Допада ли ви Джулая, дори да не е типичен български обичай?

Модератори: paceto, kartago, SkArY_9, slavia_forever, vaskonti, Madridist

Да
63
62%
Не
39
38%

Общо гласове: 102

Потребителски аватар
slavia_forever
Контакти:

Мнениеот slavia_forever » 01 юли 2012 00:10

Джулая (нечленувано: „Джулай“) е традиционен хипи празник в България, който възниква във Варна през 1986 г., а понастоящем се празнува редовно с участието на Джон Лоутън в най-източният бряг - скалите при с. Камен бряг, където Слънцето първо огрява България. Името на празника се свързва с известната песен на Юрая Хийп от 1971 г. July Morning. „Джулай“. Въпреки че традицията е свързана със световното хипи движение през 1960-те, тя съществува в България и до днес. На всеки 30 юни срещу 1 юли големи групи хора се събират по българското крайбрежие на Черно море, за да посрещнат заедно изгрева на слънцето. Така те смятат, че се пречистват пред него, без това да има връзка с езически или религиозни ритуали.

Годината е 1980, мястото – южният плаж във Варна, участниците – четири или пет човека, а идеята беше на покойният Виолин Станкович. През есента на повечето от нас предстоеше да влязат в казармата, а това беше последното ни безгрижно лято. Ние естественно го използвахме на пълни обороти с малко спане и много щуротии. Всичко стана по случайност и без никаква предварителна подготовка, просто Вили каза: Ей искате ли да прекараме една нощ на плажа и да гледаме изгрева на сутринта? Естественно всички бяхме ЗА и така започна всичко. След това си казахме че ще бъде добре да се събираме всяко лято на този ден. В периода от 1980 до 1983 нямахме никаква възможност не само да се събираме но и да се виждаме, тъй като ни изпратиха войници в различни краища на страната за да я пазим от „лошите империалисти, които само чакаха удобен момент за да ни превземат и заробят.” Следващата известна сбирка по този повод беше 1984, след това през 1985 (пак на южният плаж във Варна). Едва през 1986 идеята започна да набира популярност и се проведе първото събиране в Камен бряг.

Джулая е уникален за България поради естеството на неговото възникване и не се наблюдава в други страни в Европа и по света. Твърди се, че е възникнал като протест срещу комунистическата власт, изразен в символиката на едноименната песен на Юрая Хийп. Символичното посрещане на изгрева е било като посрещането на едно ново начало и едно по-добро бъдеще за първоначалните участници. След падането на комунистическия режим в страната движението продължава да съществува, но липсата на първоизточника за протест променя с времето основната идея на първото хипи движение в България.

Някои твърдят, че идеята вече е загубила своето първоначално значение, както и че по-младите хора не са непременно запознати с условията, при които е възникнал този празник или дори кой е авторът на песента. Въпреки това, въодушевлението от първите сутрешни лъчи, като символ на зараждащия се живот, е все още основна причина хората да го честват.

Поради прекаленото посещение след промените от 1989 г. на хора, които са далеч от хипарската идея, група от т. нар. „стари хипари“ решават да започнат да честват „ивнинга“ (вечерта - от July Evening), като се събират в с. Варвара на 30 юни.

Идеята за Джулая е популярна и днес. Сега тя има смисъл на бягство от цивилизацията, на протест срещу собствения Аз и пълно освобождаване на личността от оковите на големия град.
Източник
Колкото по-малко е умът, толкова по-трудно е да бъде скрит!" М.Генин

Потребителски аватар
subzero
Контакти:

Re: Допада ли ви Джулая,дори да не е типичен български празник?

Мнениеот subzero » 01 юли 2012 00:12

Само да кажа,че последната снимка е от Бургас и много ме е яд,че не успях да отида.
[center]Изображение[/center]
[center]ЧЕРНОМОРЕЦ БУРГАС-вчера,днес,утре и завинаги !![/center]

Потребителски аватар
Кашчей

Мнениеот Кашчей » 01 юли 2012 00:24

Джулая не е празник и никога не е бил, камо ли да е типичен.Това е просто някаква традиция, породена от желанието да си различен.Песента, лично на мен ми допада, защото музиката ме разтърсва.Със сигурност няма да си вдигна гълъбите, само за едно посрещане, на една зора, на морския бряг.
Ний армейци сме големи,
на "Литекс" верни сме чеда.
Със съдиите-наше знаме
мачкаме навред сега.

