Всичко за протестите срещу Орешарски и властта. АНКЕТА

Модератори: paceto, kartago, SkArY_9, slavia_forever, vaskonti, Madridist

Ще се включите ли в протестите?

Да
198
56%
Не
153
44%

Общо гласове: 351

Потребителски аватар
W84me
Контакти:

Re: Всичко за протестите срещу Орешарски и властта. АНКЕТА

Мнениеот W84me » 29 дек 2013 00:38

vaskonti написа:
W84me написа:
vaskonti написа:Аз съм с 2 климатика + бойлер, работещи нонстоп и сметката ми е 90лв. Но и не съм очаквал друго, при тази люта зима навън. Е, сигурно и протестите имат принос за почти пролетното време напоследък, кой знае... :roll:

60 лева не съм плащал и през лятото даже, така че за мен резултата е налице.

Не знам кого си мислиш, че заблуждаваш. Всички плащаме ток и виждаме за какво става въпрос. На практика намаление няма, освен ако не броиш 2-3 лева за такова.

Миналата година при реално потребление 50 лева съм плащал 130-140 лева, заради всички таксички в сметката! Сега това нещо го няма!
БФС: ЦСКА София има 4 титли, да мислят за емблема

Потребителски аватар
vaskonti
Контакти:

Мнениеот vaskonti » 29 дек 2013 11:19

W84me написа:
vaskonti написа:
W84me написа:
vaskonti написа:Аз съм с 2 климатика + бойлер, работещи нонстоп и сметката ми е 90лв. Но и не съм очаквал друго, при тази люта зима навън. Е, сигурно и протестите имат принос за почти пролетното време напоследък, кой знае... :roll:

60 лева не съм плащал и през лятото даже, така че за мен резултата е налице.

Не знам кого си мислиш, че заблуждаваш. Всички плащаме ток и виждаме за какво става въпрос. На практика намаление няма, освен ако не броиш 2-3 лева за такова.

Миналата година при реално потребление 50 лева съм плащал 130-140 лева, заради всички таксички в сметката! Сега това нещо го няма!

Миналата година си плащал 140лв, а сега плащаш 60??? Ама ти сериозно ли си мислиш, че някой ти вярва? Смяташ, че това правителство е намалило сметките с над 100%? Това ли се опитваш да ми кажеш? :shock:
[center]I'll be the savior of you all
I'm your revelation, I'm a walking miracle...
[/center]

Потребителски аватар
vaskonti
Контакти:

Мнениеот vaskonti » 29 дек 2013 11:22

NOMER14 написа:А на съседа тази зима сметката му за ток е два пъти повече от миналата.
Защо?
Защото зимата е мека и ползва предимно климатик. Миналата зима бе люта с температури минус 15 градуса и караше на дърва, щото климатикът замръзваше.
Изобщо, за да се промени цената на тока, трябва да са се променили физическите закони, съответно електротехническите. Не съм чел за такова нещо.

Климатика му замръзва защото сигурно е НЕО или нещо от сорта. Моите два климатика са Фуджицу и нямат никакъв проблем при -15. Естествено, че на дърва е най-добре, но това е съвсем друг въпрос.
[/center]

venger
Контакти:

Мнениеот venger » 29 дек 2013 12:23

Може сметките да са наполовина, ако се гледа само първата част на една бележка. Втората част /таксите за пренос/ са около половината от цялата сметка /справка отпреди две минути/. ;)
"Бела жига, това сега си ти!
И цела книга много ще те измори!"

