Анкета: За кого бихте гласували ако изборите бяха днес?
Модератори: paceto, kartago, SkArY_9, slavia_forever, vaskonti, Madridist
Re: АНКЕТА: За кого бихте гласували, ако изборите бяха днес?
Времето ще покаже.Сега можем само да гадаем.Има неща,които няма как да знаем,няма и кой да ни ги каже
Ама според мен това си е свободен разказ.
delqnski47 написа:Трябва да има бой до посиняване
doktora25 написа:Плюс това са били на много по-високо ниво, поради по-добрите системи и по-добре подготвените специалисти (не е имало тогава обезценяване на оценките).
За какъв мързел ми говориш при положение, че сме били в тройката земеделски производители в Източна Европа и предвид всичките заводи, а сега сме последни по производителност на труда в Европа?
Ще ти кажа един истински случай от онова време в Медицинския университет в София. Знам го от мой бивш съученик, който в момента е лекар в Пирогов.
В края на сесия преподавателят казва на студентите - който иска тройка, да си даде книжката, който иска по-висока оценка остава на изпит. Почти половината си дават книжките, очаквайки тройка. Преподавателят обаче хваща и изхвърля всички книжки през прозореца и им казва, че тия хора при него няма да минат никога. Хайде сега ти познай дали това е изолиран случай или масово са се взимали изпити по втория начин.
Ясно е, че няма да се разберем, всеки си има своята истина. Но е добре все пак човек да е живял съзнателно няколко години по онова време за да обяснява как са седели нещата. А ти, например, не помниш дори виденовата зима, а си седнал да ми обясняваш какво е било 10-15 години преди това? Не на мен тия
[center]I'll be the savior of you all
I'm your revelation, I'm a walking miracle...[/center]
vaskonti написа:megan fox написа:И стигнахме до момента, как дявола чете евангалието! За теб избора на Станишев е плод на машинации, а за мен е плод на заслуги. Най-вероятно истината е някъде по-средата.Но да ми кажеш, че Серго от малка и бедна България е успял да упражни такъв натиск над човек като Расмусен е нелепо и не напоследно място не е подкрепено с нито едно доказателство, а това автоматично го превръща в клевета! Но не се изненадвам, всички, които плюят по БСП не обичат да прилагат доказателства, а само да говорят/плюят, колкото да не заспят.
За каква клевета ми говориш?! Какви заслуги има човек без нито един ден трудов стаж? Какво по-голямо доказателство, че Станишев е предложен не по заслуги, а поради кой знае какви причини?megan fox написа:И преди 1945-а е имало измекяри, и в периода на комунизъм е имало такива, и сега има такива. Това не е нищо ново. Но да се твърди, че точно комунизма ни е направил мързеливи е доста смешно, поне за мен. Както казах и на Морски - не е важна формата на управление, а какъв си като човек! Ако си сериозен и съвестен без значение кой е на власт и кой ти е шеф ще си вършиш работата. Ако си пинизчия ще се скатаваш. Но пинизчиите не са дело на управлението на БКП.
В периода 1945-1990 няма никакво значение какъв човек си. Има значение до толкова до колкото баща ти/дядо ти е бил партизанин или поне се изкарва такъв. От тук натам ако ще да си най-умния и най-инициативния - все тая. По-далеч от едно бюро в някой институт няма да стигнеш. Не можеш да впрегнеш своите знания за себе си, а ще бачкаш за 250лв и това е. За това има ОГРОМНО значение какво е управлението. Но как ли да го знаеш точно ти?megan fox написа:Ами аз за разлика от някои хора не помня изберателно, помня и доброто, и лошото. Несъмнено в управлението на онзи режим имаше огромни минуси, но и имаше и големи плюсове. Както казах нулева безработица! Отлично помня купонната система и опашките пред кварталният супермаркет, за да се купи кашкавал, луканка и прочие продукти. Помня, че да си купиш Лада се чакаше 10 години, да не говорим за Волга... Това е много голям глупост на комунизма - липсата на свободна пазарна икономика, но тогава поне хората имаха пари и можеха да си позволят почти всичко, а не като сега магазините да са затрупани със стока, а да си броиш стотинките и да се чудиш от кое да си лишиш, за да си купиш нещо друго!
