БЕГИРИСТАЙН СТАВА ШЕФ НА „СТАМФОРД БРИДЖ”?
Бившиият спортен директор на Барселона Чики Бегиристайн е спряган за позицията на Франк Арнесен в Челси, твърдят последните слухове.Датчанитът обяви, че след края на сезона си тръгва и в момента лондончани се оглеждат за заместник. Бегиристайн е свободен, след като през лятото бе заменен от Андони Субисарета.Друг човек спряган за поста е главният скаут на Бирмингам Сити Пол Монтгомъри. Монтгомъри бе доведен на "Сейнт Андрюс" от настоящия мениджър на Сити Алекс Маклийш през 2008, като преди това бе работил за Уест Хем и Рейнджърс като отговорник по привличането на играчи от Европа.Монтгомъри изглежда подходящи човек за тази длъжност, тъй като той има сериозни връзки и на Острова, и в Европа. Той има главната заслуга за привличането на Никола Жигич и Александър Хлеб, които акосториха на "Сейнт Андрюс" през лятото, както и за трансферите на Скот Дан и Роджър Джонсън, които пристигнаха в Бирмигнам от клубове от Чемпиъншип и оформиха страхотен тандем в центъра на отбраната на състава.

ДРОГБА ИСКА ПОДОБРЕНИЕ В АТАКА И ЗАЩИТА
Дидие Дрогба предупреди Челси, че се нуждае от подобрение в дваята края на терена, за да не се прости с шансовете си за титла.Сините бяха изместени от първото място от Манчестър Юн този уикенд, след като завършиха 1:1 с Нюкасъл."Това е нормално, каза 32-годишният нападател. - Това е футболът. Сега от нас зависи да променим нещата. Трябва да започнем отново да вкарваме голове и да спрем да допускаме.""Имахме толкова много мачове без допуснат гол за известен период, но ето че сега допускаме във всеки мач, продължи африканецът. - Това е нещо, което трябва да променим, ако искаме да се върнем на върха в лигата.""Срещу Нюкасъл пак създадохме много положения и можехме да вкараме поне още един гол, каза още Дидие. - Проблемът обаче е, че допуснахме твърде ранен гол и после трябваше да догонваме. Когато трябва да догонваш, имаш много по-малко пространства в полето на съперника. Тогава е трудно да реализираш положенията, които имаш."

ВЕНГЕР: НЯМА ДА КУПУВАМЕ ПРЕЗ ЗИМАТА
Мениджърът на Арсенал Арсен Венгер твърдо заяви, че няма да привлича нови футболисти когато трансферния прозорец отвори през януари. През уикенда на Острова усилено се тиражираха слухове, които свързваха централния защитник на Болтън Гари Кейхил с преминаване на "Емиратс".Въпреки това, мосю Венгер е категоричен, че няма да има нови попълнения, тъй като наличните играчи са напълно достатъчни."Моята политика е да се придържам към това, което имам и мога да ви уверя, че няма да има никакви трансфери през зимата", отбеляза Венгер пред клубния уебсайт на Артилеристите.През лятото Арсенал привлече Маруан Шамак, Себастиен Скилачи и Лоран Кошчелни и френският наставник на тима смята, че те са напълно достатъчни за доизграждането на Арсенал като отбор."Наистина ви уверявам, че съм повече от щастлив от това, с което разполагаме в момента като футболисти. Аз искам да продължа да работя с тях и освен ако не загубим някои играч, няма да привличаме нови футболисти", заяви още Венгер.Топчиите се намират на 3-то място във временното класиране на Висшата Лига на 2 точки от лидера Манчестър Юнайтед като днес излизат срещу Уигън в четвъртфинален сблъсък от Карлинг Къп.
