените линии да са близко, за да могат да си взаимодействат по лесно ...
А и така се оставят много по-малко пространство на съперника за развитие на играта си.

Другият основен проблем на този Левски е липсата на движение на играчите ...
Така нареченото - "движение без топка"
Стоилов казваше, че на тренировка са повтаряли десетки пъти ситуации, само защото човека с топка НЕ Е ИМАЛ ПОНЕ ТРИ ОПЦИИ ЗА ПАС НАПРЕД !!!
А погледнете сега какво се получава ...
Крилата ни на тъча, Арш на дъгата на наказателното, Цветков ( Дарко ) се шматка на 10-на метра от него, докато деф. халфове се опитват да изнесат топката ...
Нямаш ли добро движение на играчите си без топка, постепенната атака трябва да се изключи като опция от играта на даден отбор !
В тази насока може много да се работи при нас ...
Защото крилат ни, освен бързи са и технични.
И в този смисъл, аз неразбирам, защо дремят на тъча, а не чакат пас на позиция - по навътре към вратата на съперника !??
На 10-15 метра навътре от тъч линията може да се опита удар, разиграване с център нападателя ( а не балонно центриране от тъча ) , имаш избор да тръгнеш още - по навътре на терена, а може да се тръгне и към тъча, което си е две опции !!
Но в момента в Левски не виждаме такова разнообразие ...

Схемата толкова няма значение ...
Един отбор, ако има добро движение на играчите си без топка и в схема 6-4-0 да играе, пак ще имат атаки и ще могат да притискат съперника !
Някой казват, че схемата ни от времето на Мъри се е износила и всички ни знаели ...
Ами знаят ни, защото не я играем ( схемата ) разчупено !
Една схема има няколко вариации ...
Левски например от Времето на Стоилов играе 4-3-3, но във варианта 4-2-3-1
Като играчите си стоят прекалено на позициите и понякога не мърдат !
Е, така няма как да се получи изненада и наистина ставаш предвидим !
И докато за едно добре позициониране на футболистите ни не се изисква, кой знае каква физ. подготовка, то за да си много агресивен и да се играе в атакуващ вариант рзнообразно, определено ти трябва играчите да са на макс физически !

Към момента в Левски отсъстват и двата компонента ...
Дарвин е в грешка !
Човекът не е произлязал от маймуната !
Oт маймуната човек, никога не е ставало... Но за обратното, никога не е късно !

[center][wrapimg=]http://www.rozetabg.com/wp-content/themes/corporate/iyi/logo.jpg[/wrapimg][/center]
[wrapimg=]http://cache.images.core.optasports.com/soccer/teams/75x75/353.png[/wrapimg][rimg]http://cache.images.core.optasports.com/soccer/teams/75x75/661.png[/rimg] [rimg]http://cache.images.core.optasports.com/soccer/teams/75x75/687.png[/rimg]

Потребителски аватар
Tommi
Контакти:

Мнениеот Tommi » 30 авг 2011 12:53

Captain Stottlemeyer написа:Според мен идеята е много хубава, ще си позволя да я доразвия. Най-добре би било всички наши предложения да бъдат обобщени от някой модератор (може би Милен или Дъстли ще се заемат с това). След това чрез „Гонг” да се направи връзка с фен-клуба на "Левски" и така да се организира среща със спортно – техническото ръководство на отбора, на която идеите и предложенията да бъдат обсъдени. Искрено се надявам, че Гонзо, Тони Здравков и останалите, хора врели и кипели във футбола, няма да се почувстват обидени от това, че искаме да продаваме на краставичари краставици.

Идеята ти е хубава, но аз очаквам в тази тема да се пишат предимно общи приказки, които са ясни на хора с 15-20-годишен стаж в професионалния футбол.
Георги Аспарухов - Гунди към ръководството на Милан: "Има една страна България, в тази страна България има един отбор Левски, може и да не сте чували за него, в този отбор съм се родил, в този отбор ще умра!

Върни се в “Левски”