В момента ЦСКА е Майкъла; Обещавам - от първи март се връщаме на "Армията"; Клубът за мен е задължение, което не мога да зарежа
Една от най-тежките години в историята на най-титулувания ни футболен клуб - ЦСКА, е към своя край. "Червените" загубиха титлата в последния си мач от миналия сезон, отстъпвайки на Лудогорец в прекия двубой за нея. След това дойде срамното петно "Мура", "армейците" не са в тройката на "А" група. През 2012 г. войната на феновете с босовете Димитър Борисов и Иво Иванов се разрастна, появи се "Инициативен комитет за възраждане на ЦСКА", който искаше акциите, но така и не ги взе. Проверки от УЕФА, лиценз под въпрос, забавени заплати на футобилисти и служители, избягали играчи, скандал до скандал - това бе ЦСКА през изминаващата година. За всичко това и по още много теми разговаряме с шефа на 31-кратните шампиони Димитър Борисов. След няколко опита се свързахме с него, уговорихме дата и час и той ни прие в кабинета си, за да направи изповедта си и да каже неговата истина за случващото се на "Армията". Ето какво каза той пред репортер на SPORTLINE.BG:
Господин Борисов, каква година изпращате в личен план и по отношение на фирма "Титан"?
- Една съвсем нормална година, изпълнена с много работа. Като всяка друга от последните 14. По принцип хората във фирма "Титан" са свикнали да работим много. През този период се утвърдихме, сменихме техниката, начин на работа - всичко. Вече сме ОК като работа във фирмата. Доволен съм от 2012 година, чакам още по-успешна 2013-а. Вижте картата зад вас, отбелязани са градовете в България, за които се грижим като сметопочистване - цели 25.
Ако можехте да се върнете 4 години назад, бихте ли си пожелал "коледния подарък" ЦСКА? Какво е клубът за вас - удоволствие, излишен лукс или бреме?
- Не. Ако се върна назад във времето, не бих влезнал в ЦСКА по никакъв начин. Отборът не е излишен лукс, не е и бреме. Превръща се в едно задължение, така да се каже. Просто няма как да го оставя.
Това ли е най-тежката година за ЦСКА от четирите под управлението на фирма "Титан"?
- Категорично не, напротив! Най-тежката бе 2008 година, когато бе отнет лиценза на клуба, когато имаше 17 милиона евро задължения. В момента ЦСКА нито има задължения... ОК, има, но малки, нормални. Нямаме задължения, които да ни създават проблеми с УЕФА и ФИФА. И лицензът на клуба сега не е под въпрос, няма и да бъде. Нека феновете да са спокойни.
Липсва ли ви титлата на България? Само треньорите и футболистите ли са виновни още да я няма? Къде виждате вашата вина?
- Да, само това ни липсва, откакто сме в ЦСКА - титлата и нищо друго. Това е осезаемо и боли. Най-вече феновете страдат от този факт, който искаме да променим. Кой е виновен? Явно всички сме виновни, за да не сме шампиони.
Какво не ви достигна, за да станете любимец на феновете? Тръгнахте добре - още в първия ви сезон бихте Левски убедително с 2:0, отстранихте Динамо (Москва)... Какво се обърка след това?
- Значи, няма президент, който да е бил любимец на феновете на ЦСКА. Нека се върнем назад в годините. Помните ли какво беше отношениетко към Илия Павлов, лека му пръст? А към Васил Божков? Към Александър Томов? Нали се сещата как бе изпратен той от стадион "Българска армия". Феновете вечно са недоволни от управляващите клуба.
Как ще коментирате твърденията, че ЦСКА е участвал в уговорени мачове под вашето ръководство? Феновете са категорични, че отборът нарочно не е играл срещу Миньор през миналия сезон, когато загубихте, а можехте да спечелите титлата още преди двубоя с Лудогорец. Много от тях са категорични, че и отпадането от Мура е нагласено.
- Еее, моля ви се сега... Имаше разследване на УЕФА за всички мачове в България. ЦСКА изобщо не попадна в тях. Никога отборът не е играл в уреден мач, откакто дойдохме ние от "Титан".
Вие не се ли съмнявате в някои играчи? Бихте ли взел пример от Веселин Марешки и да ги заведете на детектор на лъжата?
- Не се съмнявам, това са глупости. Няма да ги водя на никакъв детектор, защото не е нужно. Вярвам им.
Темата, която в момента вълнува най-много феновете - остава ли Стойчо Младенов треньор на ЦСКА със сигурност?
- Значи, за момента Стойчо си е настоящ треньор на ЦСКА. Дали мястото му е сигурно? Няма сигурни неща, нищо не се знае.
Водите ли преговори с Миодраг Йешич и Милен Радуканов?
- Не - не говорим с нито един от двамата. В момента искаме да намерим формулата как да станем шампиони. Защото това е най-важно за нас.
В тази формула има ли "елемент" Стойчо Младенов?
- Пак ви казвам - търсим формулата. Кой ще бъде в нея още не е сигурно и не се знае. Ако има нещо ново по тази тема, ще разберете.
