Мнениеот honda » 16 дек 2015 12:44
Вече няколко месеца задавам един въпрос и все още не съм получил отговор или опит за отговор.
Как си представяте т.н."оздравяване" на ЦСКА?
Аз няма идея какво значи оздравяване на на един ПФК. Аз самия съм участвал в оздравяване на на предприятия занимаващи се с реална производствена дейност. В този случай ,се променят дейности ,които носят загуби на предприятието, спират се нерентабилни производства. Търсят се нови пазари за предлаганите продукти . Най- грубо казанао "оздравяването" се свежда до намаляне разходите , увеличаване на приходите , успешна стратегия ,която да привлече инвеститори .
Как си представяте оздравяването на един ПФК?
В момента големия проблем на ЦСКА ,е че едва ли е възможно разходите да бъдат намалени повече, а приходите в обозримо бъдеще едва ли е възможно да бъдат увеличени. Като успоредно с това с това висят едни големи задължения и лихвите по тях.
Кажете честно ,ако вие бяхте кредитор бихте ли повярвали на на т.н."оздравители" ,аз се опитвах да сетя за една реална стъпка насочена към оздравяването на на ЦСКА,но не се сещам за такава. Виждам само един безмислен популизъм,говорене на празни приказки и опити да се докоснат най-чувствителните струни на феновете на ЦСКА.
Честно казано какъв беше смисъла от влизането на синдик в ЦСКА?-Аз лично не се сещам за някакви особени позитиви за клуба от това,най-малкото практически е невъзможно докато синдика управлява клуба, отбора да играе в професионалния футбол(а това значи практически 0 приходи). Някой много лошо ви излъга ,че синдика може да "зачеркне" кредитите на ЦСКА, това могат да го направят само и единствено самите кредитори(някой може ли да се досети по какава причина ще го направят-аз не се сещат защо трябва да го правят).Според мен ако кредиторите се съгласят на 67% от дълговете трябва да бъдете изключително доволни. Опитите да се говори от позиция на силата за мен не са особено удачни в подобни случаи. Според мен това може да стане и то не да се "зачеркнат' дълговете ,а да бъдат разсрочени при една подходяща стратегия за развитие това може и да стане.Най-вероятно "малките" кредитори ще си искат парите възможно най-бързо..Чух и че синдика е необходим,защото така щели да станат ясни всички кредити на ЦСКА,много ми е интересно как са се водели документи в ЦСКА и как са се сключвали договорите в този клуб, и за какво става дума ,ако "отвън" трябва да ни кажат какви ни са дълговете. тук отново някой ви баламосва.
За мен най-правилното действие на един "оздравител" е около 1 час след като се е заел с тази си дейност да започне прегооври с кредиторите за това по какъв начин ще се изплащат задълженията. Според мен друг начин няма. Опитите да с еразиграват разни театри с купуване на лиценз, преименуване и т.н. само намалят доверието между кредиторите и клуба и по никакъв начин не помагат на синдика,даже напротив.
Бих си позволил и да си кажа мнението за спора кой е по-добър вариант В.Божков-Г.Ганчев. За мен такъв спор въобще не съществува-Г.Ганчев е бита карта отвсякъде, той направи доста глупости , но през 2014 направи такив уникални глупости,че човек може да се усъмни в дали не е загубил разсъдъка си. Но като резултат в момента Г.Ганчев е "персона нон грата" за всички фактори (политически,финансови и икономически)в страната. Просто,ако той е собственик на ЦСКА -забравете за спонсори,инвеститори, благосклонност от страна на държавните институции. Колкото и измекярско да звучи на мен не ми е известен случай когато един бизнесмен,колкото и успешен и проспериращ да е бизнеса му( в момента бизнеса на Г.Ганчев е много далеч от подобно определение) да е спечелил битка с държавната машина.(битка ,която той самия започна без някой да иска да води с него и ,битка от която той със сигурност няма да излезе с победа).
Малко отдалечено от поста ми: За мен има няколко варианта за осигуряване финансирането на един ПФК
1. Лични средства на осбствениците- по принцип не е позволено ,но не е много трудно да бъде заобиколено. Неодостатък тук е че развитието на клуба е тясно свързано с развитието на бизнеса на собствениците(ако са няколко на брой не е толкова страшно,но ако е един не е добре). Тук има и нещо друго на всеки едноличен собственик рано или късно просто му омръзва да се занимава с футбол- примери колкото искаш.
2. Спонсори- тук основно зависи от популярността и имиджа на клуба.
3. От изходящи трансфери на свои юноши. На пръв поглед това е много привлекателна алтернатива,но на мен не ми е известно някой клуб в дългосрочен план да е успял с тази схема- справка клубовете от бивша Югославия
4. Приходи от ЕКТ- чудесно, но са малко като бонус за правилна работа, не може да се разчита на тях и да бъдат палнирани защото зависят и от много случайни фактори примерно жребият.
5. Приходи от билети- на този етап в България не са сериозно перо , но при едни нови стадиони и увеличаване на стандарта защо не.
6. Приходи от фен артикули - тук за мен е големия резерв за клубове като Левски и ЦСКА . Примерно в Турция Бешикташ продава по 2млн фланелки на сезон и печели от фен артикули над 40 млн евро на година. За мен за Левски и ЦСКА по 2млн евро на година са напълно постижима цел.
7.Тв Права -тук за мен също има голям резерв . За мен справедливо разпределение на парите от тв права е 33% за Левски, 33% за ЦСКА и 34 % за всички останали,а още по справедливо всеки клуб сам да си продава правата от мачовете.
8. Клуба да печели от търговска дейност на територията на парцелите ,които стопанисва. Аз не виждам нищо лошо (стига да не противорече на други правила и закони) на територията стопанисвана от клуба да има примерно търговски обекти- така се прави в цял свят.
За мен примерно Г.Ганчев наистина има много добри постижения по точка 3. Докато по всички останали точки В.Божков е с несравнимо по-сериозни аргументи,но все пак тов ае лично мнение.
Последна промяна от
honda на 16 дек 2015 13:52, променено общо 1 път.