Този ако имаше нещо в кратуната, щеше да се засрами от всички разяснения, които му дадоха, а той продължава да се излага.
Трябва да си много прост, щом си мислиш, че този ритуал е мюсюлмански.
Християнски или мюсюлмански
Модератори: paceto, kartago, SkArY_9, slavia_forever, vaskonti, Madridist
Re: Християнски или мюсюлмански
Тоя е резак и ще ходи на Мека, не го ли разбрахте? Даже не е читав мусулман, не си признава. Аз имам много познати от тази вяра, поздравяваме се с празниците, проблеми няма. Този си е Шукри отвсякъде. Ама скоро ще е хаджи Шукри...
СЪРЦЕ, ДУША, ЗА ЛЕВСКИ СОФИЯ!
[wrapimg=]http://s020.radikal.ru/i710/1701/cc/476e63cbcd87.gif[/wrapimg]
[wrapimg=]http://s020.radikal.ru/i710/1701/cc/476e63cbcd87.gif[/wrapimg]
- Captain Stottlemeyer
nib написа:А Хан Кубрат като е правил жертвоприношения, от кого ли е взел назаем ритуалът![]()
ми тогава защо не кучеили прасе. И защо в Русия не го правят
Не, в Русия изобщо не правят курбан и не празнуват курбан байрам...
http://www.vita.org.ru/forum/viewtopic.php?f=2&t=3539
"Има една страна България и в тази страна България има един отбор „Левски”. В този отбор съм се родил, в този отбор ще умра!" Георги АСПАРУХОВ
Няма значение какъв е. Ритуалът е варварски ако ще и папата лично да го извършва. Просто не трябва да го има.
Срам ме е.
Срам ме е.
Последна промяна от doktora25 на 17 сеп 2015 23:50, променено общо 1 път.
Само Левски шампион!
Упамекано вън от Байерн!
Не на зимното часово време!
Не на здравния фашизъм!
Да на референдума за мир и суверенитет! Никога подлоги на САЩ!
Вън ПП, ИТН, ДБ, ГЕРБ и ДПС от България! Не на санкциите и цензурата!
Упамекано вън от Байерн!
Не на зимното часово време!
Не на здравния фашизъм!
Да на референдума за мир и суверенитет! Никога подлоги на САЩ!
Вън ПП, ИТН, ДБ, ГЕРБ и ДПС от България! Не на санкциите и цензурата!
Тоя невежа дори не знае че според последните исторически находки и факти българите са християни и имат тези ритуали много преди първата Мека/550г./А да знае автора Сурваки откъде идва?
Черно море-вицешампион на България за 2024г. и първи шампион на България
doktora25 написа:Няма значение какъв е. Ритуалът е варварски и просто не трябва да го има.
Срам ме е.
Ходи на манастир кат те е срам!Ти в ред ли си!
Черно море-вицешампион на България за 2024г. и първи шампион на България
Гледам все умнищи се събрахте. Това чаках
мисля че няма какво да се каже повече.
Горан Благоев е историк, макар че много хора го считат за богослов. Защото по думите му „църквата не е занаят, а призвание”. Благодарение на седмичния ефир на предаването "Вяра и общество" вече пета година той говори за вярата. В настоящия ни разговор вярата е погледната като общ път на различните вероизповедания у нас – път, осеян с обща мъка и общо очакване
Вашата докторска дисертация е посветена на курбана при мюсюлманите, но той се практикува и от православните у нас. Бихте ли разказали повече за тази обща практика?
Курбанът е част от една религиозна практика, която се среща в много традиционни култури и е свързана с кръвното жертвоприношение. Звучи малко страшно, но е факт – човешката цивилизация от дълбока древност познава този ритуал. И монотеистичните религии не правят изключение. Жертвени животни са колени в най-голямото култово средище на евреите – Йерусалимския храм. Книгата
Левит от Стария завет съдържа много точни описания на различните кръвни жертви, принасяни от древните юдеи. Например думата, с която обозначаваме най-голямото изтребление в човешката история през ХХ в. – това на евреите в нацистките концлагери – „холокост”, всъщност обозначава древноюдейската жертва „всесъжение” или „всеизгаряне” – когато жертвеното животно напълно се поглъща от свещения огън на храма и димът се издига до Бога
По-късно кръвното жертвоприношение става едно от петте задължения на мюсюлманите. Всеки изповядващ исляма, който отиде на хаджилък в Мека, завършва своето поклонение с принасянето на курбан. По времето на това поклонение целият мюсюлмански свят чества Големия празник на жертвата, който у нас е известен като
Курбан байрам. За мюсюлманите коленето на жертвено животно е израз на вярата и покорството им пред Бога. Затова се казва, че не кръвта, месото и кожата на курбана стигат до Аллах, а доброто намерение на мюсюлманина и желанието му да сподели принесеното с бедните и близките – това е същинският смисъл на курбана, а не яденето на месо.
При християните нещата стоят по-различно. Христос учи, че Бог не се нуждае от коленето на животни, защото иска от нас не жертви, а милост – към всяко живо същество. Новият завет ясно посочва, че последната изкупителна жертва в света е самият Христос – с кръвта си, пролята на Кръста, той изкупва цялото човечество и хората след това вече нямат нужда да изкупват греховете си, като колят жертвени агнета или телци. За християните жертвата е всяко усилие да надмогнеш себе си. Затова и масово практикуваните у нас курбани опорочават християнството и нямат нищо общо с него.
мисля че няма какво да се каже повече.
Последна промяна от nib на 17 сеп 2015 23:57, променено общо 1 път.
Някой умник да ръси мозък още.... :o
просто сте си селски момчета и ви е мил курбана
просто сте си селски момчета и ви е мил курбана
- Lubaka1892
- Контакти:
Това си е езически ритуал, който незнайно защо е приет от православната църква и кое му е християнското на тоя обичай?
"Liverpool was made for me and I was made for Liverpool"
Bill Shankly
[wrapimg=]http://img.skysports.com/10/08/496x259/ShanklyGatesAnfield_2483679.jpg[/wrapimg]
Bill Shankly
[wrapimg=]http://img.skysports.com/10/08/496x259/ShanklyGatesAnfield_2483679.jpg[/wrapimg]
Lubaka1892 написа:Това си е езически ритуал, който незнайно защо е приет от православната църква и кое му е християнското на тоя обичай?
А кое му е мюсюлманското
delqnski47 написа:Трябва да има бой до посиняване