Потребителски аватар
NOMER14
Контакти:

Мнениеот NOMER14 » 29 дек 2013 17:57

Въъъъъй, математиката много лошо се преподава в съвременното ни училище!
Цената на дневната ел.енергия е около 10 стотинки за 1KWh. Като се прибавят т.нар."мрежови услуги", се формира КРАЙНА цена от около 16 ст. +20% ДДС. За нощната е същото. Управляващите решиха, за да не дразнят хората, да не ги упоменават всички тия допълнителни услуги. Една от тези услуги е плащането на захвърленото от руснаците желязо в оня гьол - Белене. На електронната фактура, която получавам, е дадена само цена 16 ст. Докато на старите бележки, идващи по пощата, имаше цял "поменик" от допълнителни такси. А, щях да забравя има такса и за ма'алата.

venger
Контакти:

Мнениеот venger » 29 дек 2013 19:12

NOMER14 написа:Въъъъъй, математиката много лошо се преподава в съвременното ни училище!
Цената на дневната ел.енергия е около 10 стотинки за 1KWh. Като се прибавят т.нар."мрежови услуги", се формира КРАЙНА цена от около 16 ст. +20% ДДС. За нощната е същото. Управляващите решиха, за да не дразнят хората, да не ги упоменават всички тия допълнителни услуги. Една от тези услуги е плащането на захвърленото от руснаците желязо в оня гьол - Белене. На електронната фактура, която получавам, е дадена само цена 16 ст. Докато на старите бележки, идващи по пощата, имаше цял "поменик" от допълнителни такси. А, щях да забравя има такса и за ма'алата.

Съгласен. Само да добавя, че "поменика" сега се състои само от два- три реда- такса пренос, такса използване на мрежата и т.н., не ги помня дословно. Премахнати са няколкото такси за енергия от алтернативни източници, за да не дразнят.
Все пак едната и другата половина са относително еднакви по стойност, поне за последната ни хартиена бележка за ток. Не съм се интересувал точно колко е цената на 1kWh, следим предимно сезонните тенденции, които са си едни и същи. :mrgreen:

Потребителски аватар
sin4ec
Контакти:

Мнениеот sin4ec » 29 дек 2013 21:12

Аз плащах около 30-32 лв, ся плащам 28-29. Искам само да кажа, че ако не бяха протестите от февруари, ся щях да плащам 35-40 лв. И в обектите ми ситуацията е подобна. Но който се отоплява на ток, за него не е безразлично дали сметката ще е 250 лв( миналата година), 235 лв( сега), или 280 лв( без протестите). Да не говорим за хора, на които работата им е свързана със сериозна консумация на ел. енергия.
Но това, че временно са озаптени ЕРП-тата, нищо не значи. За три месеца например пропан-бутанът поскъпна с 30 стотинки, при константна цена на дизела и бензина! Софийска вода си дерибейства и всеки месец проси увеличения! Топлофикация посви сармите, но хората с неплащани сметки 2 г си отиват на съд автоматично. Веригите си карат постарому, нагло предлагайки български стоки, купени на безценица от производителя с 600-700% надценка.
В този смисъл Васконти е прав, че почти нищо не е постигнато реално. Обаче виртуално не е точно така. Всички имат обеца на ухото. И кабинетът реже от печалбите на монопола. Малко, но реже, щото няма друг изход. Това със зелената енергия беше добър ход. Въобще в енергетиката има много за рязане на този принцип. Отнякъде трябва да се почне.
Аз лично очаквам изключително агресивна ценова политика на новите бензиностанции на Газпром. Някой трябва да почне картелите с горивата, и тия са добър вариант. Защото едва ли някой се съмнява, че ЮП ще стартира. Въпрос на време. А междувременно бензиностанциите им вече турят табелите...
Относно дребния бизнес-мога да кажа, че последните 6 месеца малко олабиха хватката. Не, че е лесно , но има раздвижване определено. Освен това малко се смени тонът. Миналата зима ми отказаха един болничен-правя си аз проверката, оказа се че те са виновни. Ама това да ти се извинят за грешката, която коства 166 лв болнични-забрави, ами навикали счетоводителката като говедо! Отивам аз, с ония лайна ич се не занимавам, ама то пък да се окаже шефът на НАП за района стар авер, че да видиш сеир! Некадърна герберастка измет! Всеки бърка-човешко е, ама признай си-никой нищо няма да ти каже за сто кинта.
Смени се властта, други дойдоха-преди месец пак проблем. Обажда се някой си, пратил писмо-назначили сме ви ревизия, така и така. Лошо няма-ама тонът е друг. Отворил човекът данните и вижда, че 19 години всеки месец е плащано всичко изрядно и както си му е ред. Тоз път проблемът наш-сбъркала е счетоводителката( некви декларации под номера се попълват всеки месец, за единия нещо си липсвало-нищо не разбирам!), прави са хората. Отива тя, оправя нещата, извиняваме се за губенето на време един на друг с човека и всеки по задачите! Ма много ме боли тоя дали е комунист или къв ще да е-те така се прави: има проблем, два разговора, няма вече проблем и точка... А не некой си селтак да ми се изживява като божество и да се държи с женицата като помешчик...
За това иде реч.
СЪРЦЕ, ДУША, ЗА ЛЕВСКИ СОФИЯ!
[wrapimg=]http://s020.radikal.ru/i710/1701/cc/476e63cbcd87.gif[/wrapimg]

