Кой е най-старият и регистриран футболен клуб в България?

Модератори: paceto, kartago, SkArY_9, slavia_forever, vaskonti, Madridist

MORSKI
Контакти:

Re: Кой е най-старият и регистриран футболен клуб в България?

Мнениеот MORSKI » 30 дек 2010 04:54

Ето на какво се натъкнах. Моля да бъда извинен за грешката- не е вярно, че нямате мач - имате един 1915 година със Свети Августин(2:2), но той ви остава еиднствен не за 5 години, ами за 7 :shock:
Същата година "Еклер" (Пловдив) се преименува на "Светкавица", а до нея изникват множество съседи: "Помпей", "Свобода", "Херкулес", "Вихър", "България", "Слава", "Спорт", "Съгласие", "Сириус", "Юнак", "Защита" и др. За периода март 1912 - юни 1919 г. само в град Пловдив се играят близо 15 мача. Мачовете на "Св. Августин", "Победа", "Еклер" и "Левски" (Пловдив) са документирани, има снимки, статии. В София и Варна се изиграват още много мачове за този период. Парадокса е, че "Ботев" (Пловдив), който се води за най-стар отбор в страната за същия период е изиграл един единствен официален мач срещу колежаните от "Свети Августин" през 1915 г.
Как ще коментирате това? Тук има и доста друга информация- ето го източника - http://clubs.dir.bg/showflat.php?Board= ... art=3&vc=1

Какво са правили 7 години Пухтев и комапния :shock: Пича от Ботев искаше статистика за изиграни мачове до 1919- в линка има над сто! Но вие имате един? :shock:

loko2004
Контакти:

Мнениеот loko2004 » 30 дек 2010 09:08

Силвър, значи знаеш кога е роден Пенелов ама Пухтев не знаеш ей опасна работа сте сега когато почнаха освен ние и други фенове да ви питат за Пухтев изведнъж му забравихте рождената година :)

А кво се е случило в 1912 си го казва самия Пенелов

Играехме със саморъчно направени свински фуски. Ще ми се да разкажа как се сдобихме за първи път с истинска футболна топка. Тогава такава имаха само учениците от френския колеж. Често ходихме да ги гледаме как играят на своето игрище "Колежа" (сега там е стадион "Хр. Ботев"). Тогава около него имаше висока трева, бурени и тръни. На една тренировка една топка беше изритана силно и надалече в тръните. Почакахме известно време, но никой не я потърси. Аз свирнах на един от нашите малчугани/може би Пухтев ;) /, той бързо я взе и на бегом изчезна с нея. На другия ден всички се събрахме на нашето игрище. Първото, на което играехме тогава, беше плацът на 21-ви пехотен полк. Често ходихме да играем и на игрището на "Пепинерата" (където сега е Сточна тара). Радостта ни нямаше граници. С тази топка играхме много време. Колко пъти я лепихме, не си спомням, но докато не стана само на парчета, не спряхме да играем с нея. Екипи изобщо нямахме. Сами си ушихме фланелки, гащета и чорапи".
Днешният Локомотив Пловдив се родил на 26 юли 1926г. с името Пловдивски Спортклуб!

Потребителски аватар
silverbg
Контакти:

Мнениеот silverbg » 30 дек 2010 09:10

Морски, това което ти си пуснал не е по-различно от това, което ние.

Ние за протокол нямаме притенции, че притежаваме, нека тези които имат да го пуснат и да докажат, че е автентичен - другото са празни приказки.

Правиш ли разлика да не се играни мачове и да не са останали сведения под писмена форма за тях? После тези, които твърдят, че имат такива сведения да ги пуснат тука, а не само да говорят. Трето - защо реши, че трябва да има някви изиграни мачове за да функционира тогавашен ФК? За какво са играни тия мачове - официални ли са, приятелски, махленски? Срещу кой трябва да са играни тия мачове за да се приемат за доказателство за функциониране на клуба?

И накрая - покажи ми къде някой историк или статистик е посочил година за основаване на Ботев различна от 1912г.

локо2004, ами незнам нямам сведение, за това вие ми покажете от къде знаете. С Пенелов има интервю и там е спомената годината на раждане.
А колкото кво казва той, да, така е казал, ама той казва и други работи, ама тях интересно ще не искате да признаете.
Последна промяна от silverbg на 30 дек 2010 09:17, променено общо 2 пъти.
Through the worst we prevail, so our voices will be heard.
http://www.bultras.com

Потребителски аватар
Пловдив1926
Контакти:

Мнениеот Пловдив1926 » 30 дек 2010 09:14

MORSKI написа:Ето на какво се натъкнах. Моля да бъда извинен за грешката- не е вярно, че нямате мач - имате един 1915 година със Свети Августин(2:2), но той ви остава еиднствен не за 5 години, ами за 7 :shock:
Същата година "Еклер" (Пловдив) се преименува на "Светкавица", а до нея изникват множество съседи: "Помпей", "Свобода", "Херкулес", "Вихър", "България", "Слава", "Спорт", "Съгласие", "Сириус", "Юнак", "Защита" и др. За периода март 1912 - юни 1919 г. само в град Пловдив се играят близо 15 мача. Мачовете на "Св. Августин", "Победа", "Еклер" и "Левски" (Пловдив) са документирани, има снимки, статии. В София и Варна се изиграват още много мачове за този период. Парадокса е, че "Ботев" (Пловдив), който се води за най-стар отбор в страната за същия период е изиграл един единствен официален мач срещу колежаните от "Свети Августин" през 1915 г.
Как ще коментирате това? Тук има и доста друга информация- ето го източника - http://clubs.dir.bg/showflat.php?Board= ... art=3&vc=1

Какво са правили 7 години Пухтев и комапния :shock: Пича от Ботев искаше статистика за изиграни мачове до 1919- в линка има над сто! Но вие имате един? :shock:

Отбора на Св. Августин си е отделен отбор и няма нищо общо с Ботев Пловдив(говорим чисто технически като "клубове"). Пак им остават 9 години.
[wrapimg=]http://napoletani.org/wp-content/uploads/2015/03/muslims1.png[/wrapimg]

Потребителски аватар
silverbg
Контакти:

Мнениеот silverbg » 30 дек 2010 09:16

Иги, дай да видя ся къде разбра, че Пухтев е роден 1900г. ?

