Кой е най-старият и регистриран футболен клуб в България?

Модератори: paceto, kartago, SkArY_9, slavia_forever, vaskonti, Madridist

Потребителски аватар
silverbg
Контакти:

Re: Кой е най-старият и регистриран футболен клуб в България?

Мнениеот silverbg » 29 дек 2010 22:57

Може ли някой от тук пишещите фенове на отбори имащи претенции, че са най-стария клуб в България да пуснат някакви сведения на това!

Примерно Бялата библия - много искам да я видя, и също да кажат кога е открита и т.н.

Както и за Тича (не Черно Море) - нещо изрезки от вестник, тва, онва. Ей така от интерес ги искам тези неща.

Колкото до Ботев - не ми се чете да къде стигат споровете. Ние сме казвали много пъти - няма митове, няма легенди, има традиция. Традицията е следната, който може да смята ще разбере истината, този вестник е от 1927г. Който оспорва нека знае, че да спориш след 100 години е много лесно, а тези писали това са били свидетели:

Изображение
Through the worst we prevail, so our voices will be heard.
http://www.bultras.com

Потребителски аватар
slavia_forever
Контакти:

Мнениеот slavia_forever » 29 дек 2010 23:06

Хайде отново с подобни "доказателства". :oops:
Колкото по-малко е умът, толкова по-трудно е да бъде скрит!" М.Генин
[wrapimg=]http://www.pfcslavia.com/images/slaviasmall.gif[/wrapimg]

Потребителски аватар
silverbg
Контакти:

Мнениеот silverbg » 29 дек 2010 23:09

Ами пусни ми ти твойте де. Айде че не съм видял нищо до сега - бягай до библиотеката.

А знаеш ли, че твоя клуб е поздравявал Ботев за годишнената му?

MORSKI
Контакти:

Мнениеот MORSKI » 29 дек 2010 23:12

slavia_forever написа:Това, че не е задължителен не означава, че не съществува. За да няма после загубих си протокола и подобни неща. И да видим тогава, как непълнолетни деца в предпуберитетна възраст, как ще се регистрират юридически.

Така е, не значи, че го е нямало, но не е бил официално изискван и в този ред на мисли не вярвам Ботев да имат регистрация от 1912 при все, че 12 годишни деца трудно ще я получат, а и едва ли са знае ли що е това :?

Потребителски аватар
slavia_forever
Контакти:

Мнениеот slavia_forever » 29 дек 2010 23:14

silverbg написа:Ами пусни ми ти твойте де. Айде че не съм видял нищо до сега - бягай до библиотеката.

slavia_forever написа:
Ама аз съм намерил, каквото е нужно за МОЯ клуб, именно за да не ставам смешен. Аз не цитирам незнайни автори, 12-годишни учредители и предания от поколение на поколение. Аз вадя документи, не предания. Последният, който следва да става смешен, точно в тази тема, това съм аз. И МЕКО КАЗАНО се гордея с отбора си! Доказано първият в България, на ПЪРВО място по успехи, след наложените за мен "грандове" още от времето на комунизма! Първият отбор в България не само свормирал се законно като пръв, но и първият полуфиналист в европейски клубен турнир! Когато друг отбор бъде ПРЪВ, както сме били първи ние и може да застане с аргументи А НЕ С ЛЪЖИ зад думите си, аз ще съм първия, който ще го поздрави!

[wrapimg=]http://www.slaviasofia.com/news/img/599327-1523.jpeg[/wrapimg]

Първите 11 футболисти състезавали се за Славия към момента на учредяване на отбора.

