Мнениеот Pro.Daeg » 27 юни 2010 22:29
Тимът на Ериксон се провали отново, този път с Капело
Преди всичко трябва да поздравя Германия за треньора и отбора, който имат. Ощее на ЕВРО 2008 се видя изключителното майсторство на Льов да намира слабото място на съперника и да го използва. Това е като да видиш раната на противника и после да натискаш само там, знаейки, че рано или късно болката ще стане непоносима и другият тим ще се срине. Определено Льов е един от най-добрите тактици в съвремения футбол и се подигра на Капело. А и настоящият наставник на Бундестима е първият в цялата история на германския футбол (или поне от 1982 насам), който успява да накара състава си да играе толкова приятно. Мен поне ме интересува Англия и ще говоря само за този тим. Конкретно в този мач Капело получи перфектно оправдание - голът на Лампард. В интерес на истината това бе ужасно решение на съдиите и няма спор, че то оказа някакво влияние върху срещата. Защото при 2:2 щеше да е различно. Минутите до края на първата част щяха да са други, обатът можеше да е и пълен. А и плановете на Капело за втората част сигурно щяха да се променят, защото стратегията ще е различна. Е, Германия си получи рестото за 1966 година (въпреки че специално изследване на ARD още през 2006 показа брилянтно, че голът на Англия от онзи финал е напълно редовен). Любопитното в цялата ситуация бе това, че всички на стадиона видяха положението, главният съдия бе на 5 метра от Лампард, но не реагира. Ситуацията е кристално чиста. Тя дори не е спорна. Е, Англия си е орисана да се случва това, помним отменени чисти голове срещу Аржентина и Португалия, които са далеч по-тежки като решения. Ок, ако това е трябвало да става, нека. Аз съм виждал толкова глупости по адрес на Англия, че дори няма да обърна внимание. Дето се вика тук дори нямаше гол с ръка. Нека обаче не се забравя, че до онзи момент Англия трябваше да губи с 4 гола. Два бяха вкарани и още поне три бяха пропуснати. На практика Капело нямаше отговор за Йозил. Трябваше Бари да го пази, но когато Германия владееше топката, Лампард оставаше сам срещу Шванщайгер и Кедира (който е откритието на шампионата за мен и определено бих искал да играе в отборите, които подкрепям). Това е комично решение на треньора! Там бе загубен мача. Да не се погрижиш за един от най-впечатляващите футболисти на цялото първенството в чисто тактически план преди срещата е смешно. Не може да оголиш зоната, в която играе най-силният играч на съперника. При това Йозил вече изигра достатъчно мачове в Южна Африка и всеки видя какво може. Просто нямаш право да оставиш германия с човек повече в средата на терена. Защото там предимството бе ужасяващо. Да не говорим, че защитата на Англия направи грешки, които по думите на Алан Шиърър се виждат само в неделя сутрин в двубои на 10-годишни играчи. Вижте само първото попадение! Аут, топката лети повече от 70 метра и прехвърля Тери, пада зад гърба му, Ъпсън не успява да спре Клозе и той вкарва. 70 метра и Тери остава под топката. Това дори не е ужасяващо, то е комично! Какво да кажем за нападението и полузащитата? Твърдя, че Лампард и Джерард нямат място в един отбор. Просто играят на една и съща позиция. Да, Капело опита да прави една интересна и до голяма степен уникална въртележка на левия фланг, с която иска да превърне дефекта в ефект. Идеята е прекрасна. Обаче просто трябва да си сигурен, че можеш да я имаш във всеки двубой. В контролите всичко е наред, дори в квалификациите, но на голямо първенство е различно. Конкретно в този Мондиал тя се получи само срещу Словения и то частично. Най-силното оръжие на Англия (тази лява зона) липсваше. Липсваха и доста други неща. Ако едно не върви, бих обвинил хората, които са отговорни за тази част от представянето, но когато всичко не върви, отговорността е само на треньора. Така че за Тери, Лампард, Джерард и Бари дори няма да продължавам.Голямото ми разочарование е Рууни! Играта му бе далеч от нормалното. Да, той се опитваше да прави интересни неща. Но стандартите, които е поставил са твърде високи. Той вкарваше с лекота попадения за Юнайтед цял сезон. Сега не се разписа. Неговият случай обаче е показателен за всички проблеми на Англия. Нито един от играчите, които стъпиха на терена не показа дори 50% от качествата си. Вината не може да я само тяхна. Да, те носят основната отговорност. Но ако се е провалил един или пък са двама, да кажем, че те не играха добре. Не, целият тим бе под нивото си. Далеч под нивото си. Така че проблемът е някъде другаде. Винаги се е говорило за вратарския пост на Англия. Но Дейвид Джеймс бе най-добрият играч на Англия в осминафиналите. А и в мачовете, които бе на терена не направи грешки. Всъщност ако се замислите този тим е същият, който Свен Йоран Ериксон заведе на няколко големи първенства. И тези футболисти не показаха нищо ново. Опитът да се включат Милнър и Дефоу подейства за 15 минути и толкова. Но ако не бяха те, Англия щеше да си отиде още в груповата фаза. Аз бях човекът, който коментира за Диема квалификацията на Уембли с Хърватия през есента на 2007. Тогава след края на мача казах, че само ако се залага на следващото поколение англия може да има успехи. Вижте силните срещи на този тим! Срещу същата тази Германия като гост и най-вече второто полувреме срещу Холандия като гост. Вижте съставите и личностите, които са на терена. Там са лица, които ги нямаше в списъка от 30 човека на Капело. Какво остава за този от 23 играчи. А интересното е, че през 2009 година бяха дадени множество знаци за търсене на нещо различно. Мога да изброя огромна част от футболисти, които биха могли