Какво ще кажеш за сигурността на ония години? Тогава такова нещо като секретни брави, да си наредиш 3-4 ключалки на входната врата или пък решетки на прозорците нямаше! Хората си държаха колите и жилищата отключени и никой не крадеше! Да, по селата имаше кокошкарски кражби, някой да открадне кокошка-две, част от реколта или нещо от сорта, но това някой да ти влезе в жилището и да те обере бе немислимо! Да не говорим, че в ония години ромите изобщо не бяха такъв проблем! Да видиш просещи циганета по улиците бе немислимо, а ако все пак някъде се случи тежко им и на циганетата, и на родителите им! Да не говорим какво се случваше на мангалите, ако извършат някакво, каквото и да е било престъпление! А това нещо да имат по 20 циганета, да не ходят на работа и да разчитат на социалните помощи бе напълно изключено! Кражба на ток, не плащане на сметки... хаха, нека само да се пробват и тежко им! Конкретно като отношение към циганите много ми липсват ония години!!!
Да, имаше много големи глупости, като ограничението на един градски и един полски имот и ако се случеше така, че да се озовеш с два и не успееш веднага да продадеш или прехвърлиш на някого дублиращият се той ти бе отнеман в полза на държавата. Частната собственост по ония времена не бе несъприкосновенна и най-вече държавата се възползваше от това нещо, но от друга страна какво да кажем за нивото на образование или здравеопазване тогава и сега (абстрахирай се от настоящите научни открития в сферата на медицината, тогава те просто не са били познати). В ония години и образованието и здравеопазването бяха на много по-високо ниво и по-важното бяха БЕЗПЛАТНИ! А не като сега да дойде първият учебен ден и да се чудиш от къде да изкараш минимум два бона, за да купиш всичко необходимо на детето ти, че да тръгне за училище! Да не говорим, ако ти се наложи да влезеш в болница. Ако не кихнеш една доста стабилна сума на лекарите, независимо, че си здравно осигурен те третират като куче и без да им мигне окото ще те оставят да умреш! И само не се опитвай да ми противоричеш по този въпрос, защото последните години имах толкова много разправии с лекари, заради близките ми, които имаха нужда от лекарска помощ, че лошо може да ти стане!
Да, в ония години бе ужасно трудно да се уредиш с виза и да напуснеш страната на Запад, дори и да говорим за почивка (но никой не те спираше да отидеш на почивка в Съюза, примерно в Москва, това беше супер лесно и по-важното ЕВТИНО), а сега като са отворени границите и можем свободно да пътуваме из Европа колко хора могат да си го позволят?![]()
Мога да продължавам така до безкрай със сравненията. Както казах комунизма имаше своите огромни минуси и НЕ ТРЯБВА да се връща, но определено имаше и своите плюсове, които неясно защо повечето хора забравят да споменат. Ако имаш конкретни въпроси не се притеснявай да ги задаваш, на теб ще ти отговоря, ти поне си интересен и МИСЛЕЩ събеседник, а не като оня Първанофф, дето нямам намерение да си правя труда повече да се занимавам с него, тотална липса на време е това!
Аз никъде не съм отричал положителните неща от онова време. Но като поставиш всичко на кантара, отрицателното тежи със страшна сила.
Образованието и здравеопазването като са били безплатни, кой ги е плащал?
Защо си сигурен, че е имало по-голяма сигурност? Като е било толкова сигурно, защо никой не смееше да каже един виц? Защо да се носят дънки беше престъпление, да се носят дълги коси също? Знаеш ли, че ченгетата се движеха с ножици и ако те видеха с дънки и/или дълги коси на място те хващат и ти режат и дънките и косите! Тия неща знаеш ли ги? Да - нямаше ги сегашните мутри, но пък директно държавата играеше тяхната роля, дори в по-голяма степен! Все тая е дали сега ще попаднеш в конфликт с някой малоумен дебеловрат или по онова време ще попаднеш на агент на УБО, та ако ще да е най-редовия. Всъщност, не е все тая - във втория случай може да влезеш в ареста за неопределено време и да те спукат от бой. И не само това, ами е напълно вероятно и цялата ти рода да го отнесе. Ей така, защото понеже носиш дънки и съответно си враг на народа.