Изображение

Членовете на първото ръководство на Славия през 1913

Изображение

slavia_forever написа: Началото полагат младежи, живеещи в района на “Руски паметник”. В квартала около 1910-1911 г. се оформят пет групи като основни звена на спортен интерес сред децата и учениците. Всяка група имала име. Тази, която се събирала за занимания с гимнастика и игри на мястото на днешния хотел “Родина”, носела името “Ботев”. Имала и ръководство начело с Димитър Благоев (Пальо), син на Димитър Благоев - Дядо. Неговият брат – Владимир Благоев, бил водач на групата, която се събирала на празно място на днешната улица “Лайош Кошут” и около бивши старчески приют. Това била групата “Развитие”.
През август 1912 г. ученикът Владимир Йеруселимов показал на приятелите си немски ценоразпис на спортни съоръжения и екипи, имало и футболни топки. Чрез фирмата “Ватерпрух” младежите изписали топка с цена от 22 тогавашни лева (приблизително равни на 20 сегашни). По същия начин постъпили и с екипите – поръчали си бели фланелки, бели гащета и бели чорапи. Така със своя топка и свой екип момчетата от “Ботев” привлекли вниманието на други квартални клубове и започнали да получават предложения за обединение.Най-настойчиви били от “Развитие”.
Първата официална среща на тема обединение станала на 16 септември 1912 г. на игрището на “Развитие”. Решение не било постигнато, но все повече млади ботевци смятали, че било време за създаване на по-голяма и многобройна организация.
Едва на 10 март следващата година се състояла втора среща на представители на “Ботев” и “Развитие”. В едно кафене на ул. “Алабин” се стигнало до принципно обединение на двата квартални клуба, избран бил временен управителен съвет от шест души. На 19 март 1913 г. обединителите определили и първия футболен тим на клуба, който завинаги останал в историята:
[wrapimg=]http://img232.imageshack.us/img232/2360/s3000052lw7.jpg[/wrapimg]
Стефан Лалов, Илия Георгиев, Емануил Гешев, Тодор Калканджиев, Стефан Чумпалов, Димитър Благоев (Пальо) от “Ботев и Павел Грозданов, Фердинанд Михайлов, Борис Шаранков, Асен Бръмчев, Димитър Цветков от “Развитие”.

Около името на новия клуб се разгорещял спор, най-накрая всички приели той да се нарича “Славия”, защото(както било записано в мотивите):
“... Името “Славия” е синоним на славянството, в Прага има клуб с такова име, който е между най-силните в Европа и оттам може да се черпи опит...”
Избрана била комисия, която да подготви договор и документи за регистрация на новия клуб със срок 10 април 1913 г.
Срокът бил спазен и на 10 април 1913 г. се родил клуб “Славия” – София.
В първия управителен съвет били избрани:
Димитър Благоев (Пальо) – председател, Емануил Гешев – подпредседател, Фердинанд Михайлов – секретар, Цвятко Величков – касиер, Георги Григоров – домакин, Тодор Калканджиев – контрола. Славия започва своя път в спортната история на България.

MORSKI
Контакти:

Мнениеот MORSKI » 29 дек 2010 23:17

silverbg написа:Може ли някой от тук пишещите фенове на отбори имащи претенции, че са най-стария клуб в България да пуснат някакви сведения на това!

Примерно Бялата библия - много искам да я видя, и също да кажат кога е открита и т.н.

Както и за Тича (не Черно Море) - нещо изрезки от вестник, тва, онва. Ей така от интерес ги искам тези неща.

Колкото до Ботев - не ми се чете да къде стигат споровете. Ние сме казвали много пъти - няма митове, няма легенди, има традиция. Традицията е следната, който може да смята ще разбере истината, този вестник е от 1927г. Който оспорва нека знае, че да спориш след 100 години е много лесно, а тези писали това са били свидетели:

Знаеш ли колко такива изрезки има във варненски издания ;) Ама това документ ли е ? Не не е :mrgreen: Стига вече, говорихме 100 пъти вече, че това не са документи! Всеки един вестник може да го напише това... Въпросът е друг- да извадите регистрацията си от 1912 година с имената на участниците, а самата регистрация като документ;) емблема, мачове които сте играли в периода 1912 - 1917- когато Левски, ние и Славя имаме мачове. Ако не я имате и не е била 1912 поне устава от 1912, ако съществува де... В протоивен случай аз сега мога д анапиша в някой вестник както съм журналист, че приветствам Черно Море за 200 годишния му юбилей и след 99 години някой да го извади това приветствие като доказателство :mrgreen:

Потребителски аватар
slavia_forever
Контакти:

Мнениеот slavia_forever » 29 дек 2010 23:26

[wrapimg=]http://www.slaviasofia.com/news/img/67361-1231.jpeg[/wrapimg]

