Поздравявам колегата от Локото за изключително премереното му изказване! Само искам да направя една корекция. Наскоро бе открита "Бялата библия", която хвърля светлина върху дейността на спортното дружество в първите 10 години след създаването му. Що се отнася до протокола в Държавния архив, както и всички факти около обединението на "Ботев" и Развитие, довело до създаването на Славия, те са били винаги в наличност.
Поздрави!
Кой е най-старият и регистриран футболен клуб в България?
Модератори: paceto, kartago, SkArY_9, slavia_forever, vaskonti, Madridist
Re: Кой е най-старият и регистриран футболен клуб в България?
[center][wrapimg=]https://scontent-frt3-1.xx.fbcdn.net/v/t1.0-0/s350x350/1782155_10203359119959520_2077530093_n.jpg?oh=d835df5c333af43a2432f0d8305f9166&oe=586C0965[/wrapimg][/center]
-
- Контакти:
Отговорих ти, че за съжаление въпросният вестник днес не си е качил броя...аз не нося вина за това.И понеже споменахте името на може би човекът , който най-добре познава футболната ни история...той се възмути на това, че отделят "Владислав" от Черно море.Да повторя всички са оплюти , поставена е под въпрос автентичността на "Бялата Библия"..
“Това показва колко интелигентни и учени хора са основали футбола в България”, обяснява Милчев. Малко по-късно през 1909 година, във Варна се появява и “Спортист”, който е предшественик на “Тича” и днешния “Черно море”
-
- Контакти:
Великият Силвестър Милчев не нарича нашата история"митове"..ето това прави разликата между лаиците и наистина хората достойни за уважение.
“Това показва колко интелигентни и учени хора са основали футбола в България”, обяснява Милчев. Малко по-късно през 1909 година, във Варна се появява и “Спортист”, който е предшественик на “Тича” и днешния “Черно море”
- slavia_forever
- Контакти:
HEATSEEKER написа:Да повторя всички са оплюти , поставена е под въпрос автентичността на "Бялата Библия"..
Това не го разбрах.

Колкото по-малко е умът, толкова по-трудно е да бъде скрит!" М.Генин
[wrapimg=]http://www.pfcslavia.com/images/slaviasmall.gif[/wrapimg]
[wrapimg=]http://www.pfcslavia.com/images/slaviasmall.gif[/wrapimg]
-
- Контакти:
slavia_forever написа:HEATSEEKER написа:Да повторя всички са оплюти , поставена е под въпрос автентичността на "Бялата Библия"..
Това не го разбрах.
Бялата Библия е намерена при странни обстоятелства на нечий прашасял таван...
"Бялата библия" не ни е основен документ за основаването, а за последвалата дейност. И да не е истинска, това не подлага под съмнение нашето създаване. Но..., ние поне я имаме, може да й се направи експертиза по всяко време. Ако вече не е и направена, по този въпрос аз нямам информация. Смятам, че е достатъчно човек да погледне в нея за няколко секунди, за да му стане ясно, за какво става дума. Имал съм тази чест, макар и за кратко...
[center][wrapimg=]https://scontent-frt3-1.xx.fbcdn.net/v/t1.0-0/s350x350/1782155_10203359119959520_2077530093_n.jpg?oh=d835df5c333af43a2432f0d8305f9166&oe=586C0965[/wrapimg][/center]
-
- Контакти:
1913 написа:"Бялата библия" не ни е основен документ за основаването, а за последвалата дейност. И да не е истинска, това не подлага под съмнение нашето създаване. Но..., ние поне я имаме, може да й се направи експертиза по всяко време. Ако вече не е и направена, по този въпрос аз нямам информация. Смятам, че е достатъчно човек да погледне в нея за няколко секунди, за да му стане ясно, за какво става дума. Имал съм тази чест, макар и за кратко...
Aз просто казах, какво е написано..не изразявам лично мнение...
- Sofia 1929
- Контакти:
HEATSEEKER написа:Великият Силвестър Милчев не нарича нашата история"митове"..ето това прави разликата между лаиците и наистина хората достойни за уважение.
Колега, би ли обяснил къде точно наричам историята ви мит? Израза, който е използван е за митовете във вашата история, което е нещо съвсем друго. Далеч съм от мисълта, да поставям цялата ви история под въпрос, просто има някои неща от нея, за които самите вие, трябва да си изясните. Въпросът за 1938 г. е един от тях. Също така е интересно намирате ли разлика между вашето обединение (Тича/Владислав) и това на Славия(Ботев/Развитие)?