Борислав Борисов
ЧЕЛСИ И МЛАДОСТТА
Обичайно Челси е съвкупност от стабилна и безкомпромисна защита и нападение, което вкарва още първото си положение. При тази комбинация нещата са лесни. Така станаха шампиони през миналия сезон. Но това единство е базирано на увереност и самочувствие, което се внася в отбора от няколко човека - тях наричам лидери. Сега липсва едната съставка от горната комбинация и това е твърде неприятно, защото се отразява на цялостната увереност на тима, а от там и на резултатността в атака. Има редица отбори, сега да не ги посочвам, които практикуват идеята „ние трябва да вкараме повече от противника". Челси обаче не е от тях. Сините имат нужда от силната си защита, за да са също толкова ефективни в атака. Припомнете си разгрома на Уигън от началото на сезона! Тогава в първите 30 минути отбранат издържа, после тимът вкара първото си положение и разгроми съперника. Така функционира Челси по принцип. Дори мога да стигна и по-нататък в идеята си и ще кажа, че нападението не може без защитата си, но обратното е напълно възможно. Може би това е валидно за почти всички тимове, освен споменатите по-горе.Тезата ми от началото на сезона за липсата на Лампард и неговото влияние върху отбора едва ли ще бъде оспорена. Той не е просто полузащитник, а и голмайстор, така че на практика се губят твърде много функции. А и при липсата на Есиен и Тери, нещата вече стават твърде тежки. Вчера обаче, гледайки срещата, си казах, че Челси е нормално да играе така при толкова контузени титулярни футболисти. Имах усещането, че едва ли не целият състав липсва. После реших да ги сметна. И започнах - Тери, Лампард, Есиен. И тук спрях. Добре, контузен е и Бенаюн, заедно с Жирков. Обаче и двамата далеч не са титуляри. Съгласен съм, че дават широчина на състава, но не ми се струва нормално при тези липси да падне толкова нивото на играта. Не е нормално за тим от тази класа.И тук възниква проблема с младите футболисти. Ясно е, че при лятната политика на клуба, те трябваше да допълнят тази широчина. През миналия сезон юношите на Челси станаха носители на купата на ФА. Това е значимо постижение, защото обичайно от всеки подобен състав излизат двама, трима, че и повече качествени играчи. И въз основа на това е нормално да се потърси смяна на поколението и вдъхване на свежест в състава с тези момчета. Само че на тях е редно да им се даде шанс, както това стана с Уилшър в Арсенал. Убеден съм, че поне Макекран заслужава подобно доверие. Но Анчелоти не е треньорът, който ще го направи. Поради това е възниква следващия въпрос - получава ли се вече разминаване между идеите на шефовете на клуба и възможностите и стратегията на мениджъра. Не обсъждам въпроса кой е по-прав или нещо друго. Просто при такова разминаване се случва само едно нещо - уволнение на треньора. При всички положения месец декември ще отговори на много въпроси. Убеден съм, че контузените играчи един по един ще се върнат в игра и тогава ще получим отговор на въпроса това криза, заради травмите ли е или нещо далеч по-сериозно. Не ми се иска аз да правя предположения по темата. Авторитетът на Челси като клуб заслужава да се изчака с изводите. Само като леко продължение по темата, дойде името на Гуардиола като един от изборите на Абрамович за бъдещ треньор на Челси. Не вярвам това да стане, но нека се абстрахираме от името и погледнем към качествата. Гуардиола има успех най-вече в съчетанието между опитните фигури, които вече са утвърдени о(в отбора и налагането на млади футболисти, които постепенно влизат в състава и той придобива широчина. Общо взето това е нужно на отбора. И такъв тип мениджър ще се търси. Името му няма значение, защото е важно да работи стратегията. Имам чувството, че Абрамович бавно, но сигурно наистина върви към своята изначална идея за Челси - клуб, който предимно да се самоиздържа, като инвестира младите играчи и частично излиза на трансферния пазар. Сега е важно дали ще се наери някой, който да реализира появилия се младежки потенциал в отбора. Анчелоти няма да се справи.