Разговор в "Спорт Депо":
-Имате ли фланелки на "ЦСКА-София"?
-Каква ви трябва-на вратар, на полеви играч, или на съдия?

urkoto

Мнениеот urkoto » 01 юли 2012 00:29

Хипарски простотиии. А бяха времена, когато тия дегенерати бяха безмилостно преследвани от конна полиция и главите им бяха трошени от жандармерия... еееееех, не останаха и ушаци като хората вече :|
Краен костовист за сведение на всички герберастки псета.

http://vbox7.com/play:9c1d258e8b - най-великия 3-секунден клип в историята на човечеството

Потребителски аватар
slavia_forever
Контакти:

Мнениеот slavia_forever » 01 юли 2012 00:32

urkoto написа:Хипарски простотиии. А бяха времена, когато тия дегенерати бяха безмилостно преследвани от конна полиция и главите им бяха трошени от жандармерия... еееееех, не останаха и ушаци като хората вече :|

Не говорим за хипарите. На мен лично ми допада идеята да гледам изгрева и морето с бира в ръка и слушайки рок - без да правя, каквото и да било лошо и да преча на другите.
Колкото по-малко е умът, толкова по-трудно е да бъде скрит!" М.Генин

Потребителски аватар
BadBoy

Мнениеот BadBoy » 01 юли 2012 00:39

Че това само на първи юли ли се прави, гледането на изгрева, слушането на музика (задължително класическа) и пиенето на бира?
Никога не пишете подобни мнения във форумите на гонг
Клик -->> [rimg]http://store.picbg.net/pubpic/D2/1E/bcd465b2c446d21e.jpg[/rimg]

Потребителски аватар
Синьо сърце
Контакти:

Мнениеот Синьо сърце » 01 юли 2012 00:48

Допада ми, за разлика от гнусните валентинки и хелоуийни, защото няма претенции за празник. Кеф ти е-ходиш, не ти е кеф-майната му! А ония педерасии ни ги налагат насила и с клизми!
Няма попътен вятър за този, който не знае къде отива!
[rimg]http://www.bghelp.co.uk/bgembassy_header/flag.gif[/rimg] БЪЛГАРИЯ НАД ВСИЧКО!

Потребителски аватар
Kolec
Контакти:

Мнениеот Kolec » 01 юли 2012 00:50

slavia_forever написа:
urkoto написа:Хипарски простотиии. А бяха времена, когато тия дегенерати бяха безмилостно преследвани от конна полиция и главите им бяха трошени от жандармерия... еееееех, не останаха и ушаци като хората вече :|

Не говорим за хипарите. На мен лично ми допада идеята да гледам изгрева и морето с бира в ръка и слушайки рок - без да правя, каквото и да било лошо и да преча на другите.

Вече това няма нищо общо с хипарски "празник"! Ако направиш една анкета защо хората са на плаза на 30 срещу 1 и откъде идва July Morning съм сигурен, че дали ще има 20% които да знаят верния отговор. Толкова се комерсиализира въпросната вечер,че ми се иска да започна да правя Джун или Аугуст морнинг само и само да няма 100000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000 човека на плажа
..:: Tout comprende, c'est tout mepriser ::..

Потребителски аватар
Kolec
Контакти:

Мнениеот Kolec » 01 юли 2012 00:51

Синьо сърце написа:Допада ми, за разлика от гнусните валентинки и хелоуийни, защото няма претенции за празник. Кеф ти е-ходиш, не ти е кеф-майната му! А ония *******ии ни ги налагат насила и с клизми!

+1 ако не бях прекалил с бирите за последните 20-30 часа и аз може би щях да успея да го кажа толкова правилно!
..:: Tout comprende, c'est tout mepriser ::..

Върни се в “Архив”