Много се говори за неустойката на Младенов при преждевременно уволнение. Има ли я и в какъв размер е тя?
- Има - 150 000 лева. Това е истината.
А има ли клауза в договора му, според която тази неустойка отпада, ако ЦСКА не е в тройката след всеки един полусезон?
- Не. Не можем да го освободим, без да му плащаме неустойка, ако отборът не е в тройката, както в крайна сметка и стана. Младенов отказа да сложим такава точка в договора си. Майкъла каза, че е приел да си намали заплатата. Но това сега е друга тема.
Има ли футболисти, които отказаха да намалят своите заплати?
- Няма. Всички приеха нашето предложение. Нджонго Присо и Мишел Платини не са, но защото още не сме говорили с тях. И те ще се съгласят, сигурни сме. Другите вече са подписали новите анекси и те са в сила.
Ще се върна пак на темата "Стойчо Младенов". Вярно ли е, че сте искали да го глобите със 100 000 лева заради лоши резултати и той отказал?
- Да, точно така е. Ами, имахме достатъчно слаби резултати през годината, не мислите ли? Изгубена титла, мача с Мура, отпадането от Симитли, много са.
И до момента Младенов твърди, че не е виновен за отпадането от Мура, защото дори няма футболисти да попълни групата. Можеше да вземе юноши, но се заинати...
- Вижте сега, Младенов сам освободи цели 12 играчи, а после казва, че нямал футболисти. 20 дни преди мача ги освободи лично той, никой не го е карал. Нормално е послбе да нямаш.
Той търси някакъв "предател" в ЦСКА, който му извадил публично документ каква заплатата взима. Призова да бъде намерен. Е, кажете - разкрихте ли го?
- Аз лично нямам виждания за предател в ЦСКА. От този клуб винаги е изтичала информация, не само при нашето управление. Какъв му е проблемът на Стойчо, че хората знаят заплатата му и видяха документа?! Нали той си има договор в БФС и в данъчното.
Прави лошо впечатление постоянните скандали между треньора и маркетинговия директор Георги Павлов в медийното пространство. Не ги ли посъветвахте да престанат, защото това гради лош имидж на ЦСКА?
- Говорих с Павлов още преди три месеца и му казах да се извини на Стойчо. Той ме послуша и го направи. Но въпреки това двамата продължават тихата си война един с друг. Какво повече да направя? Големи мъже са все пак.
Много треньори минаха през ЦСКА, откакто вие и Иво Иванов сте собственици. Кой бе най-добрия и успешния според вас и защо позволихте да си тръгне?
- Само искам да кажа, че с всички треньори се разделихме като приятели. Любослав Пенев стана треньор при нас. Преди да го вземем в ЦСКА, Любо нямаше нито един мач като старши-треньор. След това дойде Павел Дочев. Той беше прекрасен теоритик, бяхме приятели. Но записа серия от пет негативни резултати. Него го изхвърли публиката, не ние. Андоне - отличен треньор. И него го изгониха феновете, не аз. Сещата се какво се случи в Мездра. Всеки имаше своите положителни качества, няма да говоря лошо за никой.
Милен Радуканов? Разделихте се с него, говорейки, че искате да надграждате. Той е единствен, който вдигна трофеи при вашето управление. Мое мнение е, че след него това надграждане се оказа разграждане...
- Така. С Милен още сме си приятели, нямаме никакви проблеми. Дори продължаваме да се чуваме, да се виждаме. Това е.
Ще го пращате ли на стаж в чужбина?
- Да, не смятам, че има нещо лошо в това да поемем разходите му по този стаж. Той е кадърно момче, треньор, който тепърва ще расте в професията си.
В момента ЦСКА продава ли се?
- Да! Цената е ясна, обявих я вече - 14 милиона лева. И даваме клуба без задължения.
Колко оферти имате?
- Нито една. Никой не иска ЦСКА. Както казах, задължение ни е. Така че стоим, докато някой не пожелае да ни замени.
Феновете не спират да ви призовават да си ходите...
- Щом толкова искат нови собственици - да ги намерят. Или да заповядат те, няма проблем.
"Инициативният комитет за възраждане на ЦСКА" каква оферта извади, за да закупи акциите на клуба от вас?
- Тях няма какво да ги коментирам. Това са хора, които се бяха събрали наистина да помогнат на ЦСКА. Но после нещата малко се разминаха от очакваното. И така...
Преговаряте ли с фирми, които да помогнат финансово на клуба?
- Има такива преговори. Но още нищо конкретно. Когато стане сигурно, ще бъде обявено пред обществеността с най-голямо удоволствие от наша страна. Дай Боже нещата да се случат.
"Петрол" фигурира ли сред въпросните фирми?
- Не.
Говорили ли сте с Кирил Домусчиев да се върне в ЦСКА като съсобственик или да вземе сам клуба?
- Кирил си беше в клуба. Но не сме говорили да стане едноличен собственик. Той няма желание да вземе ЦСКА. Питайте го и ще видите, че е така.
