Че ти английски може да си го ползваш навсякъде и не означава, че като ходиш в Испания трябва да говориш езика им. Аз съм ходил около 10 пъти в Испания и нямаше никакви проблеми понеже хората в тези страни не са като у нас малък процент да чаткат английският. Като ходих преди няколко месеца в Япония да не би да ми се налагаше да говоря японски език?

Вече ако скочиш до Латинска Америка там положението е нещо като у нас и ако не знаеш испански ще ти е трудно да се справиш, но зависи и къде ще отседнеш. Ако отидеш по курортните им места и в столиците няма да е проблем, ама ако решиш да се разкараш малко по така из други градове там там нещата вече ще са сложни.
Доста често ходя до Акапулко и Канкун, които са в Мексико и са курортни крайбрежни градове, но всички там знаят английски или ако не знаят ще те разберат какво точно искаш. Като казвам разберат имам предвид ако влезеш в някое малко хранително магазинче да си купиш някаква закуска или бутилка вода и си някъде по навътре в градът. Трудно им е да завържат разговор, но като им говориш 95% те разбират в подобен магазин, а и като вземеш да им сочиш нещата стават лесни. По хотелите, ресторантите и баровете вече няма никакви проблеми, а ако разглеждаш забележителности също, защото екскурзоводите знаят английски и ти говорят на него, а не на испански понеже ти влизаш в група само с чужденци.
В Канкун е най лесно и дори трудно би срещнал испанска ред понеже е пълно с туристи най вече от САЩ. Канкун се намира точно срещу Флорида и е в мексиканският залив и постоянно е пълно с туристи, а плажовете им са страхотни + храната.