да влязат в тима и да дадат разнообразие. Джо Харт, Мика Ричардс, Лейтън Бейнс, Том Хъдълстоун, Тио Уолкот, Джеймс Мълнър, Аарън Ленън, Габриел Агбонлахор, Джак Родуел дори. Към тях мога да прибавя и доста хора от малко по-големите, които така и не получиха достатъчно шансове. Басирам се, че един сериозен треньор (примерно Льов или дори Капело) с тези футболисти може да направи много повече от това, коет огледахме в Южна Африка. Поне няма да има проблеми да излезе от групата. Има и още доста футболисти, сигурен съм, че сега пропускам мнозина. Капело имаше достатъчно време да ги вкара в тима, да ги обиграе, да им намери място и да ги възпита в някакъв стил. Това трябваше да направи италианеца. И честно казано изглеждаше, че ще се случи. Но някъде около края на март този човек полудя. Вместо да потърси младите, които две години му показаха, че може да разчита на тях, той прави някакви контроли и накрая ни даде тимът, който цяло десетилетие се проваля. Това е смешно. Парадоксалното за мен бе интервюто на Капело след срещата. Бях изумен. Той заяви, че отборът и играчите са се представили на ниво. „Играха са добре", каза италианецът. Този човек нещо се е объркал. Оправда се с голът, който не бил признат. Да, така беше, попадението трябваше да бъде признато. Добре, нека по някаква случайност приемем, че този тим направи под въздействие на емоциите обрат срещу Германия и продължи. Какво става после? Играта бе кошмарна. Аз гледам Англия повече от 25 години вече и никога не се е случвало. И никога, дори по времето на Ериксон и Макларън, тимът не е изглеждал толкова жалък и страхлив. Никога! Капело трябва да плати цената не заради отпадането. За мен бе ясно, че този тим няма как да стане шампион на света. Но италианецът трябва да бъде махнат, заради цялостното си представяне и изгубените две години за създаване на нещо ново. Тук само ще добавя, че това е най-голямата загуба на Англия на световни финали. Най-голямата! Но хайде, нека кажем, че изборът на футболисти и стратегия си е право на треньора. Има обаче няколко интересни факта:
1. В двете контроли преди първенството Ъпсън не игра и една минута. Защо? При това от историята на заболяванията на Ледли Кинг и Рио Фърдинанд дори на лаиците в играта е ясно, че те ще се контузят. Трябва да ис голям наивник, за ад смяташ, е те ще изкарат първенството.
2. Колко пъти са играли заедно Дефоу и Рууни в квалификациите, контролите или дори тренировките? Винаги Англия играеше с висок и нисък футболист. Винаги!
3. Колко време изкара Крауч на терена при положение, че неговият коефициент на вкарани голове спрямо изиграни мачове е невероятен?
4. Изоставаш в резултата и сменяш Дефоу с човек, който трябва да бележи голове. Кого пускаш? Хески. Опс, грешка, Хески не вкарва. Нападателят на Вила е прекрасен, когато започва от самото начало, защото дава възможност на останалите да покажат качествата и. Но той не може да вкарва.
5. Имаш футболист, който винаги, когато играе Англия печели. Не си го сложил дори сред 23-а играчи. Добре не искаш да е титуляр, не го пускай там, но го сложи сред футболистите ти, защото ти е извадил най-важният мач от квалификациите. И защото е успял през арил да обърне голям мач с Барселона от 0:2 до 2:2. Уолкот е единственият играч, който наистина може да промени даден мач тотално. Естествено няма гаранция, но поне го е правил. За разлика от Райт-Филипс и Ленън.
6. Ако все пак си решил да имаш двама ниски, но бързи футболисти в нападение защо не си взел Агбонлахор или Бент? Аз смятах, че за Капело е закон да играе с висок и нисък нападател, поради което Бент бе излишен. Но ако този варианте бил в главата на треньора, тогава определено Бент има място в тима, заради головете си.
Въпросите могат да станат хиляди. Моят извод е, че някъде около март Капело загуби нормалния си разсъдък за националния тим. До онзи момент смятах, че всичко ще е наред и шансовете за световна титла са големи, защото той може да миксира състава си между опитни и млади футболисти. Оказа се, че капело е обичайният страхлив треньор, който залага на сигурното. Или опита. Между другото грешката си е изцяло моя и аз я признавам. Мислех, че за първи път в кариерата си той е решил да заложи а младите. Излезе, че две години е баламосвал всички с контролите. Поради това трябва да си плати цената и да бъде махнат. Залитането на Острова по чужденците би следвало да е завършило. По-добри чужденци от Капело и Ериксон едва ли ще се намерят. При тяхното досие с успехи преди да поемат Англия, те трябваше да дадат нещо повече на този отбор. Ние пак си спомняме за тимът от 1990 (на Сър Боби Робсън) и от 1996 (на Тери Венебълс). Дошло е времето Англия да бъде ръководена от британци. Има достатъчно много хора, които биха се справили. Рой Ходжсън и Хари Реднап са първите две имена, които излизат в съзнанието ми. Да не изброявам и други възможности. Пък и след като мениджър на тима е бил италианец, не виждам проблем да назначиш дори и шотландец (не уточнявам кой). Накрая ще кажа две неща:1. Англия ще има успех само ако се обърне към младото си поколение, което е продукт на футболните академии на Острова. Това лято 17-годишните станаха шампиони. Там е истината.
2. Махалото при използването на чужденците отиде в другата крайност и е време да бъде спряно. Ако в началото на 90-те Англия имаше нужда от чужденци, сега те са прекалено много. Футболът в страната има нужда от завръщане към британското начало и установяване на добър баланс между влиянието на чужденците и развитието на англичаните. Защото младежите, които идват са достатъчно качествени. И го показват на всички първенства.