Въпрос за програмта Picasa!
Модератори: paceto, kartago, SkArY_9, slavia_forever, vaskonti, Madridist
Въпрос за програмта Picasa!
Oт вчера упорито се опитвам да понауча елементарни функции на програмата за обработка на снимки Пикаса. Тъй като нямам никакъв опит с подобен вид материя реших да не се пускам на бързия и да тегля Фотошоп-а ами да използвам тази наглед по-лесна програмка. Та...опитвам се да си направя колаж от снимки. Усвоих основните неща, но искам да разбера има ли в тази програма някъде функция, която евентуално съм пропуснал и която позволява преоразмеряване на снимките. Има подобна, която променя размера, но съизмерно. Накратко търся функция като при Office пакета, където като вмъкнем снимка и цъкнем на нея можем да я разтягаме наляво-надясно, нагоре-надолу и т.н. Мерси на просветените, които ще отделят от времето си да ми отговорят. Приятна вечер!

Re: Въпрос за програмта Picasa!
Виж дали в Editor имаш опция за Transform---- Resize-независимо дали е свободна трансформация или не.Това са инструментите за преоразмеряване.Имай предвид, че в много от програмите, преоразмеряването в посока увеличаване води до пикселизация на картината.
Признавам си, че говоря от опит с фотошоп, фаейеруоркс, ГИМП и още няколко, които се преоразмеряват по този начин.Всъщност, малко те излъгах, извинявай.. иде реч за Scale

Признавам си, че говоря от опит с фотошоп, фаейеруоркс, ГИМП и още няколко, които се преоразмеряват по този начин.Всъщност, малко те излъгах, извинявай.. иде реч за Scale

Ний армейци сме големи,
на "Литекс" верни сме чеда.
Със съдиите-наше знаме
мачкаме навред сега.
Разговор в "Спорт Депо":
-Имате ли фланелки на "ЦСКА-София"?
-Каква ви трябва-на вратар, на полеви играч, или на съдия?
Със съдиите-наше знаме
мачкаме навред сега.
Разговор в "Спорт Депо":
Пикасата има опция за колаж директно. Незнам дали ти е с българско меню или английско. Ако е с българско отиваш на създаване и от там на колаж от снимки. Ако е на английски за да не търсиш защото не се знае дали превода на български е точен менюто е третото от дясно на ляво. Първото е хелпа. Като дадеш на него третото от горе на долу. Там вече си има за оразмеряване и въртене на снимките.
[center]
[/center]

Значи, ако си на български (аз имам версия 3 и я инсталнах сега, заради теб
) отиваш на подрязване на снимката.В лявото поле, където имаш тъмбнейли, кликваш на тъмбнейла и вдясно, върху голямата снимка трябва да ти се появи осветено поле, което е рамкирано.Като поставиш курсора в някой от ъглите на това поле и го движиш с натиснат ляв бутон на плъха ти се променят размерите.Като решиш, че размерът за изрязване те удовлетворява-действаш.Не видях, за съжаление, опция да скалираш цялата снимка.Пикаса дава възможност да отидеш във фотошоп, ако го имаш инсталиран, а там скалирането е много по-лесно.

Ний армейци сме големи,
Със съдиите-наше знаме
мачкаме навред сега.
Разговор в "Спорт Депо":
Със съдиите-наше знаме
мачкаме навред сега.
Разговор в "Спорт Депо":
stannn написа:Пикасата има опция за колаж директно. Незнам дали ти е с българско меню или английско. Ако е с българско отиваш на създаване и от там на колаж от снимки. Ако е на английски за да не търсиш защото не се знае дали превода на български е точен менюто е третото от дясно на ляво. Първото е хелпа. Като дадеш на него третото от горе на долу. Там вече си има за оразмеряване и въртене на снимките.
Има го, но е съразмерно, а той иска несъразмерно оразмеряване, което явно липсва в Пикаса.
Ний армейци сме големи,
Със съдиите-наше знаме
мачкаме навред сега.
Разговор в "Спорт Депо":
Със съдиите-наше знаме
мачкаме навред сега.
Разговор в "Спорт Депо":
Кашчей написа:Значи, ако си на български (аз имам версия 3 и я инсталнах сега, заради теб) отиваш на подрязване на снимката.В лявото поле, където имаш тъмбнейли, кликваш на тъмбнейла и вдясно, върху голямата снимка трябва да ти се появи осветено поле, което е рамкирано.Като поставиш курсора в някой от ъглите на това поле и го движиш с натиснат ляв бутон на плъха ти се променят размерите.Като решиш, че размерът за изрязване те удовлетворява-действаш.Не видях, за съжаление, опция да скалираш цялата снимка.Пикаса дава възможност да отидеш във фотошоп, ако го имаш инсталиран, а там скалирането е много по-лесно.
Да на български съм и съм 3ка. Искам да оразмеря по собствен избор, а не да изрежа. Това за изрязването го видях. И какво е скалиране? Мерси все пак за отговора.