Валентин Златев?
- С него сме говорили, но "Лукойл" за България дава пари само за баскетбол. Няма шанс да помагат на нашия отбор.
В Левски се радват на голяма помощ от държавата. Има ли такава и за ЦСКА от страна на премиера Бойко Борисов?
- Той ни помага достатъчно, бъдете сигурни в това. Премиерът помага много на фирма "Титан", а това се отразява на ЦСКА. Няма от какво да се оплачем.
Какво е мнението ви за обидните възгласи от страна на феновете на ЦСКА по адрес на Бойко Борисов по време на последните мачове от есенния полусезон?
- Отношението на феновете към премиера и тези възгласи абсолютно не са никак правилни. Това не помага на ЦСКА.
Каква е оценката за свършената работа до момента от страна на Георги Илиев-Майкъла?
- Отлична. Той е човекът, на когото сме прехвърлили всичко около ЦСКА. Ние не се занимаваме с нищо - нито с управление, нито със селекция, нито със стоителство. Майкъла спести много пари на ЦСКА. Намалихме бюджета достатъчно. Едно от най-добрите ни решения бе да вземем Жоро Илиев в клуба.
Какъв е бюджетът на ЦСКА в момента?
- Беше 12 милиона лева. Сега вървим към 6-7 милиона, което е много добре. Свиването на бюджета бе изключително важно.
Да поговорим за селекцията - да чакаме ли нови футболисти в ЦСКА, освен ясните до момента?
- Сега преговаряме само с босненския нападател Саид Хюсеинович, с никой друг. Както видяхте, той е тук, в кабинета ми. А щом е тук, значи нещата вървят много добре.
Събрахте двамата екзекутори на Левски - Мартин Камбуров и Хюсеинович...
- Трима са, защото си имаме и Мишел Платини. Доволен съм. Срещу Левски много ми върви, бием ги често, откакто "Титан" е начело на ЦСКА. Но не и в преследването на шампионската титла и влизане в Шампионската лига. Там не ни върви.
Обиден ли сте на публиката за скандиранията "Вън боклуците от ЦСКА!" и "Пернишки боклуци!"?
- Не съм. Всеки привърженик на ЦСКА, при условие, че си е закупил билет за даден мач, е длъжен да изисква по-голямо качество и по-добра игра от отбора. Когато ЦСКА се представя на ниво, феновете ще са доволни. Но не съм виновен аз за играта на отбора. Не съм аз човекът, който да каже как да се представят футболистите, а треньорът.
В какви отношения сте с Димитър Ангелов-Дучето и останалите популярни фенове на ЦСКА?
- Дучето е един от милионите ни фенове и това е. Аз ако тръгна с всеки един привърженик да разговарям лично и да съм приятел... Нормални, нормални отношения.
Можете ли да обещаете, че ЦСКА ще изиграе всичките си мачове от протения полусезон на стадион "Българска армия"?
- Да, мога и обещавам на феновете, че през пролетния полусезон ЦСКА ще играе на своя стадион. Всеки момент Сектор Г и Сектор А ще бъдат напълно готови. Така ми каза Майкъла. От първи март ЦСКА се връща на "Армията".
Как вървят ремонтите на базата в Панчарево?
- Още правим план, после започваме самите ремонти. Всичко ще бъде наред.
Коментарът ви за скандалите около телевиционните права за излъчване на мачовете от "А" група? Станахме свидетели на неприятна словесна война между Кирил Домусчиев и Николай Бареков...
- Не искам да говоря по тази тема. Запазвам мнението за този скандал за себе си.
Вярно ли е, че продължавате да плащате заплата на Драголюбо Симонович?
- Да, плащаме на Дуци.
Поради каква причина?
- Ами той работи за "Титан". Как да не му плащаме? Кандидатстваме за три града в Сърбия, за чистотата. Това са Нови Сад, Ниш, Крагуевац. Той пуска документите. Симонович е представител на "Титан" за Сърбия. С ЦСКА няма нищо общо, вече.
Каква е финансовата равносметка за ЦСКА за тази календарна година?
- ЦСКА винаги е на минус, не само тази година. Клубът никога не е имал положителен банас. Няма как, след като не влизат постъпления. ОК, има продажби и трансефри. Но преди това тези футболисти са били закупени, плащали са им се заплати.
В момента има ли забавени заплати към футболистите и служителите?
- Към играчите няма, само към служителите, но ще изчистим и тези задължения. Днес (бел. авт. вчера) или утре (бел. авт. днес) ще им платим.
Какво си пожелавате за 2013 г.?
- Следващия сезон се стягаме ЦСКА най-накрая да става шампион. Това искам най-много.
Обиждате ли се от това, че в пресата ви наричат "висаджия" и "Гърнето"?
- Висаджия ме обижда, защото никога не съм бил такъв. Даже не знам откъде идва това. Гърне? Същата работа! Появи се медиите и така си върви до ден днешен. Да са живи и здрави хората, вие, вашите колеги - пишете ме както искате.