Български Железничарски Спортен Клуб
СЪСИПАХТЕ ОТБОР СВЕТИЛО - ЗАСЛУЖАТЕ БЕСИЛО!
-
- Контакти:
Sofia 1929 написа:HEATSEEKER написа:Великият Силвестър Милчев не нарича нашата история"митове"..ето това прави разликата между лаиците и наистина хората достойни за уважение.
Колега, би ли обяснил къде точно наричам историята ви мит? Израза, който е използван е за митовете във вашата история, което е нещо съвсем друго. Далеч съм от мисълта, да поставям цялата ви история под въпрос, просто има някои неща от нея, за които самите вие, трябва да си изясните. Въпросът за 1938 г. е един от тях. Също така е интересно намирате ли разлика между вашето обединение (Тича/Владислав) и това на Славия(Ботев/Развитие)?
..Да започнем от годините едното е 1913 , другото е 1945, едното не съм чувал да е за партийна повеля, а другото си е след откровен натиск, съпроводен със много скандали.От двата най-силни извън столични клуба,са принудени да се обединят.Нека не се забравя, че в първите години клубът е носил името-''Тича-Владислав''Ето какво прави разликата между другите обединени клубове и нашият.Едно е да се слееш с абсолютно незначими клубове, съвсем друго е да слееш тези легендарни отбори.Това е все пак насилствен акт, и тезите че трябва само и единствено да сме наследници на ''Тича'' и да не броим още по-успешният''Владислав'' всъщност означава да се продължи това историческо насилие.Това е акт на новата власт, подбуждана от повелята на братския Съветски съюз за фактическото унищожаване на класифицираните от тях''боржуазни клубове''..Най-губещите клубове са именно тези двата.Не ми е ясно само на кого толкова му е трън в очите, този казус.Всеки който я подържа всъщност едва ли осъзнава, че по-този начин става продължител на онази повеля.Те са искали да затрият старите и обичани клубове, с голяма ненавист днес също някои хора ги затриват(жалко , е че се имат за футболни историци)Нали това искат да има само ''Черно море'' а детелините и тичанци да са в небитието.За мен лично това име е чуждо , за нашата история, говорил съм и г-н Милчев и за него отборът трябва да се казва''Тича-Владислав'',,,
- Sofia 1929
- Контакти:
Тича и Владислав са най-титулованите отбори във Варна в тези години, заедно със Шипченски сокол. Мачовете между двата отбора са били доста често свързани с искри и напрежение, противопоставянето(не ми се ще да използвам по-силна дума) е било факт. След което стават един отбор, който наследява успехите и на двата(3-те титли на Владислав) и взима рожденната дата на единият (по-старият отбор - Тича), това поражда спорове и обективно задавани въпроси, на единият от които, и самият ти отбягваш да дадеш отговор. На кое място е завършил отбора наследник на Тича и Владислав, през 1938 г. и възможно ли е, от каквато и да било гледна точка, един отбор да има 1-во и 2-ро място в един и същ шампионат? Освен всичко останало в началото на 90-те, Владислав е възстановен като клуб и доколкото знам се състезава и в момента в регионалните групи на Варна.
Колкото до разликата между обстоятелствата при обединението от една страна на Ботев и Развитие и от друга на Тича и Владислав, да донякъде разлики има, но продължавам да не виждам какво може да спре славистите, по вашата логика да претендират за 1909 година например..
Искам да подчертая, че с постовете си не целя каквото и да било заяждане с варненци, просто това са въпроси, които имат отношение по темата и ще се радвам, да чуя тяхното мнение.
Колкото до разликата между обстоятелствата при обединението от една страна на Ботев и Развитие и от друга на Тича и Владислав, да донякъде разлики има, но продължавам да не виждам какво може да спре славистите, по вашата логика да претендират за 1909 година например..
Искам да подчертая, че с постовете си не целя каквото и да било заяждане с варненци, просто това са въпроси, които имат отношение по темата и ще се радвам, да чуя тяхното мнение.

Български Железничарски Спортен Клуб
СЪСИПАХТЕ ОТБОР СВЕТИЛО - ЗАСЛУЖАТЕ БЕСИЛО!