Всичко за протестите срещу Орешарски и властта. АНКЕТА

Модератори: paceto, kartago, SkArY_9, slavia_forever, vaskonti, Madridist

Ще се включите ли в протестите?

Да
198
56%
Не
153
44%

Общо гласове: 351

daniel875
Контакти:

Re: Всичко за протестите срещу Орешарски и властта. АНКЕТА

Мнениеот daniel875 » 02 авг 2013 23:09

fr3ak_boy написа:
Laetitia написа:
daniel875 написа:Нали не забравяш, че имаме доста голяма разлика в годините? Има значение зодията. Който казва, че не е така, греши много. Всяка една си има своята характеристика, която не е задължителна да се случи. Пълното отричане на подобно нещо е глупост.
Нали не забравяш, че се намираме всички на Балканите, а тук правилата са малко по - различни от тези в уж цивилизования свят? Случилото се в първите години на социализма носи своите белези. Именно заради това има много хора у нас, които мразят режима. Загубили са дядовци, бащи, роднини. Не е било правилно, така не трябва да се решават нещата. Само, че ние съдим тези събития от гледна точка на годините. Те са се решавали много бързо и вероятно е имало основание за част от тях. Как да кажа? Това, че е имало разделение на "герои" и "врагове на народа", е огромна глупост. Отражението от този акт е много силно.
Ти говориш за атентата в "Света Неделя", но не казваш нищо за случилото се преди това. Разбираш ли? Нещата не са еднопосочни. Има много страни и нито една в онези години не е била правилната. Да, но се помни най - вече атентата, а какви ги е вършил Александър Цанков и после Андрей Ляпчев? Май това удобно се пропуска.

Една зодия си с Берлускони и Андрий. Не се крий от отговорност ;)
За n-ти път ще кажа - несправедливости и жестокости е имало много, а нашата история специално блика от такива. Но 45-годишният комунистически терор е сред най-кървавите и тъжни периоди, защото не турци са клали българи, а българи (макар и с промити мозъци) са клали свои братя. Погромът е огромен и всеки, който е чел, го знае.
Дадох за пример атентата в църквата, защото е върхът в злодеянията на комунистите. Аз, като християнка, никога не съм можела да проумея що за човек може да постави взрив в купола на божи храм. Трябва да си наистина с болен мозък, да си безбожник и боклук, за да сториш подобно нещо.
Освен това, Даниеле, много хора, които са били безпартийни, са ликвидирани, за да могат да се заграбят имотите им, например. Измисляни са обвинения, а порочният "Народен" съд е създаден, за да узакони безчинствата. Съдът първо съди, а не избива, за разлика от комунистическия такъв. ;)

И какво се хвана за тия зодии, ни в клин, ни в ръкав. :lol:

За белия терор какво ще кажеш? :roll:
Или Антон Страшимиров и Гео Милев са били и те другари комуняги, та са писали пропаганда... :roll: :roll:

И аз това имах превдив, но я остави. Нали знаеш, че по принцип с жена не се спори? Тя винаги е права. Друг е въпросът дали е така, но... това знае Мария, това приказва.
Ще кажа само, че историята затова трябва да се знае и помни колкото е възможно повече, за да не се правят едни и същи грешки във времето. Така се оказва обаче, че това не само не се избягва, ами все по - усилено се преследва същата участ :shock:
Дано управляващите в момента страната да помислят стратегически за своите сънародници, а не само за своя джоб!
Последна промяна от daniel875 на 02 авг 2013 23:11, променено общо 1 път.
"Реал", "Милан", "Ливърпул", "Байерн", "Аякс" - НАЙ - ВЕЛИКИТЕ!

Laetitia
Контакти:

Мнениеот Laetitia » 02 авг 2013 23:10

Малкия, бъркаш сериозно фактологията. Атентатът в църквата е ПРЕДИ убийството на Гео Милев. А Антон Страшимиров не е убит.
"Свестните у нас считат за луди, глупеца вредом всеки почита".

daniel875
Контакти:

Мнениеот daniel875 » 02 авг 2013 23:12

Laetitia написа:Малкия, бъркаш сериозно фактологията. Атентатът в църквата е ПРЕДИ убийството на Гео Милев. А Антон Страшимиров не е убит.

Не, Мария, преди атентата, за който говориш, има друг от правителството на Александър Цанков. Управляващите започват войната, атентатът е отговор.
Затова ти казвам, че човек трябва да е по - наясно с фактите ;)
За толкова столетия човечеството трябваше да се научи да бъде по - разумно, а то изобщо не е мръднало от първоначалните си възгледи. Това нормално ли е?
С жена не се спори. Нали знаете приказката за радиото? Или приемаш какво ти казва и продължаваш, или се счепкваш с нея в един момент. Средно положение няма.
Ние тук сме "тъмни балкански субекти".

Гео Милев е убит на 15.05.1925 година, а атентатът е на 16.04.1925 година.