venger
Контакти:

Мнениеот venger » 30 дек 2013 00:11

За да затворим окончателно темата за тока, неговото увеличение/намаление, ще напиша няколко думи.
Поиграх си около час, за да направя кратък преглед на сметките за последната година и половина и ето какво се оказа:
1. В този момент плащаме с около 1,5 ст. по- евтина дневна тарифа и с около 2,2 ст. по- евтина нощна тарифа за 1 kWh спрямо периода отпреди януари/февруари, т.е. отпреди протестите.
2. Колегата NOMER 14 е прав относно цените на тока и допълнителните добавки за пренос и тяхното съотношение в момента. Ако преди сме плащали по- малка тарифа само за ток и по- голяма за допълненията (откъдето и немалка разлика в цените на ток и добавки в полза на цена на допълненията), то сега цената само на ток е по- голяма, а на допълненията по- малка.
3. Sin4ec е прав относно потреблението. На 100 kW разликата от 1, 50 лв. на дневна тарифа или 2,2 лв. не е голяма, но ако човек се отоплява на ток- то тогава разликата се увеличава значително и би могла да се усети доста.
4. Не е сериозно някой да казва, че преди е плащал 150 лв. примерно, а сега само 60 лв. И то постоянно, без оглед на сезона (който също е от значение, разбира се). Моля, проверете копчето на климатика, може пък да е изключен и да не сте усетили (през зимата)! :mrgreen:
5. Разбираема е може би съпротивата на дружествата по отношение на ново намамяване на тока. При евентуално намаление ще се отиде на нива отпреди година и половина, а това за тях са доста пропуснати ползи.
6. Относно протеста, той може би е постигнал своята една стотинка разлика. Но не това е важното. По принцип протестите се пораждат от дълбоки социални проблеми, сметката за ток може да бъде един повод. Има много важни неща в нашата държава, над които трябва да се работи, но трябват много усилия, непримиримост и воля за промяна и успех. Но това вече е друга тема. ;)

Потребителски аватар
vaskonti
Контакти:

Мнениеот vaskonti » 30 дек 2013 08:36

В момента разликата в сметките идва не толкова от "намалената" цена, колкото от факта, че навън е 10-15*, за разлика от миналата година, когато снега ни затрупа още през ноември.
[/center]

Потребителски аватар
dunavfc
Контакти:

Мнениеот dunavfc » 30 дек 2013 12:43

Не мога да разбера как сравнявате тока миналата и тази зима при положение,че метеорологичните условия сега и преди са коренно различни ?
Това е една от най-меките зими,които аз лично помня,можем да направим адекватна преценка,ако Януари и Февруари бъдат наистина студени месеци в което се съмнявам ( а дано ).
Токът със сигурност не е намалял от преди една година.Ако се намали с 2-3 % с течение на времето лека по лека тези числа се компенсират в полза на ЕРП-тата.

Върни се в “Архив”