Не мислиш ли, че тогавашните власти са ни спестявали доста неща от криминалната хроника по очевидни причини? Чувал ли си за Жоро Павето? А за терористичните атентати по гарите, извършени от българи? И това са нещата, за които се знае! А колко още неща са прикрити, с цел да се запази имиджа на социализма?
Въобще няма какво да се спори - истината е, че преди 1945г. само 20% от хората са живеели в големите градове, останалите са в малки и села и са се занимавали със земеделие и там каквото се прави в малките градове. Сега е точно обратното и младите масово предпочитат да не работят. И то не защото няма работа, а защото предпочитат някоя далаверка. Това е следствие именно на това, че 50г. българинът е възпитаван в безстопанственост, безотговорност и мързел. Може да е имало гарантирано работно място, но това изобщо не значи, че се е работело съвестно. Да - имало е и такива хора, при това не малко. Но отношението към работата масово беше несериозно. В момента(последните 20г.) берем "плодовете" на този манталитет. Трябва да минат поне 3 поколения за да се оправят нещата.
Накрая ще кажа, че по принцип комунизмът сам по себе си е прекрасна идея, но е абсолютно неприложима. Трябва или в цял свят да е комунизъм или въобще да го няма защото се изражда в това, което беше.
И как пък го измисли това, че Станишев нямал никакъв трудов стаж? Може би му притежаваш трудовата книжка? Поредната ти измишльотина е това!
И да, прав си, че имаше невероятни забрани, прав си, че милиционерите бяха със статут на божества и никой нищо не можеше да им каже и повярвай ми това го знам в пъти по-добре от теб, защото дядо ми е лежал в затвора ей така, без причина! Защото видите ли пиян милиционер опитал да изнасили баба ми и дядо ми го строшил от бой, за да спаси жена си от изнасилване! И какво последва - дядо ми го вкарват в затвора за 3 години, там умишлено го заразяват с хипатит "С" (не само него, над 20 човека са били умишлено заразени), държат го 10 месеца в пандиза, без никакво лечение, като са му давали само аспирин и след това го пуснаха. 2 години по-късно дядо ми почина от цероза на черният дроб вследствие на това умишлено заразяване!
И за Жоро Павето съм чувал и то повече от теб. Така че спокойно можеш да бъдеш сигурен, че съм напълно наясно с всичките тези неща и пак ти казвам нещата не бяха точно така, както се опитваш да ги изкараш!
И наистина трябва да си ужасно наивен да вярваш, че хората сега са пинизчии заради комунизма, защото реално те са били такива и преди него, но това упорито отказваш да го разбереш и повярваш! Как да е, живей си в измисленият свят с химери, това е твое право.
Интересно защо нищо не коментира по въпроса с ромите... Май не ти е удобно, защото това противоречи на твоята теза!
[center][wrapimg=]http://prikachi.com/images/992/5272992M.jpg[/wrapimg]
Barcelona - Mes que un club[/center]
Меган,аз не мога да разбера,защитаваш комунизмът,защото чувстваш,че е критикуван несправедливо или просто имаш симпатии към този режим ?
dunavfc написа:Меган,аз не мога да разбера,защитаваш комунизмът,защото чувстваш,че е критикуван несправедливо или просто имаш симпатии към този режим ?