Ето какво пише в Протокол № 1.
“Днес на 10 април 1913 г., по инициатива на господата Димитър Благоев, Павел Грозданов, Фердинанд Михайлов, Георги Беловодски, Цвятко Величков, Владимир Митров, Васил Петров, Христо Куртевски, Тодор Калканджиев, Кръстан Тодоров, Емануил Гешев, Стефан Чумпалов, Борис Шаранков, Манол Димитров, Любомир Георгиев, Николай Цветков, Димитър Цветков, Стефан Лалов, Стоимен Петков и Владимир Цветков, се събрахме в 2 часа след пладне на полето при Руски паметник. Под председателството на г-н Димитър Благоев, за ползата от основаване на един спортен клуб, решихме да основем едно спортно сдружение между младежта с наименование “Славия” и със седалище София, имащо за цел физическото възпитание на своите членове, подтикване стремежа им към физическо и морално усъвършенстване и използване ползотворно на свободното от занятия време. Подписали: председател - Димитър Благоев, секретар - Фердинанд Михайлов. Има и подписи на 11 от 19-те основатели.”

Потребителски аватар
silverbg
Контакти:

Мнениеот silverbg » 29 дек 2010 23:28

Morski, като има изрезки от вестниците ги пусни, аз тва не го оспорвам, сигурен съм че има - просто ги пусни бе човек, да се запознаем. Сравнението с днешно време е несериозно, нещата преди 90 години са били доста по-различни. После за документите - искам да ми кажеш кой ги е заверил тези документи и на кво основание реши, че тва е критерии за оснававането на клуба, и разбира се - покажи ги тия документи.

Славия_форевър, първото което вижда е един лист, който дори не може да се прочете кво пише. По-мащабна снимка няма ли? Вторите неща са интересни, ще споменеш ли къде и кога са публикувани. Колкото до успехите на клуба ти - не ги отричам. Аз съм тук за да защитавам моя клуб, който вие нападате. Написаното в текса може и сам да се увериш, че за Ботев не е по-различно.

Не ми отговори знаеш ли, че от твоя клуб преди доста години са изпращали поздравления до Ботев и какво ти говори това? И ти оспорваш ли твоите предшественици и смяташ ли, че си по-наясно от тях с основаването на клубовете в България?

Потребителски аватар
Модератор ЛокоПД
Контакти:

Мнениеот Модератор ЛокоПД » 29 дек 2010 23:33

slavia_forever написа:
silverbg написа:Ами пусни ми ти твойте де. Айде че не съм видял нищо до сега - бягай до библиотеката.

slavia_forever написа:
Ама аз съм намерил, каквото е нужно за МОЯ клуб, именно за да не ставам смешен. Аз не цитирам незнайни автори, 12-годишни учредители и предания от поколение на поколение. Аз вадя документи, не предания. Последният, който следва да става смешен, точно в тази тема, това съм аз. И МЕКО КАЗАНО се гордея с отбора си! Доказано първият в България, на ПЪРВО място по успехи, след наложените за мен "грандове" още от времето на комунизма! Първият отбор в България не само свормирал се законно като пръв, но и първият полуфиналист в европейски клубен турнир! Когато друг отбор бъде ПРЪВ, както сме били първи ние и може да застане с аргументи А НЕ С ЛЪЖИ зад думите си, аз ще съм първия, който ще го поздрави!

[wrapimg=]http://www.slaviasofia.com/news/img/599327-1523.jpeg[/wrapimg]

