Христо Стоичков- собственик! Той и Любо Пенев май беше за кратко такъв през 90-те

Реално Ицо колкото и да е богат не притежава собствен бизнес, чрез който да акумулира пари и така да поеме и той поне част от издръжката на ЦСКА. Тогава кой ще дава парите??? И по-важното до кога??? Защото сега в началото все ще се намерят хора. И Емил Димитров може да даде и най-вече да подпомогне с базите си клуба, и Божков( младши) може да извади пари, и Гришата, разбира се. Но реално и трезво погледнато- на ЦСКА им трябва стабилен и финансово силен човек, който и на практика и на теория да е собственик или поне така изглежда... Другият вариант е ЦСКА да се превърне в модерно дружество тип Барселона, което да се издържа по други алтернативни начини основно, а не главно както е в Б-я чрез един човек. Това донякъде е супер идея, имам предвид модела Барса, защото след 1989 година това е най-големият проблем на бг клубовете, а именно че от държавни те се превърнаха в частни. И така държавата вече спря да помага с каквото и да е, а общините много рядко го правят също. Клубовете се издържат главно от едно единстевно лице, което е крайно несигурно предвид много неща и обстоятелства. Например какво става ако това лице например фалира и частния му бизнес се разтури? Ами съвсем логично е и футболният клуб, който то издържа също да изпадне в безтегловност. Единствената алтернатива тогава пред собстевника на клуба е бърза продажба на тима на друг богат човек, но в Б-я такива хора са кът, а и дори да се намерят в доста случаи интересът им към футболът и клуба, който купуват се оказва периферен и всъщност самата покупка на футболен отбор се оказва част от по-голяма бизнес сделка. Така ние попаднахме в ръцете на Томов, след това можехме да бъдем продадени по същия начин и на Жеваго, а накрая се озовахме при Титан и ето докъде я докарахме накрая.
И понеже стана дума за боклуците, независимо от всички последствия за ЦСКА след събитията днес, каквито и да са те, не мога да не споделя, че съм адски щастлив, че най-после се отървахме от тази зараза и боклук, каквато са двете лайна от Титан. Но те всъщност май си изиграха много добре картите. Защото в крайна сметка може дори да се окажат на плюс от престоя си в ЦСКА. Сега на някои може да звучи илюзорно, но ние не можем да сме сигурни в нищо, а и за всички тези години кой знае от къде, как и чрез какви далавери са източвали клуба. Продадоха и доста играчи за немалко пари, а сега в един момент фалират клуба и се измъкват сухи, без да плащат плащат задълженията си. Това си е един вид добра стратегия да източиш дадена фирма или предприятие. Но сега майната им, аз съм толкова щастлив и радостен че те се махат, че дори не ми се мисли сега за това.
И да се върнем на модела на управление на клуба и на финансиране. Въпросът е ще влезне ли Гриша Ганчев в клуба и ще вземе ли големият процент акции от Стоичков или ще бъде просто спонсор в началото, а след това? Наистина кой знае, но аз знам, че сега ЦСКА ще се превърне в апетитна хапка за много спонсори и инвеститори. С Ботев Пловдив също беше така. Но друг е въпросът, че ако някои от тези инвеститори са частни лица и бизнесмени, а не големи компании и фирми, те може да поискат от Ицо и част от акциите. А той от своя страна може да ги продаде и да прибере печалбата. Моделът Барселона звучи малко утопично за условията на живот в Б-я сега. Но си струва да се коментира, разбира се. Всъщност едва ли Барса се издържа само и основно от свои привърженици да кажем, от фен артикули, билети и сезонни карти. Вероятно и там има богати фирми и чичковци, които дават парички на каталунският тим. Все пак тея заплати на Меси, Шави, Иниеста и т.н. не могат да идват само от тв права, пари от УЕФА и т.н. Друг е въпросът, че Барса нямат лого на спонсор на фланелките си, но това не значи, че спонсорите не могат да им дават пари по други линии. На мен лично все пак ми се струва, че моделът на издръжка на Барселона е несъвместим за бг условия. Смятам, че Стоичков трябва да намери на първо време мощни рекламодатели от типа на Глобул, с които да се обезпечат поне 30-40 % от годишния бюджет на ЦСКА, ако може и повече, но... Да кажем ако годишният бюджет бъде 10 млн лева, Ицо да намери богати фирми и компании, които да наливат всяка година по около 3-4 млн. Но ще е доста трудна задача, предвид че за момента доколкото знам Глобул дават най-много около 500 хил. лева годишно, но не съм абсолютно сигурен. А кой ще дава останалите пари??? Дали ще се намерят такива хора, които безвъзмездно, т.е. без да притежават дори една акция в тима, да вадят от джоба си? Предстои да разберем. Темата е дълга, а и всъщност аз не съм чак толкова открехнат относно финансовата политика на тимовете, приходи, разходи, мениджмънти и т.н. Но ще бъде интересно повече умни хора да споделят мнението си относно това как виждат бъдещето на ЦСКА като финансиране и менажиране на тима, чисто като финансово управление и мениджмънт на новосъздаденото акционерно дружество.
[imghttps://www.facebook.com/photo?fbid=3542266495868071&set=a.637564013005015][/img]