mironi88 написа:Кашчей написа:Значи, ако си на български (аз имам версия 3 и я инсталнах сега, заради теб) отиваш на подрязване на снимката.В лявото поле, където имаш тъмбнейли, кликваш на тъмбнейла и вдясно, върху голямата снимка трябва да ти се появи осветено поле, което е рамкирано.Като поставиш курсора в някой от ъглите на това поле и го движиш с натиснат ляв бутон на плъха ти се променят размерите.Като решиш, че размерът за изрязване те удовлетворява-действаш.Не видях, за съжаление, опция да скалираш цялата снимка.Пикаса дава възможност да отидеш във фотошоп, ако го имаш инсталиран, а там скалирането е много по-лесно.
Да на български съм и съм 3ка. Искам да оразмеря по собствен избор, а не да изрежа. Това за изрязването го видях. И какво е скалиране? Мерси все пак за отговора.
Не мисля, че Пикаса ти предлага такава екстра, поне не видях, а се порових във всичките и опции.Скалиране е мой термин

Препоръчвам ти фотошоп, ако наистина смяташ да се занимаваш с подобни красоти.
Ний армейци сме големи,
Със съдиите-наше знаме
мачкаме навред сега.
Разговор в "Спорт Депо":
Със съдиите-наше знаме
мачкаме навред сега.
Разговор в "Спорт Депо":
Кашчей написа:mironi88 написа:Кашчей написа:Значи, ако си на български (аз имам версия 3 и я инсталнах сега, заради теб) отиваш на подрязване на снимката.В лявото поле, където имаш тъмбнейли, кликваш на тъмбнейла и вдясно, върху голямата снимка трябва да ти се появи осветено поле, което е рамкирано.Като поставиш курсора в някой от ъглите на това поле и го движиш с натиснат ляв бутон на плъха ти се променят размерите.Като решиш, че размерът за изрязване те удовлетворява-действаш.Не видях, за съжаление, опция да скалираш цялата снимка.Пикаса дава възможност да отидеш във фотошоп, ако го имаш инсталиран, а там скалирането е много по-лесно.
Не мисля, че Пикаса ти предлага такава екстра, поне не видях, а се порових във всичките и опции.Скалиране е мой термин, иде от scale, което е опцията във фотошоп за оразмеряване по собствен избор, на картина.Тоест-оразмеряване по скала-можеш да увеличаваш или намаляваш дължина, или височина, или и двете, с произволен размер.
И аз порових и нищо не видях. Зор ми е щото тази Пикаса изглежда лесна, а фотошопа ще има да се пинкям една седмица докато разбера как става. Иначе относно скалирането - да точно това ми трябва. Интересно мога да го напрая на офис пакета, а тук не. Мерси отново все пак. Може би темата вече е за коша.

mironi88 написа:Кашчей написа:mironi88 написа:Да на български съм и съм 3ка. Искам да оразмеря по собствен избор, а не да изрежа. Това за изрязването го видях. И какво е скалиране? Мерси все пак за отговора.
Не мисля, че Пикаса ти предлага такава екстра, поне не видях, а се порових във всичките и опции.Скалиране е мой термин, иде от scale, което е опцията във фотошоп за оразмеряване по собствен избор, на картина.Тоест-оразмеряване по скала-можеш да увеличаваш или намаляваш дължина, или височина, или и двете, с произволен размер.
И аз порових и нищо не видях. Зор ми е щото тази Пикаса изглежда лесна, а фотошопа ще има да се пинкям една седмица докато разбера как става. Иначе относно скалирането - да точно това ми трябва. Интересно мога да го напрая на офис пакета, а тук не. Мерси отново все пак. Може би темата вече е за коша.
Ако се навиеш за фотошопа, няма проблем да питаш-ще ти дам съвети, доколкото мога да ти помогна.Не съм гений, но мисля, че нещичко знам и умея

Ний армейци сме големи,
Със съдиите-наше знаме
мачкаме навред сега.
Разговор в "Спорт Депо":
Със съдиите-наше знаме
мачкаме навред сега.
Разговор в "Спорт Депо":
- необясним банан
- Контакти:
Фотошоп е твоята програма. Имам и Пикаса инсталирана, но я ползвам само заради уеб албума. Всички обработки правя или на Фотошоп, или на Зонер. Но имай предвид че Фотошопа яде много от ресурса на компютъра ти, така че те съветвам да си свалиш Зонер - лека е и има практически всичко необходимо за обработка на изображения.
Аb alio axspectes, alteri quod feceris