Потребителски аватар
fr3ak_boy
Контакти:

Мнениеот fr3ak_boy » 02 авг 2013 23:19

Laetitia написа:Малкия, бъркаш сериозно фактологията. Атентатът в църквата е ПРЕДИ убийството на Гео Милев. А Антон Страшимиров не е убит.

Е той белият терор да не започва и свършва с убийството на Милев. Белият терор започва с потушаването на Септемврийско въстание през 1923 г. Атентатът е на 16.04.1925г. като контрадействие на случващото се тогава. А Септемврийско въстание започва заради убийството на Александър Стамболийски и политическата ситуация в страната.
А иначе знам, че Антон Страшимиров не е убит, ама той има една хубава книжка за едно хоро, където май не са комунистите тези, които избиват. :roll:
shumkar_44 написа:...Весел лаят е на Шаро,
весел е и неговият вид,
щом във с ветреца ювелирно
се прокарва мириса на сух бисквит.

Годините ще литнат бързо,
и децата ще напуснат каменния зид,
ала сърпа лунен, той ще помни вечно,
къкрещия, вкусен, сух бисквит.

bai hoi
Контакти:

Мнениеот bai hoi » 02 авг 2013 23:26

http://www.frujin.com/?p=509
Оставка Кючек, или защо само с цици не става

Матр’иялът не е лош! Той не е виновен! Той само се ражда, живее и работи във Затвора. И в Затвора ще умре. За матр’иялът боже-то, царя, господаря и бащицата е само един – Надзирателя. Матри’ялът се надява всеки ден за поне една допълнителна трохичка хлебец към канчето с водица. За матри’яла съкилийника е враг, гладно гърло, мръсен звяр готов да открадне оскъдната му дажбица, ако само за секунда я изпусне от очи. Той на ум попържа, но на глас се моли само за солчица, за одеалце и за свещица на която да се топли зимъска. Той не познава Свободата и прекрасните ѝ цици. Затова, когато понякога се случи да зърне синьото небе, през някоя недосегаема, неволно забравена открехната врата, той примижва срещу светлината. И се мръщи и се въси! И сам я захлопва!

А понякога, рядко, веднъж на 15 години, иззад дебелите стари стени, дочува приглушени звуци – някакви странни гласове, барабани, свирки, детски смях. Матри’ялът трескаво търси Надзирателя с очи и пита: “О Боже, какво става??”, но чува само:

Нищо, Бай Иване, … нищо! Нали съм ти разказвал за онези мързеливите, голите, дето с крясъците си не те оставят да спиш спокойно цяла нощ? Това са Онези, които преяждат, а сега искат да откраднат и последната ти коричка хлебец! Но, .. АЗ съм тук, Бай Иване! АЗ съм с теб и АЗ те пазя! Ние сме приятели, нали! Между другото, какво ще кажеш утре, или други ден, някога, по-нататък, ако намерим за теб и една трошичка Сиренце?

Сиренце! Бай Иван моментално забравя гласовете на разбойниците отвън, и любовта към Надзирателя изпълва огромната празнина в сърцето му. “Затвор! Затвор! Освободете Народа!” – приглушено крещят полуделите и почти нищо не им се разбира. “Крепост! Крепост! Храна!” – нашепва Надзирателя в ухото на Бай Иван и отчупвайки поредната нищожна трохичка сиренце, затяга още повече невидимите окови впити в душата му.

Същата вечер Бай Иван е щастлив! Той пирува с дневната си дажба. Приклещен зад непробиваемите и невидими стени, той сънува с отворени очи. И точно защото не е лош матри’ял, по човешки, с трепереща ръка, дори е склонен да предложи половината си залък на най-добрия си приятел – Надзирателя. Бай Иван празнува, но в Затвора няма Моцарт. Със замъглен от евтината шльокавица поглед, потънал в безвремието на доживотната си присъда, Бай Иван понякога избухва в радост. Щрака с пръсти, качва се на масата и дрезгаво припява: “Само да те гепна ..”, или пък “Ооой, тигре, тигреее .. “. Чалгата е неговата вечерна разходка из лабиринта на Червения Затвор. Там има цици, но няма Свобода. А Надзирателят гледа отвисоко и студено, пресмятайки съдбата на Народа. И единственото което го плаши до смърт, е да не би отнякъде да се появи “Оставка Кючек”. Защото знае, че тогава с него е свършено!

А Бай Иван се чуди защо толкова често, особено когато се почерпи, плаче без причина…

Laetitia
Контакти:

Мнениеот Laetitia » 02 авг 2013 23:32

Даниеле, то и с теб не може да се спори, а уж не си жена. :roll: То не беше Берлускони, не бяха зодии, сексистки изказвания, поучения...