Нямам никакви симпатии към този режим (ако не броим отношението към ромите). Просто ми е смешно как години наред се промиват мозъци и се манипулира общественото мнение с откровени лъжи. Младите изобщо не са били родени в ония години, нямат си представа за какво иде реч и им пълнят главите с лъжи, за да се подсигурява, че една определена каста ще държи властта! По отношение на комузнизма сме се превърнали в същите зомбите като макетата! Измислиха им една история преди 20 и няколко години и сега сляпо вярват в нея, без да се замислят, че това е една пропаганда и измишльотина! Е у нас е същото спрямо комунизма! Битуват толкова много митове и лъжи... ето ще ти дам един пример: битува мнението, че религията едва ли не е била забранена във времето на комунизъм и че тогава не е можело да сключиш църковен брак. Е как тогава нашите имат църковен брак, сключен през 1984-а?
Ако има някой, който трябва да е така краен и да мрази комунизма, това съм аз, както казах дядо ми е лежал в затвора, защото е спасил баба ми от изнасилване... Но не го мразя тоя режим. Както написах на Морския... просто не сме случили на хора, които да ни управляват и затова мразя тях, а не режима като такъв. Бай Тошо е шибан тоталитарен диктатор и точно това ме притеснява, че ясно виждам, че тоя боклук ББ е тръгнал по неговите стъпки, ама уви повечето това нещо отказват да го видят.
- BLUE CHAMPIONS
megan fox написа:Бай Тошо е шибан тоталитарен диктатор и точно това ме притеснява, че ясно виждам, че тоя боклук ББ е тръгнал по неговите стъпки, ама уви повечето това нещо отказват да го видят.
Принципно съм съгласен със всичко, но отделих този цитат, тъй като имам малка корекция към него. Всъщност Тодор не беше никакъв тоталитарен диктатор, беше възможно най-подходящата "кукла", която режимът си избра. Не е много известно, че той всъщност е влашки циганин и беше наистина доста глуповат човек
[offtopic][wrapimg=]https://fbcdn-sphotos-h-a.akamaihd.net/hphotos-ak-frc1/q71/s480x480/576815_272513049560227_557336297_n.jpg[/wrapimg][/offtopic]
Уволнението на Игнатов ясно показва безпомощността на сегашното правителство да се справи с образованието. За здравеопазването няма да говорим, самата смяна на 4 министъра там говори сама за себе си.
БФС: ЦСКА София има 4 титли, да мислят за емблема
megan fox написа:И как пък го измисли това, че Станишев нямал никакъв трудов стаж? Може би му притежаваш трудовата книжка? Поредната ти измишльотина е това!
И да, прав си, че имаше невероятни забрани, прав си, че милиционерите бяха със статут на божества и никой нищо не можеше да им каже и повярвай ми това го знам в пъти по-добре от теб, защото дядо ми е лежал в затвора ей така, без причина! Защото видите ли пиян милиционер опитал да изнасили баба ми и дядо ми го строшил от бой, за да спаси жена си от изнасилване! И какво последва - дядо ми го вкарват в затвора за 3 години, там умишлено го заразяват с хипатит "С" (не само него, над 20 човека са били умишлено заразени), държат го 10 месеца в пандиза, без никакво лечение, като са му давали само аспирин и след това го пуснаха. 2 години по-късно дядо ми почина от цероза на черният дроб вследствие на това умишлено заразяване!
И за Жоро Павето съм чувал и то повече от теб. Така че спокойно можеш да бъдеш сигурен, че съм напълно наясно с всичките тези неща и пак ти казвам нещата не бяха точно така, както се опитваш да ги изкараш!
И наистина трябва да си ужасно наивен да вярваш, че хората сега са пинизчии заради комунизма, защото реално те са били такива и преди него, но това упорито отказваш да го разбереш и повярваш! Как да е, живей си в измисленият свят с химери, това е твое право.
Интересно защо нищо не коментира по въпроса с ромите... Май не ти е удобно, защото това противоречи на твоята теза!
Изобщо не съм го измислил това за Станишев. Той стана министър-председател без грам трудов стаж преди това. Този факт се изнесе в народното събрание още тогава.