Потребителски аватар
Пловдив1926
Контакти:

Мнениеот Пловдив1926 » 30 дек 2010 09:22

loko2004 написа:Силвър, значи знаеш кога е роден Пенелов ама Пухтев не знаеш ей опасна работа сте сега когато почнаха освен ние и други фенове да ви питат за Пухтев изведнъж му забравихте рождената година :)

А кво се е случило в 1912 си го казва самия Пенелов

Играехме със саморъчно направени свински фуски. Ще ми се да разкажа как се сдобихме за първи път с истинска футболна топка. Тогава такава имаха само учениците от френския колеж. Често ходихме да ги гледаме как играят на своето игрище "Колежа" (сега там е стадион "Хр. Ботев"). Тогава около него имаше висока трева, бурени и тръни. На една тренировка една топка беше изритана силно и надалече в тръните. Почакахме известно време, но никой не я потърси. Аз свирнах на един от нашите малчугани/може би Пухтев ;) /, той бързо я взе и на бегом изчезна с нея. На другия ден всички се събрахме на нашето игрище. Първото, на което играехме тогава, беше плацът на 21-ви пехотен полк. Често ходихме да играем и на игрището на "Пепинерата" (където сега е Сточна тара). Радостта ни нямаше граници. С тази топка играхме много време. Колко пъти я лепихме, не си спомням, но докато не стана само на парчета, не спряхме да играем с нея. Екипи изобщо нямахме. Сами си ушихме фланелки, гащета и чорапи".

Ето го отбора на Св. Августин от 1915 година - странно, хората имат екипи, герб, ОТБОР, и футбол играят...

Изображение

Една снимчица за тези, които твърдят как 1912 година едва ли не футбол не се играело :mrgreen:

Изображение

Малко от архива на колежа Св. Августин:

“…1911г. донесе в колежа футболната топка, с която играха два отбора, опитващи се, без каквито е да е правила, да вкарат топката във вратата на съперника – врата, първоначално означена с два камъка, а впоследствие и с две греди.”

“На 5 октомври 1911г. (по стар стил, бел. авт.) отец Мериадек, преподавател по телесно възпитание, който бе заменил традиционните разходки в четвъртък и неделя с тренировки по футбол, организира в днешния ден първата футболна надпревара между пансионерите (тоест живеещите в пансиона колежани, бел. авт.), която се състоя близо до разсадника (Пепиниерата) в Мичкюр, в което състезание той позволи да се включат и външни лица, непансионери.”

Изображение
[wrapimg=]http://napoletani.org/wp-content/uploads/2015/03/muslims1.png[/wrapimg]

loko2004
Контакти:

Мнениеот loko2004 » 30 дек 2010 09:31

silverbg написа:Иги, дай да видя ся къде разбра, че Пухтев е роден 1900г. ?

Силвър не само Пухтев е роден 1900 ;) а и друг ваш основател

10.09.2010 г. 13:36:00 ч.
110 години от рождението на Никола Алваджиев - летописецът на Пловдив

а за Пухтев като ваш първи председател ти предлагам да се поразровиш ти за рождената му дата, която съм убеден че мноооого добре я знаеш... ;)
Днешният Локомотив Пловдив се родил на 26 юли 1926г. с името Пловдивски Спортклуб!

Потребителски аватар
silverbg
Контакти:

Мнениеот silverbg » 30 дек 2010 09:32

MORSKI написа:Ето на какво се натъкнах. Моля да бъда извинен за грешката- не е вярно, че нямате мач - имате един 1915 година със Свети Августин(2:2), но той ви остава еиднствен не за 5 години, ами за 7 :shock:

В този линк има даден и мач през 1912г. - 1912 г., в Пловдив: "Ботев" (Пд) - "Втора софийска мъжка гимназия" /II СМГ/ (Сф) 6:0.

На Тича пише до 1919 за 2 мача, колкото и на Ботев, а за целия период 7, пак колкото и на Ботев.

Потребителски аватар
silverbg
Контакти:

Мнениеот silverbg » 30 дек 2010 09:33

loko2004 написа:
silverbg написа:Иги, дай да видя ся къде разбра, че Пухтев е роден 1900г. ?

Силвър не само Пухтев е роден 1900 ;) а и друг ваш основател

10.09.2010 г. 13:36:00 ч.
110 години от рождението на Никола Алваджиев - летописецът на Пловдив

а за Пухтев като ваш първи председател ти предлагам да се поразровиш ти за рождената му дата, която съм убеден че мноооого добре я знаеш... ;)

А ся аз ще се ровя. :lol: Вие го твърдите това - докажете го. Аз за другия знам, що ли си мисля, че се бъркате с него. :lol:

loko2004
Контакти:

Мнениеот loko2004 » 30 дек 2010 09:36

silverbg написа:А ся аз ще се ровя. :lol: Вие го твърдите това - докажете го. Аз за другия знам, що ли си мисля, че се бъркате с него. :lol:

Не, не се бъркаме ;)

П.С. трябва да ви призная обаче, че сте се представили добре, за момента разбира се
Последна промяна от loko2004 на 30 дек 2010 09:39, променено общо 1 път.

Върни се в “Архив”