Малкия, чела съм романа. В България е имало и "бял" терор, и "червен", и "оранжев". При всеки умират хора. Но бройката и жестокостта на "червения" е несравнимо по-голяма от другите.
Вземи един Владо Черноземски, който, реално погледнато, е атентатор - успява да убие цял крал, че и министър.
Но от какво е подтикнат? От това, че въпросният крал Александър тероризира българите в Македония.
Та нюансите са различни - Владо е герой, защото е жертвал себе си, не е мятал бомби, не е слагал взривове в църква.

daniel875
Контакти:

Мнениеот daniel875 » 02 авг 2013 23:42

Laetitia написа:Даниеле, то и с теб не може да се спори, а уж не си жена. :roll: То не беше Берлускони, не бяха зодии, сексистки изказвания, поучения...

За Берлускони съм си казал мнението и не се отричам. Той е престъпник, чието място не е на свобода, а в затвора. Това, че навремето неговото правителство е приело закон за амнистията, е много хитро. Така си е гарантирал спокойствие.
Относно другото, което си споменала, човек с годините трупа знания и опит все пак. Не казвам, че съм наясно с материята, която коментирам, но съм запознат с някои неща, от които човек не може да избяга.
Аз разбирам от определени области, там наистина съм наясно с нещата. Има сфери, където имам общи познания. Те обаче не са никакви, а действителни.
Политиката се основава на историята и затова говоря със самочувствие, макар че най - добре би се изказал специалист. Така е редно.
Нали ти казвам? Всичко идва от опита. И ти ще говориш по същия начин след време. Сигурен съм в това.
Има една малка разлика между двата пола, Мария? Тя е в това, че мъжът ще отстъпи по - често, когато спори с друг човек, отколкото жената. И ще го направи, защото е по - разумно, а не защото е правилно.
Понякога трябва да се настъпва докрай, но във всяко нещо има риск. Добре е той да бъде премерен.
Ще видиш след време, че ще говориш по същия начин или почти.
Последна промяна от daniel875 на 02 авг 2013 23:54, променено общо 2 пъти.

Потребителски аватар
fr3ak_boy
Контакти:

Мнениеот fr3ak_boy » 02 авг 2013 23:44

Laetitia написа:Даниеле, то и с теб не може да се спори, а уж не си жена. :roll: То не беше Берлускони, не бяха зодии, сексистки изказвания, поучения...

Малкия, чела съм романа. В България е имало и "бял" терор, и "червен", и "оранжев". При всеки умират хора. Но бройката и жестокостта на "червения" е несравнимо по-голяма от другите.
Вземи един Владо Черноземски, който, реално погледнато, е атентатор - успява да убие цял крал, че и министър.
Но от какво е подтикнат? От това, че въпросният крал Александър тероризира българите в Македония.
Та нюансите са различни - Владо е герой, защото е жертвал себе си, не е мятал бомби, не е слагал взривове в църква.

Аз не виждам разлика в терора, бил той бял, червен, оранжев, зелен, син, ако ще и розов на бели еднорози да е. Терорът си е терор. Хората умират и т.н. Нима е хуманно да избиеш хора и след това да накараш роднините им да играят хоро? :?
Иначе примерът ти е адски неуместен.
Първо, Величко Керин извършва покушение, а не атентат.
Второ, той не убива българин.
shumkar_44 написа:...Весел лаят е на Шаро,
весел е и неговият вид,
щом във с ветреца ювелирно
се прокарва мириса на сух бисквит.

Годините ще литнат бързо,
и децата ще напуснат каменния зид,
ала сърпа лунен, той ще помни вечно,
къкрещия, вкусен, сух бисквит.

daniel875
Контакти:

Мнениеот daniel875 » 02 авг 2013 23:47

fr3ak_boy написа:

Аз не виждам разлика в терора, бил той бял, червен, оранжев, зелен, син, ако ще и розов на бели еднорози да е. Терорът си е терор. Хората умират и т.н. Нима е хуманно да избиеш хора и след това да накараш роднините им да играят хоро? :?
Иначе примерът ти е адски неуместен.
Първо, Величко Керин извършва покушение, а не атентат.
Второ, той не убива българин.

Тази тема беше създадена заради протестите, а те по всяка вероятност ще се окажат кьорфишек, казано с чуждица. Софиянци се мислиха за голямата работа, но не става само така. Трябват повече хора, а те само протестираха и си вярваха, че правят нещо.
Ако ГЕРБ не увеличи дневния хонорар, тези събития скоро ще приключат.

Laetitia
Контакти:

Мнениеот Laetitia » 02 авг 2013 23:58

Даниеле, радвам се поне, че още не си започнал да даваш на Десо креватни съвети какво да прави с мен. :)
Стига с тоя Берлускони ме занимава, да се оправя италианското правосъдие с него. Аз съм миланистка, не фенка на Берлускони.

Малкия, това на Владо си е точно атентат, при това далеч не му е първи.
Колкото до разликата между "атентат" и "покушение" - чисто лингвистична е - едната дума не е българска, иначе си е едно и също нещо.

Върни се в “Архив”