[center]Александър Тодоров: ЦСКА ще мине катарзис и ще се завърне по-силен[/center]
Изпълнителният директор на ЦСКА Александър Тодоров даде интервю за предаването „Спорт7” по TV7, в което засегна редица теми свързани с клуба. Той обясни в подробности предстоящата процедура по несъстоятелност на „Армията”.
Г-н Тодоров, ще влезе ли синдик в ЦСКА, ще се оздравява ли дружеството, какво ще се случва в следващите месеци?
- Това е единият от пътищата за оздравяването на дружеството. Другият месец - на 24 септември, има дело по несъстоятелност, на което най-вероятно съдът ще стартира процедурата. Според нея ще бъде назначен синдик избран от съда.
Това дело за несъстоятелност се изисква от фирмата „Юнис,”, тя собственост ли е на бившите собственици на клуба от „Титан”?
- Това не е тяхна фирма. Въпросната „Юнис” е извършила строителни дейности на Панчарево. И с нея имахме доста сериозни спорове относно дали трябва да й се плати нещо, или не. По тази причина фирмата заведе дело за несъстоятелност срещу нас.
Всъщност желаете ли да влиза синдик в ЦСКА?
- Така или иначе и да искаме, и да не искаме, това е единственият начин. Тъй като с изпращането на отбора във В група и придобиването на аматьорски статут всички договори с играчи бяха прекратени. Което означава, че загубихме трансферните им права. А те съставляваха вероятно
-
- над 80% от
- активите
- на клуба
-
- По тази причина дружеството се декапилизира. И аз като изпълнителен директор, по силата на Тъговския закон, трябваше да уведомя съда. И оттук насетне съдът ще си назначи вещи лица, които ще установят всичко това и най-вероятно ще се стартира процедура по несъстоятелност. После ще се назначи синдик.
Имате ли опасения, че може да влезе синдик, който да е под влияние на определени фирми или лица?
- Всичко е възможно. Но това е в ръцете на съда.
Добре, влиза синдик, какво се случва с парите, които ЦСКА дължи и колко всъщност са те в момента? Какво става с дълговете към треньори, играчи, агенти и прочее?
- Парите към НАП са в друга категория и най-вероятно ще трябва да бъдат изплатени. Може би цялата сума или то поне главницата със сигурност. 10 800 000 лева е цялата сума, а главницата е около седем милиона. Но по отношение на другата група кредитори – необезпечените, ще се започне процедура. Ще има общо събрание на кредиторите, на което най-вероятно синдикът ще предложи план за оздравяване. Което означава, че всички кредитори трябва да сконтират (б.р. – намалят) много голяма част от сумите си, ако искат да получат нещо. Може
със 70-80, дори 90%
да намалят. Това се прави с цел да получат някакви пари от дължимото. Защото в противен случай клубът не притежава активи и ако тръгне към ликвидация, те няма да вземат абсолютно нищо. Така че за всеки чакащ пари е по-добре да получи 10-20% от сумата, отколкото нула. Това е долу-горе процедурата. Но е процес на преговори и решение на общото събрание на кредиторите.
А колко общо са дълговете?
- Дайте да не влизаме в подробности, но към момента в баланса за първото шестмесечие на 2015 година, който ще представим в НАП, задължението е около 22 милиона лева, включително към НАП. От дълго време насам тече и пълна данъчна ревизия в клуба.
Ще се опитате ли отново да картотекирате играчите през новото дружество ФК ЦСКА?
- Да. Ще продължи този опит. Дори в процеса на несъстоятелност. Новото дружество е 90% собственост на старото. Така че има някаква възможност чисто
- правно новото да замени старото. За мен това доста трудно ще стане, тъй като трябва воля от БФС, от държавата... ФИФА и УЕФА доста отблизо наблюдават целия процес в ЦСКА, тъй като е известен клуб. Ако бяхме някой нечуван в Европа, сигурно щеше да е много лесно да се направи тази промяна. Но сега всяко действие се гледа под лупа.
Добре, кога може да приключи процедурата по несъстоятелност? Колко дълго може да се проточи?
- Ако няма сериозни сътресения догодина по това време може да е приключила и ЦСКА да е излязъл от процедурата по несъстоятелност.
Имахте ли проблеми след онази реплика към премиера Бойко Борисов да призове и другите клубове освен ЦСКА да си плащат данъците?
- Естествено. Макар че бях вкаран в излишна конфронтация с премиера. Но реално призивът трябва да е към всички клубове. Да, ЦСКА има най-големи задължения, но почти всички клубове в А група също са с дългове към НАП.
В петък от ЦСКА излязохте с декларация, в която призовавате феновете да спрат скандиранията против фигури от обществен-политическия живот. Подписът бе „От ръководството”. Вие участвахте ли в тази декларация?
- Лично аз не съм участвал в декларацията. Но според мен правителството трябва сериозно да се обърне и да помогне на ЦСКА, както помага на всички клубове. Особено по въпроса с базите трябва да се намеси.
Пред наш екип от министерството на спорта заявиха, че от ЦСКА не са ги търсили за базите. Така ли е?
- Ние сме разговаряли многократно с министертвото
-
- за преразглеждане
- на настоящия договор
- за базите
-
- за да може по някакъв начин да привлечем инвеститори. Започнаха се от министър Кралев разговори, някаква подготовка за такъв договор... Но заради събитията в ЦСКА през пролетта и лятото, диалогът бе спрян. Надявам се в най-скоро време да бъде възстановен.
Има ли намерение Гриша Ганчев да инвестира в базите?
- Да. Конкретно за базата в Панчарево. Смятам, че
още от другия
месец ще се
започнат инвестиции
Тя е в това трагично положение, защото не се използва. Нормално е да запустява. Там има един терен и нищо повече. Нито съблекални, нито течаща вода. И няма как играчите да се събличат на „Армията” и с рейс да ги разкарваме до Панчарево и после да ги връщаме. Това е непрофесионално. Правили сме го, но това е несериозно за клуб като ЦСКА.
А какво се случва с вас? В един момент бяхте казали, че оставате още малко на „Армията” и напускате. А сега говорите като човек с по-дългосрочни намерения?
- Не, не съм такъв.
А говорили ли сте с г-н Ганчев, той лично е поискал да останете...
- Имал съм разговори, но лично с него – не. С г-н Инджов съм говорил. Но така или иначе, ако смятат, че мога да съм полезен, ще помогна с каквото мога, въпреки че вече съм хвърлил доста физически и психически сили и ми е по-трудно. Но ако смятат че мога да помогна, ще го направя. Аз съм им казал, че трябва да се реши час по-скоро този проблем с директорския пост, тъй като изпълнителният директор трябва да е един и същ и на двете дружества ЦСКА. Иначе се получат изкривявания в мениджмънта. Няма кой знае колко кандидати за моя пост.
Как работите с Пламен Марков, имаше ли напрежение между вас?
- Точно за това говоря. Има разминавания и е много трудно в самото управление, защото се получават дефекти и изкривяване на информацията. Когато има двама души, които се опитват да водят мениджмънт, няма как да се получи. Няма как да разделим управлението. Няма как финансовата и спортно-теническата част да се разделят.
Палец нагоре или надолу бихте показали на ЦСКА?
- Аз съм оптимист при всички положения. Болен оптимист. И най-вероятно този клуб ще мине през своя катарзис и пречистване и ще излезе по-силен отвсякога.
Човека отговаря коректно на всички въпроси, стига спекулации ! Това е за вечно недоразбралите /те се знаят кои са/, да няма пак-ама защо, ама как, ама кога.