Харесвате ли чалга ? (АНКЕТА)

Модератори: paceto, kartago, SkArY_9, slavia_forever, vaskonti, Madridist

Харесвате ли чалга ?

Да
95
29%
Не
175
53%
Само,когато съм пиян
49
15%
Не мога да преценя
9
3%

Общо гласове: 328

cristely
Контакти:

Re: Харесвате ли чалга ? (АНКЕТА)

Мнениеот cristely » 18 яну 2011 01:31

Това беше края на музикалната кариера на дъщерята на 14 г :mrgreen:

Медуза

Дионисъс

Where does it come from and who can create
The power that keeps people trapped in their hate?
I just don't get it, I can't understand
Why things can't be solved here in paradise land?

Потребителски аватар
sl321

Мнениеот sl321 » 18 яну 2011 01:49

Като цяло мога да обобщя че спора между нас се поражда основно от това че едните придават едно значение на думааъ чалга а другите друго.Аз лично колкото и да съм против на това което наричам пайнер халтура-та ( халтура-Разг. 1. Работа извършена некачествено, небрежно, за пари, както и резултатът от нея.) да се нарича чалга,но пък си давам сметка че не мога да промения разбирането на 99 % от хората за нея.
В този смисъл,има неща които ми харесват от нея, но в голямата си част не я харесвам.Аз от няколко години не свиря и не се занимавам професионални с музика.Пускам от време на време информативно чалга станциите.Ухото ми се плаши.Някои неща ми харесват но те са по скоро кавъри.В 95 % от песните , са трагични.И все пак мога винаги да изкарам от послените няколко години поне 20 песни които мога да ги слушам винаги със удоволствие.Повечето ми приятели са музиканти и имам горе долу инфо,като на скоро ми попадна един диск от кръчма на един от сега нашумелите певци Илян.Както един приятел казва : Тоя ли пъпчив циганин бе?Във въпросния диск не пее песните с които нашумя а извеснтни сръбски,гръцки,македонски песни....... според мен много пее това момче.И ето тука е разликата сега.В момента трудно може да се познае дали е добър или не.Просто в Пайнер е така.Всичко е подчинено на общото.А общото е собственика.Някой и да може да пее,не се показва по този начин който той иска а по начина по който собственика иска .Както искайте го разбирайте.... това е за сега....лягам.
http://www.eridubet.com
Доста блогове с типстъри на едно място.

MORSKI
Контакти:

Мнениеот MORSKI » 18 яну 2011 02:40

cristely написа:Морски, направих си труда да изчета сума страници постове и спорове и трябва да ти кажа, че по-фенско поведение от твоето тук в момента няма. Захапал си да отстояваш една кауза, но не ти се връзва някак си, не си убедителен за разлика от колегата Славист, който ти свали каре звезди от небето (както се казва) и не знам какво повече искаш като доказателства. Ето ти още един пример от мен от малко по-различен ъгъл. Вгледай се и се вслушай в изпълненията на чалга и метал парчета (подбери си ги по КАКЪВТО искаш критерий от youtube) и обърни внимание на техниката на свирене и техниката на пеене (да оставим всички други критерии). Мисля, че съфорумеца с музикалното образование най-точно може да анализира и да даде резултатите и се надявам, че поне неговите изводи ще приемеш, защото не обърна внимание като ти казах, че мнозинството чалга певици НЕ могат да пеят.
Едно отклонение: преди няколко години 5-та гимназия имаше кръгла годишнина и решиха край празничния концерт да издадат диск с музикални изпълнения на учениците. От всички деца (10-15) само дъщеря ми и още едно момиче имаха някакви музикални умения. Всички останали си бяха аматьори - като теб и мен. След намесата на техниката изпълненията им станаха супер. И всички те на концерта пяха на плейбек. Та така е и с повечето чалгаджийки. Кажи ми какво да им харесам? Как си отварят устата и се правят, че пеят и мятат цици? Според теб каква аудитория би приела да бъде мамена докато слуша тази музика? Моя отговор е - елементарна! Вярно е, че има неща които не са тъпи и са правени от умеещи хора, но са малко.
Ей за това иде реч и това се опитва слависта да ти обясни. Това се опитваше да обясни и на колегата 321 (сори, забравих ти ника). Надявам се, че аз съм успял.