А помниш ли, че през 2008г. заради неусвоени евро-пари, ние загубихме стотици милиони евро? Тогава Станишев се оправдаваше, че имало влошена икономическа ситуация... през 2008 и преди това? Аз имам по-други спомени от онзи период - до 2008г. икономиката в цял свят беше в разцвет! А сега какво виждаме - Станишев не иска и да чуе когато Борисов му заговори за световната криза, при положение, че в тези условия сме усвоили 30 ПЪТИ повече от Станишев евро-пари?! Не е ли леко нагличко?
За ромите - ти от къде знаеш, че не са раждали като луди, че са си плащали сметките и че не е имало циганска престъпност? Това, че не се говореше по новините значи ли, че ги е нямало тези неща? Пак ти казвам - тогава всяка новина се е преглеждала и преценявала по 100 пъти преди да излезе в ефир. Абсолютно никога не са и не биха допуснали новини, които биха навели някого на мисъл, че има обществен проблем. Социализмът трябваше да бъде представян само с цветя и рози. Криминалните новини бяха най-вече за враговете на народа. Много рядко се отразяваше битовата престъпност, а пък да се говори за престъпност на цяла етническа група, това е абсурд.
vaskonti написа:За ромите - ти от къде знаеш, че не са раждали като луди, че са си плащали сметките и че не е имало циганска престъпност? Това, че не се говореше по новините значи ли, че ги е нямало тези неща? Пак ти казвам - тогава всяка новина се е преглеждала и преценявала по 100 пъти преди да излезе в ефир. Абсолютно никога не са и не биха допуснали новини, които биха навели някого на мисъл, че има обществен проблем. Социализмът трябваше да бъде представян само с цветя и рози. Криминалните новини бяха най-вече за враговете на народа. Много рядко се отразяваше битовата престъпност, а пък да се говори за престъпност на цяла етническа група, това е абсурд.
За укриването на нивата на престъпност си прав. Но за ромите не си! Ромите в оня години не бяха повече от 200 000, а ние бяхме 9 милиона! Разпитай малко по-старите хора колко бяха циганите в ония години, дали имаха по 10+ деца и дали седяха безработни, както и дали крадяха ток и не си плащаха сметките, както правят сега.
megan fox написа:vaskonti написа:За ромите - ти от къде знаеш, че не са раждали като луди, че са си плащали сметките и че не е имало циганска престъпност? Това, че не се говореше по новините значи ли, че ги е нямало тези неща? Пак ти казвам - тогава всяка новина се е преглеждала и преценявала по 100 пъти преди да излезе в ефир. Абсолютно никога не са и не биха допуснали новини, които биха навели някого на мисъл, че има обществен проблем. Социализмът трябваше да бъде представян само с цветя и рози. Криминалните новини бяха най-вече за враговете на народа. Много рядко се отразяваше битовата престъпност, а пък да се говори за престъпност на цяла етническа група, това е абсурд.
За укриването на нивата на престъпност си прав. Но за ромите не си! Ромите в оня години не бяха повече от 200 000, а ние бяхме 9 милиона! Разпитай малко по-старите хора колко бяха циганите в ония години, дали имаха по 10+ деца и дали седяха безработни. Рода ми е пръснат из цяла България, като тръгнеш от Благоевград и стигнеш до Варна, където аз живея. Постоянно ходихме на гости на тоз или оня, в различни части на България, за баща ми казах, че бачкаше в Балкантурист и постоянно пътуваше напред-назад в страната и чужбина и редовно ме взимаше със себе си. Та аз нямах 10 годинки, когато имах едно 20 навъртяни обиколки на България с баща ми. Отсядали сме не само в големи градове, но и в малки селца и имам собствени наблюдения за броя на циганите от ония години и с ръка на сърцето мога да кажа, че тогава те бяха в пъти по-малко, спрямо сега!
Ами те се множат, без да емигрират, за разлика от нас. Те се възползват от закона, който дава някакви пари за новородени - раждат по 10 деца и взимат сума ти пари за това - по принцип не е ли най-нормалното нещо да се дават тия пари за деца?
Между другото да ти припомня ли, че проблемът с циганите не е от 3-4 години, а от 20. Къде бяха "другарите" и защо не взеха крути мерки по проблема, след като са били на власт през огромна част от този период?