MCMXIII написа:Убеден съм, че Пеп е виновен. Нема начин да е друг
Че как, Гуардиола убива футбола, дори вече съсипа Барса и Байерн и едно трофейче не видяха при него.
Модератори: paceto, kartago, SkArY_9, slavia_forever, vaskonti, Madridist
MCMXIII написа:Убеден съм, че Пеп е виновен. Нема начин да е друг
CSKA69 написа:Thsmith написа:Как можеш да кажеш, че борусия се опитва да подражава на пепчо? Къде е скучния и безсмислен футбол? Е не играят толкова готина като при Клоп, но не са и почнали да подмятат топката като мекица в опит да накарат всеки зрител да си направи сепуко
Твърде повърхностно мнение, смит. Самият Гуардиола в онази прословута книга за първия му сезон в Байерн си казва, че мрази тики-таката, защото това словосъчетание се асоциира с притежанието на топката заради самото притежание.. Гуардиола иска топката, за да може да атакува. Накратко това е малката, но СЪЩЕСТВЕНА РАЗЛИКА между него и другите тикитакащи треньори ; ) Такава е и оригиналната идея на Кройф. Ван Гаал я преформулира с оглед на дефанзивните задължения на отбора и спазване на строга тактическа дисциплина - неговата философия.. По неговото време в Аякс играчите циркулираха топката по терена като роботи, но съчетани с таланта си и тактиката на холандеца, играеха невероятен футбол в средата на 90-те ; ) Франк Рийкард (заедно с помощника си Йохан Неескенс - съотборник и приятел на Кройф от великия Аякс от 70-те) допълнително дооформи това доминиращо притежание. Помня, че някъде около спечелването на Шампионската лига през 2006-а година Барса започна да трупа рекордни проценти във владеене на топката в мачовете си. Разликата с Ван Гаал беше, че Рийкард позволяваше (дори прекалена) индивидуална свобода нa свръхталантливите си играчи и тактически не беше толкова разнообразен. Това му изяде и главата впоследствиеГуардиола стъпи на тази база и просто привнесе своите виждания - върна дисциплината в отбора им и разнообрази тактиката им.
Съгласен съм, че твърденията, че едва ли не той е измислил футбола наново са пресилени, но Гуардиола се показа като изключително интелигентен и способен да привежда в действие знанията си футболен студент. Какво имам предвид - Кройфовата визия за футбола е само основата на която той гради отборите си. Не случайно той непрекъснато повтаря: ''дошъл съм в Германия/Англия да се уча ''. Испанецът доста често взима идеи от сблъсъците си с други треньори и после ги прилага в своя отбор. Например, знаете ли, че в първия полуфинал срещу Барселона, той е избрал тактиката за мача на Байерн, опитвайки се да копира тактиката на Марсело Биелса в мач между Атлетик Билбао и Барселона няколко години по-рано, защото тогава като наставник на каталунците той е изпитал най-големи трудности точно в този мач и така е решил да се опита да излъже Барса вече начело на Байерн?! До 70 и някоя минута, когато Меси реши да превключи на друга скорост, мача си вървеше спокойно към хикс, което и беше целта на баварците в този мач. Невероятен е начинът, по който разсъждава за футбола този треньор, затова и толкова го харесвам : )
Естествено, че Борусия няма да тикитакат. Това не е присъщо за немските отбори и от опита на Гуардиола в първия си сезон с Байерн да наложи по-комбинатинвни действия над немската директност пролича, че е излишно. В останалите аспекти от играта - висока преса, владеене на топката, атакуващ футбол, дори в схемата на игра - Тухел твърдо залага на любимата на Пеп 4-1-4-1 - Борусия прилича на Гуардиолов отборТактически обаче Тухел не е така гъвкав като испанеца и има още да доизкусурява своята визия за играта как точно иска да играе в нападение и защита, защото в дефанзивен план Борусия са твърде уязвими - нещо, което Гуардиола не би допуснал ; )
Поздравявам колегата сапио за обективното мнение защото знам колко ''любим'' треньор му е Гуардиола. Ще се опитам и аз да бъда максимално обективен като кажа, че колкото и да се опитват да ни го натрапят различните треньори НЯМА по-добър стил на игра във футбола. Има печеливш. Дали ще е катеначо, директен стил на игра с бързи контраатаки по немски, тики-така с много подавания по испански или типично британски с много високо изритани топки и тн - докато пeчели мачове и трофеи няма проблемОстаналото вече са си лични предпочитания и пристрастия...
На мен като привърженик на Реал ми се ще този отбор да играе един БАЛАНСИРАН стил на игра - когато трябва да се защитава, да го прави по италиански, котгато атакува, да го прави по бразилскиВинаги ще се връщам в дните на Дел Боске, защото наистина на мен това е идеал за футбола. Реал не играеха най-революционния футбол на света (повечето пъти схемата беше класическото 4-4-2), но просто излизайки на терена от всяко тяхно отиграване извираше класа и УВЕРЕНОСТ (дори високомерие). Истински доминиращ отбор, без да е необходимо да се подават хиляда паса ( макар че помня какви триъгълници оформяха на терена играчите, въртейки се най-вече около Зидан). Зидан започна повече от добре в Мадрид, но с течение на мачовете и необходимостта да се печели, тактиката му става все по-дефанзивна.. Реал в момента е по-дефанзивен от когато и да било през двете години на Анчелоти и се доближава до футбола в големите мачове, който играеше Моуриньо. Това на мен няма как да се хареса
Лошият момент е, че просто тимът няма необходимите вече играчи за подобен футбол, а проблемите в защита са пословични. Съгласен съм с мнението на сапио в другата тема, че играта в защита не е само отговорност на защитниците и че триото отпред не помага особено. Въпреки това индивидуалните грешки на хората отзад са повече от дразнещи, те вече са гротеска. Надявам се французинът да намери този баланс, за да може Мадрид да играе сносен футбол не само срещу опашкарите в Испания
sapio0o написа:По принцип не съм привърженик на Пеп, но да кажеш че отборите му практикуват скучен и още повече безидеен футбол си е чиста доза пристрастие или дори завист. Особено за времето му в Барселона. Жив свидетел съм как този стил накара хора, които не харесват футбол да се влюбят в него. Барселона от 2008/09 и 2010/11 може да я гледаш и да се наслаждаваш цял живот. Вярно че за това спомагат и самите изпълнители, но Пеп бе този, който ги поведе. Без него едва ли щеше да се получи дотам ефективно. В Байерн няма толкова технични футболисти, но той пак си заложи на своето и ги изведе до 7 трофея за 3 години + три 1/2 финала в ШЛ. Да видим дали Карло ще подобри това. Тъпо е да се критикува човек, загубил само веднъж домашна титла откакто е в занаята. Общо 21 купи за 7 сезона..
MCMXIII написа:Не знам, дали ще ми повярваш, но още през юли 2013- а имах идея, да пуща тема за пцуванье по Пеп. Но нещо ме домързяТа идеята определено си заслужава
delqnski47 написа:Аз лично не искам да ви наказват без публика с нашия реванш,щот ще е тъпо за нас феновете на ЦСКА да сме сами на стадиона.
onegavon написа:На Гришата и свирки ще му правим....
Потребители, разглеждащи този форум: Няма регистрирани потребители и 1 гост