Поздрав

И още нещо. Балканската музика може да звучи по различни начини и може да бъде много приятна за слушане. Зависи кой и как я изпълнява.

Aбе пичове- вие сте фенове на друга музика и какви доказателства сте ми изкарали? Аз ако ще и пред вас да изкарам метъл слушащ чалга като е пиян пак ще си знаете своето.... Показх ви клипове, снимки- какво още? Ами и вие не ме убедихте в нищо.... Спирам спора няма смисъл- вие си знаете вашето аз моето.... Толкова пошлост съм виждал и от метъли и от чалгари,. че ми писна.,....
Коце и ти не вникваш в думите ми- няма смисъл....Аз ви казвам какво е моето мнние, какво съм видял и какво съм отсъдил- вие казвате, че съм спорил заради спора... Ами няма смисъл тогава.....

Потребителски аватар
sl321

Мнениеот sl321 » 18 яну 2011 12:39

Това е Петър Ралчев.Български акордеонист известен в цял свят,а според мен най-добрия в света.
Тука демонстрира с една и съща мелодия но различна орнаментика 3 различни стила балканска музика.румънска,сръбска,българска.
По същия начин може да се направи и с циганска,турска и какава ли не.Та тази способност я владеят малцина,като последните които могат да го направят това,са рок изпълнителите.Просто оная музика има по малък капацитет.И занимавайки се с нея един музикант има капацитета равен на музиката.Във джаза вече нещата стоят по друг начин,но тук основно говорим за чалга и рок.
[youtube]http://www.youtube.com/watch?v=MBWvJfy2t1M[/youtube]
Tова е едно изпълние на блканска музика(в случая основно се свири цигански кючек),като според мен члгата влиза в блканската музика.
[youtube]http://www.youtube.com/watch?v=v8XlkCMmmFU&feature=rec-LGOUT-exp_fresh+div-1r-13-HM[/youtube]
Последна промяна от sl321 на 18 яну 2011 13:05, променено общо 2 пъти.

Потребителски аватар
MCMXIII
Контакти:

Мнениеот MCMXIII » 18 яну 2011 12:58

sl321 написа:Това е Петър Ралчев.Български акордеонист известен в цял свят,а според мен най-добрия в света.
Тука демонстрира с една и съща мелодия но различна орнаментика 3 различни стила балканска музика.румънска,сръбска,българска.
По същия начин може да се направи и с циганска,турска и какава ли не.Та тази способност я владеят малцина,като последните които могат да го направят това,са рок изпълнителите.Просто оная музика има по малък капацитет.И занимавайки се с нея един музикант има капацитета равен на музиката.Във джаза вече нещата стоят по друг начин,но тук основно говорим за чалга и рок.

По- малък капацитет, защото са по- малко технични или защото акордеонът не e най- ползваният инструмент в рок музиката ;)

Имам приятел завършил специалност композиране в консерваторията (извинявам се ако съм объркал точното название на специалността), та веднъж му пуснахме в края на 90- те албум на Dimmu Burgiar (коiто на мен не са ми любимци), той го слуша внимателно и каза: да много е професионално, но на мен не ми допада ;) Та тук е въпрос на вкус!
Според мен проблемът е, че чалгата вече е начин на живот :(
Последна промяна от MCMXIII на 18 яну 2011 19:23, променено общо 3 пъти.
[center][wrapimg=]http://www.img-share.eu/main/download_image/1913fxPMh3F.jpg[/wrapimg][/center]

Потребителски аватар
sl321

Мнениеот sl321 » 18 яну 2011 13:04

MCMXIII написа:Според мен проблемът е, че чалгата вече е начин ана живот :(

Е това е проблема.Че бъркате музиката с начина на живот.Иначе аз имам приятели и от двете страни,и все са ценни хора.

Потребителски аватар
MCMXIII
Контакти:

Мнениеот MCMXIII » 18 яну 2011 13:11

sl321 написа:
MCMXIII написа:

Е това е проблема.Че бъркате музиката с начина на живот.Иначе аз имам приятели и от двете страни,и все са ценни хора.

