Мнениеот balef » 18 яну 2010 14:07
Легендите на Левски призоваха: Трябва селекция, а не прах в очите. Заради последните събития на в отбора на Левски, "Меридиан Мач" потърси коментара на трима от легендите на Левски - Кирил Ивков, Николай Илиев и Стефан Аладжов. Те се обединиха около мнението, че клубът трябва да направи спешна селекция.
1. Как оценявате селекцията на Левски?
2. Според вас на реална цена ли бяха продадени Живко Миланов и Зе Соарес - по 400 хиляди евро?
3. Нуждаят ли се „сините" от спешни нови попълнения след продажбата на двамата?
4. Одобрявате ли решението на ръководството да спаси бюджета, като намали заплатите на футболистите?
5. На фона на финансовата криза на кое място ще завърши Левски?
Кирил Ивков: Нещата отиват на много зле
1. Не мога да дам оценка на селекцията.
2. Това, което става напоследък, не е добре. Нещата отиват много на зле. Мисля, че Левски прави услуга на Живко Миланов, като го продава на тази цена. Той отдавна се гласи да излиза в чужбина и сега ръководството прави реверанс към него, както и към Зе Соарес. Това е прекалено ниска цена за футболисти с техните качества.
3. Според мен Левски трябва да вземе по един футболист във всяка линия. Имаме нужда от три класни попълнения. Всички отбори правят някаква селекция, ЦСКА най-вече. Литекс пък имат готов изграден състав.
4. Това с намаляването на заплатите на футболистите не е само при нас. Доста отбори в България го правят - някой гласно други негласно, но явно нещата отиват натам. Трудно стана за президентите в последно време. Г-н Батков не нарежда, а желанието му е такова и има футболисти, който са готови на тази стъпка. Виждате какво става в ЦСКА, не случайно Любослав Пенев напусна. Нормално е в тази финансова криза, след като няма и резултати, да бъдат намалени заплатите на играчите. След година две, когато футболистите докажат, че могат да изкарват пари от евротурнирите, отново да им се вдигнат парите. Никой президент не дава пари, който отиват на вятъра.
5. Според мен Левски няма да завърши извън челната тройка. Не мога да гадая, но „сините" в много мачове се видя, че имат сили за нещо по-голямо. Ако направят една добра подготовка, в което не се съмнявам, Левски имат отбор да се преборят, защото нещата са много изравнени. Но не защото по-слабите отбори станаха по-силни, а защото Левски и ЦСКА отиват към останалите тимове.
Николай Илиев: Целия отбор да продадат, пак няма да има покупки
1. Смятам, че случаят с Живко Миланов е отстъпление на позициите на Левски. Живко трябваше да остане при „сините" и да играе евротурнирите, докато не му се намери по-добър отбор.
2. Не само като цена е малко, но Миланов трябва да гледа и развитието си като футболист, а в този Васлуй не виждам какво развитие ще направи. Този отбор почти никой не го е чувал. Пожелавам му успех, но смятам, че това е грешка. Все пак той е взел това решение, но в случая не са важни парите, а неговото развитието и бъдеще. Не виждам този румънски отбор да дава по-големи перспективи от Левски.
3. На „Герена" има нужда от нови попълнения, дори и да не се бе осъществила тази продажба на Живко и Зе Соарес. То се вижда, че Левски има нужда от три класни играчи във всички линии. Заблудите, че ще се прави някаква голяма селекция, е прах в очите на хората. В тази криза е невъзможно, няма кой да извади пари. Левски и целият отбор да продадат в момента, пак няма да може да се купят класни футболисти, защото трябват пари за това нещо.
4. Това си е политика на клуба. След като е криза, може би ще трябва да се приеме някакво намаление, но в крайна сметка тези играчи са подписали договори и изхранват семействата.
5. Единствената голяма разлика в точките е с Литекс. Гледайки първенството ни, смятам, че всичко е възможно да се случи през втория полусезон. Ние сме свикнали Левски да се бори единствено за първото място и аз смятам, че това е целта и тези ще бъдат задачите пред отбора. Левски трябва да спаси сезона дотолкова, колкото може, със спечелването на шампионската титла. Колкото и точките да се виждат много, силите са доста изравнени, тъй като нивото на Левски и ЦСКА е паднало. „Сините" трябва да се борят до последната възможност за първото място.
Стефан Аладжов: Кризата е голяма и Левски продава - кой колкото даде
1. На мен специално не ми допада селекцията на Левски, но си има хора, който решават. Другите отбори не спят и купуват играчи, дори и ЦСКА. Преди сгрешиха с привличането на Саша Симонович и Дениран Ортега.
2. Цената наистина е ниска за тези футболисти, но пък и те какво направиха през годината. Явно кризата в Левски е голяма и продават при първа възможност кой колкото им даде. Трябваше да продават, когато бяха в Шампионска лига, тогава цените им бяха много по-високи.
3. Селекция е нужна, но зависи клубът с какви пари разполага. Ако искат да се преборят поне за тройката, трябва да вземат няколко качествени попълнения. Повечето отбори правят селекции. Един Миньор (Перник) взима добри футболисти.
4. Такъв е моментът. Някои казват, че има пари, но щом искат да ги намаляват, значи не е точно така. Мисля, че е напълно нормално в тази криза да се намаляват заплатите, но на тези, които взимат повече пари, а не на чистачки и секретарки.
5. Мисля, че Левски има сили да влезе в тройката. Но дано да стане, ще е много трудно през пролетта.