Първите 11 футболисти състезавали се за Славия

Изображение

Членовете на първото ръководство на Славия през 1913

Изображение

slavia_forever написа: Началото полагат младежи, живеещи в района на “Руски паметник”. В квартала около 1910-1911 г. се оформят пет групи като основни звена на спортен интерес сред децата и учениците. Всяка група имала име. Тази, която се събирала за занимания с гимнастика и игри на мястото на днешния хотел “Родина”, носела името “Ботев”. Имала и ръководство начело с Димитър Благоев (Пальо), син на Димитър Благоев - Дядо. Неговият брат – Владимир Благоев, бил водач на групата, която се събирала на празно място на днешната улица “Лайош Кошут” и около бивши старчески приют. Това била групата “Развитие”.
През август 1912 г. ученикът Владимир Йеруселимов показал на приятелите си немски ценоразпис на спортни съоръжения и екипи, имало и футболни топки. Чрез фирмата “Ватерпрух” младежите изписали топка с цена от 22 тогавашни лева (приблизително равни на 20 сегашни). По същия начин постъпили и с екипите – поръчали си бели фланелки, бели гащета и бели чорапи. Така със своя топка и свой екип момчетата от “Ботев” привлекли вниманието на други квартални клубове и започнали да получават предложения за обединение.Най-настойчиви били от “Развитие”.
Първата официална среща на тема обединение станала на 16 септември 1912 г. на игрището на “Развитие”. Решение не било постигнато, но все повече млади ботевци смятали, че било време за създаване на по-голяма и многобройна организация.
Едва на 10 март следващата година се състояла втора среща на представители на “Ботев” и “Развитие”. В едно кафене на ул. “Алабин” се стигнало до принципно обединение на двата квартални клуба, избран бил временен управителен съвет от шест души. На 19 март 1913 г. обединителите определили и първия футболен тим на клуба, който завинаги останал в историята:
[wrapimg=]http://img232.imageshack.us/img232/2360/s3000052lw7.jpg[/wrapimg]
Стефан Лалов, Илия Георгиев, Емануил Гешев, Тодор Калканджиев, Стефан Чумпалов, Димитър Благоев (Пальо) от “Ботев и Павел Грозданов, Фердинанд Михайлов, Борис Шаранков, Асен Бръмчев, Димитър Цветков от “Развитие”.

Около името на новия клуб се разгорещял спор, най-накрая всички приели той да се нарича “Славия”, защото(както било записано в мотивите):
“... Името “Славия” е синоним на славянството, в Прага има клуб с такова име, който е между най-силните в Европа и оттам може да се черпи опит...”
Избрана била комисия, която да подготви договор и документи за регистрация на новия клуб със срок 10 април 1913 г.
Срокът бил спазен и на 10 април 1913 г. се родил клуб “Славия” – София.
В първия управителен съвет били избрани:
Димитър Благоев (Пальо) – председател, Емануил Гешев – подпредседател, Фердинанд Михайлов – секретар, Цвятко Величков – касиер, Георги Григоров – домакин, Тодор Калканджиев – контрола. Славия започва своя път в спортната история на България.

Мммдааа...Сега и Силвъра ще изкара първите футболисти на Ботевъ със снимки,имена от 1912 година и въобще както си трябва.... :roll: Работата става сериозна...

ПС.Морски,ти няма ли да покажеш нещо по-така ;)
Преди създаването на "социалните мрежи" и интернет http://farm8.staticflickr.com/7095/7315 ... a79f_b.jpg

Потребителски аватар
slavia_forever
Контакти:

Мнениеот slavia_forever » 29 дек 2010 23:39

silverbg написа:Славия_форевър, първото което вижда е един лист, който дори не може да се прочете кво пише. По-машабна снимка няма ли?

Това намерих в момента и съм ти написал текста, който пише.

silverbg написа:Вторите неща са интересни, ще споменеш ли къде и кога са побликувани.

На много места. Преди дни Венцислав Стефанов ги показа по БТВ.

silverbg написа:Аз съм тук за да защитавам моя клуб, който вие нападате.

Аз НЕ нападам отборът на Ботев, който винаги съм казвал, че ми е симпатичен като отбор и нямам нищо против него.

silverbg написа:Написаното в текса може и сам да се увериш, че за Ботев не е по-различно.

Различно е, вие твърдите, че ви е създал 12-годишен предпуберитет, който НЕ е имал право да учреди сдружение! Това е доказателство! Дай ми други доказателства за обратното!

silverbg написа:Не ми отговори знаеш ли, че от твоя клуб преди доста години са изпращали поздравления до Ботев и какво ти говори това. И ти оспорваш ли твоите предшественици и смяташ ли, че си по-наясно от тях с основаването на клубовете в България?

Аз не оспорвам нищо, което ми изпратиш като факт, а не като твое твърдение. Отговорът е НЕ, не знаех, но аз също поздравявам ботевистите като клуб с традиции в България, но няма как да ми харесва факта, да се преиначава и пренаписва историята.

Ето сега и един въпрос от мен. Ако изрезките са доказателства за теб и 12-годишното момченце е основало дружеството ви 1912 година, какво ще кажеш за създаването на Доростол 1902 година, кой е по-стар отбор според теб и на базата на какво?

Върни се в “Архив”