Те малко или много се дублират двете неща :)
Аз не съм тръгнал на кръстоносен поход с/у чалга културата (макар че тя си го заслужава), но имам чувството че като изляза навън има само такива ритми. Понякога откачам просто.

Да живее хубавата Българска музика!
[center][wrapimg=]http://www.img-share.eu/main/download_image/1913fxPMh3F.jpg[/wrapimg][/center]

Потребителски аватар
sl321

Мнениеот sl321 » 18 яну 2011 13:55

MCMXIII написа:Те малко или много се дублират двете неща :)
Аз не съм тръгнал на кръстоносен поход с/у чалга културата (накар че тя си го заслужава), но имам чувството че като изляза навън има само такива ритми. Понякога откачам просто.

Да живее хубавата Българска музика!

Съгласен съм.Има много простотия и тя може да се свърже с тази музика просто защото и музиката и простията сa си наши.

С намерението да защитя позицията на онеправдания,интелигентен почитател на чалгата,излиза че нападам рока,което въобще не може да е така защото аз го ценя.

Не съм съгласен че хората трябва да се делят на прости и умни по това каква музика слушат.Защото ако сте гледали Матрицата,посланието е ясно: Твоята матрица е твоя свят.Това са нещата в които са те накарали да вярваш от твоето разждане до днес,родители,учители,социално обкръжение и т.н-демек "матрицата".А това което е като факт може да е съвсем различно от това в което ти вярваш.В случая може да вярваш че чалгата е прoста музика,за прости хора,но това е твоята матрица.Може да е така,а може да не е.Отговoра не е еднозначен и в този смисъл , не трябва да го разглеждаме еднозначно.

MCMXIII написа:Аз не съм тръгнал на кръстоносен поход с/у чалга културата (накар че тя си го заслужава), но имам чувството че като изляза навън има само такива ритми. Понякога откачам просто.

Не сменяй,вкусовете си,но смени насторйката си.Откачаш защото виждаш в нея само простотията.Ако смениш настройката и да виждав в тази музика някой който е също достоен и интелигентен човек, какъвто ти самия смяташ себе си,мисля че няма да откачаш.
Имам дъщеря на 5 години.Преди време съм гледал някоя жена по телевизията,момиче ( в повечето случаи водещи,или певици,няма значние)и като нещо ме подразни във някоя въпросна, много съм се дразнил като съм си мислил : Ей, тая ако я видя ше я удуша.Какво имам в предвид като насторйка?Сега като видя такава която ме дразни,си помислям че и тя има баща, и близки хора които и се радват,както аз се радвам на моето дете и на познати хора които ценя.И в същия смисъл може няма да ми е приятно така грозно да нападат моето дете защото знам че има качества и си мисля че е несправедливо да я нападат.
Като ми мине това през главата, не че започвам яросно да харесвам тази която ме е дразнила,но просто вече поне не ме измъчва.Защото като мразя нещо ( аз поне се мъча) а както ти казваш " откачам".
Последна промяна от sl321 на 18 яну 2011 16:39, променено общо 1 път.

Потребителски аватар
MCMXIII
Контакти:

Мнениеот MCMXIII » 18 яну 2011 15:16

sl321 написа:
Защото ако сте гледали Матрицата,посланието е ясно: Твоята матрица е твоя свят.Това са нещата в които са те накарали да вярваш от твоето разждане до днес,родители,учители,социално обкръжение и т.н-демек "матрицата".

Точно така. Просто такава ми е матрицата.

Един финландец не знае коя е Малина, Луна, Месечина или Звездица, но живее в страна която е с по- висок стандарт! Понякога когато говорим за музика, го натъртвам като забавен пример ;)

Има една Българска група Балканджи, те кръстосват Нашенски Фолклор с Хеви Метъл, но не са пайнери, чалгаджии, поп фолк или както се казва този вид музика. Звучът добре.

П.П. Всъщност темата е Харесвате ли чалга :?: Не е мразим ли чалгата или хеви или камерна или каквато и да е друга музика ;)
Желая ти приятен ден! Надявам се не си останал с лоши впечатления по време на дискусията :!:

Потребителски аватар
ЕМИЛ
Контакти:

Мнениеот ЕМИЛ » 18 яну 2011 15:22

мрем за чалга :mrgreen:

Върни се в “Архив”